Групација ZEISS

Заштита података

Информације о начину на који се у онлајн услугама компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже) прикупљају и обрађују личне информације

На следећем летку "Преглед заштите података" информативни лист даје сажет преглед прикупљања и обраде ваших података о личности од стране онлајн услуга компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже). Комплетни детаљи о овом поступку доступни су у пуној верзији нашег Обавештења о заштити података.

Преглед заштите података

Које информације прикупљамо?

I. Када отворите и/или користите неку од наших онлајн услуга, информације које се прикупљају обухватају следеће:

 • тип прегледача који користите
 • странице које посетите на нашем веб-сајту
 • оперативни систем
 • ваша ИП адреса или скраћена ИП адреса
 • понашање корисника (нпр. кретање миша, понашање у погледу кликова, трајање сесије, итд.)

Ови подаци се претежно прикупљају и користе у анонимизованом и псеудоанонимизованом облику.

II. Ако сте се регистровали на нашем веб-сајту, добровољно сте дали информације о себи које обухватају:

 • име, презиме и титулу
 • информације о плаћању
 • податке за контакт (нпр. адресу е-поште, телефон)
 • адресу и друге информације
 • компанију, групу којој припадате
 • производе и опрему које користите
 • лична интересовања и преференције

Како се у услугама на мрежи компаније ZEISS прикупљају информације?

Онлајн услуге компаније ZEISS користе разне врсте колачића или технологија праћења са различитим функцијама. Они обављају чисто техничке функције, истовремено доприносећи оптимизацији веб страница, интеракцији са друштвеним медијима, као и огласима везаним за употребу на нашој страни и на страни партнера. Као резултат тога, ми такође пружамо информације нашим партнерима за потребе анализе, маркетинга и друштвених медија. Можете извршити приговор на употребу ових технологија у било ком тренутку и у различитим фазама. Кликните на „Подешавања"“ да бисте изабрали личне поставке колачића:

У услугама на мрежи компаније ZEISS подаци се прикупљају аутоматским поступком или путем корисничког уноса, нпр. путем:

 • колачића
 • директног корисничког уноса
 • праћења више уређаја, праћења миша и сличних начина

Колачићи корисницима олакшавају коришћење веб-сајтова и чине га ефикаснијим и безбеднијим. Колачић је тектуална датотека која садржи информације о активности корисника и привремено се смешта у корисниковом прегледачу интернета. Може да се користи за дефинисање и чување посетиочевих преференција и поставки веб-сајта.

Напомена: Додатне информације о колачићима и другим интернет технологијама доступне су у нашем Обавештењу о заштити података.

Због чега се у услугама на мрежи компаније ZEISS обрађују и користе моје личне информације? Када компанија ZEISS користи и обрађује моје личне информације?

Треба имати у виду да компанија ZEISS прикупља податке о личности само од случаја до случаја и у конкретне сврхе. Због тога у следећој листи нису ванедени сви могући разлози.

 1. ради пружања наших производа &услуга
 2. ради усклађивања са законским обавезама
 3. ради провере платне способности приликом обраде уплата за које се користе небезбедни начини плаћања
 4. за спречавање превара код куповине
 5. За промотивне сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. приликом коришћења заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. У онлајн продавницама
 13. Током захтева
 14. Приликом коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, нпр. платформи, пријављивање/отказивање пријаве за билтене, као и приликом коришћења аплиакција

Знамо да вам је важно да се са вашим подацима о личности пажљиво поступа. Будући да је заштита података питање које има велики приоритет у компанији ZEISS. водимо рачуна да се ваши подаци прикупљају, обрађују и користе строго у складу са законом. У претходном тексту су наведени случајеви у којима тражимо ваше податке о личности.

Те информације нам омогућавају да непрекидно побољшавамо наше веб-сајтове и пружимо вам корисничко искуство прилагођено вама. Појединачне ставке из података о личности се користе за обраду ваших поруџбина, испоруку купљене робе и производа, проверу ваше кредитне способности, обраду уплата, спречавање преваре као и да бисмо могли да вам шаљемо обавштења о вашим поруџбинама и нашим производима, услугама и специјалним понудама.

Да бисмо могли брже и лакше да ступимо у контакт са вама него путем стандардне поште, доставите нам своју адресу е-поште. Вашу адреса ћемо користити у сврхе оглашавања само ако нам дате изричиту дозволу за то.

Правна основа за обраду личних података

Ваше податке обрађујемо само у складу са важећим законима. Конкретно, ваше податке ћемо обрадити у складу са чланом 6 и чланом 9 Опште уредбе о заштити података (ГДПР), као и у складу са условима за пристанак у члану 7 ГДПР-а. Ваше податке ћемо обрадити, између осталог, на следећим правним основама. Напомињемо да ово није комплетна или исцрпна листа правних основа. Ово су само примери који имају за циљ да се законске основе учине транспарентнијима.

 • Пристанак (тачка 6, став 1, реченица 1, слово a ГДПР-а и члан 7 ГДПР-а или члан 9, став 2, слово (a) и члан 7 ГДПР-а): обрађиваћемо само одређене податке на основу вашег експлицитног и својевољног пристанка који се даје унапред. Имате право да опозове свој пристанак у сваком тренутку са ефектом у будућности.
 • Извршавање уговора / предуговорних мера (члан 6, став 1, реченица 1, слобо (b) ГДПР-а): потребан нам је приступ одређеним подацима како бисмо започели или имплементирали ваш уговор са компанијом ZEISS и њеним партнерима.
 • Усклађеност са законском обавезом (члан 6, став 1, реченица 1, слово (c) ГДПР-а): компанија ZEISS подлеже низу правних захтева. Да бисмо испунили ове захтеве, морамо обрадити одређене податке.
 • Заштита легитимних интереса (члан 6, став 1, реченица 1, слово (f)): компанија ZEISS ће обрадити одређене податке како би заштитила своје интересе или интересе трећих страна. Међутим, то само важи ако ваш интерес у појединачном случају не премошћује друге легитимне интересе.

Где се обрађују моје личне информације?

У принципу, ваше информације се обрађују на серверима који се налазе у Немачкој. Ако дозволите, ваше информације могу да се обрађују и у другим земљама. Корисничке информације обрађују независне компаније које ангажује компанија ZEISS.

Приликом прослеђивања података у оквиру групације ZEISS (ако је дозвољено), преноса података у иностранство и обраде података са екстерним партнерима, компанија ZEISS се придржава применљивих закона о заштити података и  штити ове активности на најбољи могући начин уз помоћ доступних мера за заштиту података, укључујући уговоре о обради података, ЕУ стандардне уговорне клаузуле и међународне конвенције. Ако локални захтеви у иностранству не задовољавају ниво заштите који обезбеђује Повеља Европске уније о темељним правима, компанија ZEISS ће покушати да одржи ризик од обраде података о личности на минимум путем одговарајућих мера.

Која су моја права?

 • право на информисање
 • право на приговор, укључујући право на повлаћење приговора
 • право на брисање или дистрибуцију/прослеђивање информација
 • право на ограничавање или блокирање обраде информација
 • право на кориговање информација
 • право на жалбу, што укључује жалбу преко надлежног надзорног органа
 • право на повлачење пристанка
 • право да се одлука не доноси само на основу аутоматске обраде, укључујући профилисање

Ако имате недоумице у вези са заштитом података, обратите се:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Контакт путем е-поште (без поверљивих садржаја): datap rivacy @zeiss .com
Контакт путем телефона: +49 7364 20-0 (за тему: "зaштита података)"
Контакт путем веб-обрасца: Идите на образац

Када се моје личне информације бришу?

Ваше податке о личности бришемо када сврха у коју су прикупљене више не постоји; то може да обухвати информације прикупљене током реализације неког уговора који је завршен. Да бисмо поступали у складу са законом о трговини и пореским законом и другим законским захтевима, може да буде неопходно да ваше податке о личности чувамо и дуже од сврхе њиховог прикупљања или да у почетку блокирамо информације тако да могу да се користе за каснију обраду . Ово такође може бити потребно за тврдње, остваривање и заштиту законских захтева.

Како компанија ZEISS штити моје личне информације?

Када се пријавите у подручја са посебном заштитим, на пример путем ZEISS ID налога, или у продавнице на мрежи, када се региструјете да бисте учествовали у конкурсима или када доставите поруџбину, преносе нам се ваши подаци о личности. Да бисмо обезбедили да ваше информације на заврше у погрешним рукама, оне се шифрују уз коришћење стандардних, савремених метода као што је SSL шифровање (secure sockets layer - протикол безбедног преноса). То је потврђен и безбедан метод за пренос информација на интернету.

Компанија ZEISS такође користи широк низ додатних мера техничке и оперативне безбедности за заштиту података о личности својих партнера и клијената. У вези са тим безбедносним мерама, повремено можемо да тражимо да обезбедите доказ свог идентитета пре него што вам омогућимо приступ вашим подацима о личности.

Да ли ZEISS користи колачиће?

Компанија ZEISS кориости колачиће да би обезбедила да ваше корисничко искуство буде што је могуће угодније и сигурније. Желите да знате више о томе на који начин користимо колачиће?

Информације о колачићима и другим интернет технологијама

Ваш ZEISS ID налог

Ваш ZEISS ID налог може да се користи за пријављивање на широк дијапазон ZEISS производа и услуга. Када се пријавите, информације које сте добровољно навели користе се за прављење персонализоване евиденције података. Те информације нам омогућава да вам понудимо производе и услуге који су боље прилагођени лично вама.

Повлачењње дозволе за коришћење ваших личних информација

Да бисте повукли дозволу за коришћење ваших личних информација, кликните на везу у наставку:

Прикажи образац за повлачење дозволе

Фалсификоване е-поруке (лажирање), нежељена пошта и „пецање“

Чувајте се активности „пецања“ и „лажирања“

Нажалост, бренд ZEISS се налази међу онима који се злоупотребљавају у сврху преваре. Конкретније, то значи да корисници понекад добијају фалсификоване е-поруке које је наводно послала компанија ZEISS. Те поруке су често визуелно обликоване тако да изгледају као саопштења из компаније ZEISS и у неким случајвима их је тешко разликовати од аутентичних е-порука компаније ZEISS.

У тим случајевима, особе које шаљу фалсификоване е-поруке покушавају да искористе поверење између компаније ZEISS и њених клијената за крађу осетљивих информација (нпр. података за пријављивање, информација о клијентима, информација о плаћању) или да инсталирају злонамерни софтвер на вашем рачунару или паметном телефону.

Те е-поруке није креирала нити послала компанија ZEISS, чак и ако је наше име искоришћено да би се чинило да је тако. Нажалост, то такође значи да компанија ZEISS нема контролу над креирањем и слањем незаконитих е-порука.

Следећи знаци могу да вам помогну да препознате да ли је е-порука коју сте примили заиста од компаније ZEISS:

 • Потврдне е-поруке и фактуре од компаније ZEISS треба да буду само за артикле које сте стварно наручили.
 • Е-поруке од компаније ZEISS треба да буду без грешака у куцању и граматичких грешака јер се оне лекторишу пре слања.

У неким подручјима наших веб-сајтова наведене су и информације о трећим странама и везе према њиховим веб-сајтовима. То радимо само ако смо чврсто уверени у озбиљност одговарајућег добављача. Међутим, компанија ZEISS није одговорна за одредбе у вези са заштитом података нити садржај тих веб-сајтова и не преузима никакву одговорност у том смислу. Те везе према спољним веб-сајтовим означене су следећом иконом:

Прави начин поступања са нежељеном поштом, „пецањем“ и лажираном поштом:

 • Препоручујемо да сумњиве е-поруке избришете одмах.
 • Никада не отварајте везе или прилоге у сумњивим е-порукама и никада не откривајтесвоје личне информације.
 • Такође вам препоручујемо да обавите скенирање на вирусе на рачунару.

Ако нека е-порука садржи необичне или сумњиве информације у вези са вашом поруџбином или са информацијама о вама као клијенту, пријавите се у продавницу на мрежи којој сте доставили поруџбину. Тамо ћете наћи листу свих поруџбина које сте заиста доставили, уз наведен статус и број фактуре за сваку поруџбину. Да бисте то урадили, ручно унесите адресу конкретне онлајн услуге компаније ZEISS у свој претраживач. Ручно уношење адресе вам омогућава да избегнете ризик да путем веза садржаних у е-поруци будете послати на веб-сајтове за превару.

Савет: Ако нисте сигурни у погледу е-поруке коју сте примили, преко наше услуге за контакт ступите у контакт са нама или нам напишите поруку путем контакт обрасца.

Прописи за конкретне земље

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге поменуте овде нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све податке о личности које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те податке; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших података о личности у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Народној Републици Кини:

Употребом услуга компаније ZEISS дајете изричиту дозволу да се ваши подаци о личности прикупљају, обрађују и преносе примаоцима изван Кине.


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Сједињеним Државама:

Садржај овог веб-сајта може да буде ограничен на употребу од стране лица која се налазе у одређеним географским регионима (укључујући у САД). Компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или његов садржај доступан или прикладан изван ових региона. Приступ веб-сајту може да буде незаконит за одређене особе у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту кршећи ове законске одредбе, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање применљивих закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев. За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да вам пошаљемо одговор.

Додатак CCPA обавештењу о приватности

Ово обавештење о приватности за становнике Калифорније допуњује информације садржане у Обавештењу о заштити података компаније ZEISS и односи се искључиво на посетиоце, кориснике и остале који бораве у савезној држави Калифорнији. Уводимо ову Изјаву о заштити података да бисмо се ускладили са калифорнијским Законом о приватности потрошача из 2019. године ("CCPA") и другим калифорнијским захтевима за заштиту података. Било који појмови дефинисани у CCPA имају исто значење када се користе у овом обавештењу.

Који подаци се прикупљају?

Категорија

Примери

Прикупљене

A. Идентификатори.

Право име и презиме, псеудоним, поштанска адреса, јединствени лични идентификатор, онлајн идентификатор, адреса интернет протокола, адреса е-поште, назив налога или број социјалног осигурања.

Да

B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))

Име и презиме, потпис, број социјалног осигурања, адреса, број телефона, број полисе осигурања, образовање, запослење, историја запослења, број банковног рачуна, број кредитне картице, број дебитне картице или било које друге финансијске информације.

Да

C. Заштићене класификационе карактеристике према калифорнијском или савезном закону.

Старост (40 година или више), раса, боја, порекло, национално порекло, држављанство, вера или вероисповест, брачни статус, здравствено стање, физички или ментални инвалидитет, пол (укључујући пол, родни идентитет, родни израз, трудноћу или рођење детета и повезана здравствена стања), сексуална оријентација, борачки или војни статус, генетске информације (укључујући породичне генетске информације).

Не

D. Комерцијалне информације.

Евиденција о личној имовини, купљени, добијени или разматрани производи или услуге или друга историја или тенденције куповине или конзумирања.

Да

E. Биометријске информације.

Генетске, физиолошке, бихевиоралне или биолошке карактеристике, попут отисака прстију, које се користе за препознавање шаблона или других идентификатора или идентификационих информација.

Не

F. Интернет или друге сличне мрежне активности.

Историја прегледања, историја претраге, информације о потрошачкој интеракцији са веб-сајтом, апликацијом или огласом.

Да

G. Подаци о геолокацији.

Физичка локација или покрети.

Да

H. Сензорни подаци.

Аудио као део говорне поште или снимака позива.

Да

I. Професионалне или информације везане за запослење.

Историја тренутног или ранијих послова и процене учинка.

Да

J. Нејавне информације о образовању (према Закону о правима на образовање и приватност (20 U.S.C. одељак 1232g, 34 C.F.R. део 99)).

Евиденције о образовању које се директно односе на ученика, а које води образовна институција или канцеларије која делују у име ученика, као што су оцене, сертификати, спискови часова, распореди ученика, идентификационе шифре ученика, финансијске информације о ученицима и дисциплинске евиденције о ученицима.

Не

K. Закључци изведени из других података о личности.

Профил који одражава преференције, карактеристике и предиспозиције особе.

Да

Подаци о личности описани изнад и у овом Обавештењу о приватности не укључују:

 • Јавно доступне информације из државних евиденција.
 • Деидентификоване или збирне информације о потрошачима.
 • Информације изузете из опсега CCPA, попут:
  • здравствене или медицинске информације обухваћене Законом о преносивости и одговорности здравственог осигурања из 1996. године (HIPAA) и калифорнијским Законом о поверљивости медицинских информација (CMIA) или податке клиничких испитивања,
  • податке о личности обухваћене одређеним секторски-специфичним законима о приватности, укључујући Закон о поштеном кредитном извјештавању (FCRA), Грам-Лич-Блајлијев закон (GLBA) или Калифорнијски закон о приватности финансијских информација (FIPA) и Закон о заштити приватности возача из 1994. године.

Како се прикупљају подаци?

Подаци о личности се прикупљају из следећих извора:

 • Директно од потрошача, на пример ако сте се регистровали на нашем веб-сајту или сте добровољно дали информације о себи.
 • Посредно од потрошача, на пример подаци који се прикупљају када приступите и/или користите неку од наших онлајн услуга.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.
 • Од трећих страна које комуницирају са нама у вези са услугама које обављамо, на пример од стручњака за вид у склопу поруџбина производа.

Зашто се прикупљају подаци?

Компанија ZEISS прикупља податке о личности за следеће сврхе:

 1. ради доступности наших производа и услуга
 2. ради поштовања законских обавеза или остваривање наших законских права
 3. за проверу кредита и обраду плаћања
 4. за спречавање превара  
 5. за рекламне и маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. за заштиту безбедности заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. за наруџбине и куповине
 13. за управљање купцима и добављачима  
 14. за управљање гаранцијама и сервисним захтевима
 15. за бригу о купцима и подршку
 16. за управљање и омогућавање коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, платформи и апликација
 17. за истраживачке и развојне активности, као што су клиничке студије
 18. за било коју сврху наведену приликом прикупљања информација

Откривање личних информација

У протеклих 12 месеци, у наше пословне сврхе откривали смо трећим лицима следеће категорије личних података о становницима Калифорније, које су обухваћене овим откривањем:

A. Идентификатори.
B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))
D. Финансијски подаци
F. Интернет или друге сличне мрежне активности.
G. Подаци о геолокацији.
H. Сензорни подаци.
I. Професионалне или информације везане за запослење.
K. Закључци изведени из других података о личности.

Погледајте „Које информације се прикупљају?“ за више детаља о овим категоријама.

Категорије трећих лица којима смо откривали податке о личности у наше пословне сврхе су:

 • повезане компаније и подружнице ZEISS
 • продавци, добављачи и пружаоци услуга
 • продавци и дистрибутери који послују као спољне продајне снаге компаније ZEISS
 • банкарске институције
 • трећа лица која испоручују наша саопштења и производе
 • остала трећа лица (укључујући владине агенције), у складу са законом

Компанија ZEISS не прикупља намерно податке о лицима млађим од 16 година. Обратите нам се ако сматрате да нам је лице млађе од 16 година послало податке о личности да бисмо могли да их избришемо.
 

Права потрошача

CCPA пружа потрошачима (становницима Калифорније) посебна права у вези са њиховим личним информацијама. Имате право да затражите приступ или брисање ваших личних информација. Ово се односи на податке прикупљене, коришћене, откривене или продате у последњих 12 месеци, што подлеже одређеним изузецима.

Да бисте остварили ова права, пошаљите нам проверљив потрошачки захтев тако што ћете нам се обратити на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Само ви или особа регистрована код калифорнијског државног секретара да је ви овлашћујете да поступа у ваше име, може да упути проверљив потрошачки захтев у вези са вашим подацима о личности. Такође можете да упутите проверљив потрошачки захтев у име свог малолетног детета.

Проверљив потрошачки захтев за информације можете поднети само два пута у року од 12 месеци. Проверљив потрошачки захтев мора да:

 • Пружи довољно информација које нам омогућавају да разумно потврдимо да све ви особа о којој смо прикупљали податке о личности или њен овлашћени представник.
 • Опишите ваш захтев са довољно детаља како бисте нам омогућили да гаисправно разумемо, проценимо и одговоримо на њега.

Не можемо да одговоримо на ваш захтев или да вам пружимо податке о личности ако не успемо да потврдимо ваш идентитет или право да упутите захтев и потврдимо да се подаци о личности односе на вас.
 

Недискриминација

Нећемо дискриминисати против становника Калифорније који остваре своја права на основу калифорнијског Закона о приватности потрошача.

Подаци за контакт

Ако имате било каквих питања или коментара о овом обавештењу или о политици и праксама приватности компаније ZEISS, обратите нам се на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Аустралији и Новом Зеланду:

Ово је део глобалног обавештења о заштити података компаније ZEISS који се односи на конкретну државу и потребно је да се прочитају заједно. Објављен је од стране Carl Zeiss AG (Оберкохен, Немачка) (назива се ZEISS / групација ZEISS). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd и Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd, (заједно ZEISS ANZ) део су Carl Zeiss AG (назива се ZEISS).

Потребно је дефинисати обим овог дела обавештења о заштити приватности података:

 • Ваша права у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
 • Наша (компаније ZEISS) права и обавезе у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
   

ZEISS:

 • прикупља податке и сврхе за прикупљање података; 
 • користи и открива ваше податке, укључујући и податке о томе када, где и коме се откривају; 
 • штити ваше податке о личности; 
 • обавештава вас о прикупљању података и личности и типу података о личности који се прикупљају (укључујући изворе података); 
 • може да користи ваше податке о личности у сврхе директног маркетинга и ваших права; 
 • одржава ваше податке о личности и начин на који обезбеђујемо актуелност и тачност ваших података о личности.
   

Ви:

 • можете да приступате својим подацима о личности; 
 • можете да затражите од компаније ZEISS tда исправи ваше податке о личности које прикупљамо и задржавамо; и 
 • можете да приложите жалбу када сматрате да је компанија ZEISS прекршила законе/пропире/кодексе/политике за заштиту приватности у вашој држави (обрада и очекивани исходи жалбе).

Напомена:

Ова политика, закони о заштити приватности и принципи заштите приватности (за Аустралију и Нови Зеланд) не зависе од година старости осим у случају сагласности лица. Када је дете старости до 15 година, компанија ZEISS захтева сагласност родитеља или старатеља.

Компанија ZEISS мора да обавести лица на које се то односи и Канцеларију аустралијског повереника за информације (OAIC) или Канцеларију повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду када постоји велика вероватноћа да ће повреда података довести до озбиљне штете по појединца који је укључен.

Ако желите да нас обавестите о повреди података која укључује ваше податке о личности, све жалбе се најпре упућују компанији ZEISS.

Уколико нисте задовољни начином на који компанија ZEISS обрађује вашу жалбу, можете приложити личну жалбу канцеларији OAIC или приватном поверенику као што је детаљно наведено у овој политици.
 

Прикупљање података о личности

Компанија ZEISS да прикупљање и задржавање података буде оправдано и неопходно за обављање пословних функција.

Компанија ZEISS не сме да тражи и прикупља осетљиве податке о вама осим када је то одобрено у складу са аустралијским и новозеландским законом. Ако компанија ZEISS тражи и прикупља ваше податке о личности, то се мора обављати САМО:

 • на законит и правичан начин; и морате их приложити ви лично осим: када дате пристанак да се прикупљају од неког другог лица уместо од вас; или је компанија ZEISS овлашћена у складу са аустралијским или новозеландским законом да прикупља податке од неког другог лица уместо од вас; у супротном је то неоправдано или се не може извршити.

Ако компанија ZEISS добије ваше незатражене податке о личности, компанија ZEISS испитује да ли је прикупљање података обављено на законит начин (у року од 30 дана од пријема података) и може да искористи или открије податке да би се утврдила законитост. Уколико није могуће да су подаци прикупљени на законит начин, компанија ZEISS уништава информације или обезбеђује де се подаци деидентификују у року од 30 дана (ако је допуштено у складу са законом).
 

Шта „тражити” и „прикупљати” значи у контексту приватности?

Прикупљање или преузимање података о личности из било ког извора и на било који начин. У пракси, сви подаци о личности којима располаже компанија ZEISS уопштено се третирају као подаци које смо прикупили ми. Напомена: у Новом Зеланду термин "прикупити" не укључује пријем незатражених података. За додатне информације обратите се Канцеларији аустралијског повереника за податке (OAIC) или Канцеларији повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду.

Одељак 13 D Закона о заштити приватности

1988 (Аустралија) односи се на Закон о прекоморским земљама који захтева закон земље у иностранству:

"Закон или пракса организације која се обавља или у којој се учествује изван Аустралије и Спољашња територија не сме да омета приватност појединца ако тај закон или праксу захтева важећи закон стране државе".

С обзиром на то да се ради о мултинационалној компанији са седиштем у Немачкој, овај одељак се односи на компанију ZEISS и запослене у ZEISS ANZ.

Компанија ZEISS не користи и не открива податке о личности појединца за сврхе директног маркетинга када није усаглашена са следећим:

 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2006. (Аустралија):
 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2007. (Нови Зеланд):
 • Закон о нежељеној пошти из 2003. (Аустралија);
 • Закон о нежељеним електронским порукама из 2007. (Нови Зеланд);
 • било који други закон Аустралије или Новог Зеланда или пропис Острва Норфок, који прописују регулативе.

Важне информације о заштити ваших података

Заштита ваших ваших личних информација

У данашњем повезаном свету, неовлашћени покушаји приступа информацијама су реалност са којом се физичка лица и компаније свакодневно суочавају. Заштита информација од тих покушаја велики је изазов.

Заштита података је питање које има велики приоритет у компанији ZEISS и ми улажемо време, енергију и новац како бисмо обезбедили да наши системи буду сигурни и непрекидно надгледани. Када користите веб-сајтове и платформе компаније ZEISS, поверавате нам своје податке о личности. Заштита тих информација нам је важна. Постоје ствари које и ви можете да урадите да бисте заштитили своје податке о личности од неовлашћеног приступа. У наставку ћете наћи информације о томе како можете да се постарате да ваше информације остану безбедне.

Како могу да заштитим своје личне информације?

Важно правило у вези са тим је да информације на рачунару, лаптопу и мобилним уређајима заштитите лозинкама и PIN кодовима које само ви знате. Такође, водите рачуна да се одхавите са веб-сајтова, платформи и продавница компаније ZEISS када завршите са њиховим коришћењем.

Водите рачуна да само ви користите своје лозинке за један налог. Никада немојте користити исту лозинку за различите пружаоце услуга или портале на мрежи. Проверите да се лозинке које користите на веб-сајтовима компаније ZEISS не користе и за друге веб-сајтове. Ако се користе, препоручујемо вам да одмах промените све своје лозинке за ZEISS.

Немојте записивати лознике тамо где други могу да их виде. Још једном, водите рачуна да ви будете једина особа која има приступ тим лозинкама.

Како да направим безбедну лозинку?

Лозинке треба бирати тако да се не могу једноставно наслутити. То значи да у лозинкама не користите уобичајене, свакодневне речи, своје име или имена чланова породице. Ради додатне безбедности, добра је идеја да користите комбинацију великих и малих слова, бројева и специјалних знакова.

Да ли постоји још нешто поводом чега морам да будем обазрив/-а?

Ако за приступ веб-сајтовима или платформама компаније ZEISS користите јавни рачунар, обавезно се одјавите са налога када завршите.

Ако добијате нетражене е-поруке у којима се захтева да наведете лозинку или информације о плаћању, заменарите их и одмах се обратите компанији ZEISS (Идите на контакт образац). Ми ћемо се позабавити тим проблемом.


Обавештења о заштити података

Детаљна верзија

Обрада података у компанији ZEISS (нпр. прикупљање, обрада, пренос) обавља се у складу са законом. Личне информације које су нам потребне од вас за пословне трансакције чувамо и преносима пружаоцима услуга које је ангажовала комопанија ZEISS у мери у којој је то неопходно за обраду трансакција.

Обим примене

Ово обавештење о заштити података важи за веб-сајтове, домене, платформе друштвених мрежа и апликације које припадају компанијама из групације корпорације ZEISS (даље у тексту ZEISS). Не важе за веб-сајтове ZEISS компанија које су, на пример, измениле обавештења о заштити података и законска обавештења због националних закона. Због тога, обратите пажњу на одговарајућа обавештења о заштити података и законска обавештења свих ZEISS веб-сајтова које посећујете или програма које користите.

У неким случајевима, ZEISS веб-сајтови садрже и везе према веб-сајтовима трећих страна, компанија које нису под контролом компаније ZEISS за које ово обавештење о заштити података и законско обавештење не важе.

Општи стандард заштите података

ZEISS је корпорација која послује у светским размерама са правно независним компанијама, пословним процесима, руководећим структурама и техничким системима у различитим земљама.

Када посећујете наше веб-сајтове, можемо да прикупљамо податке који, у неким случајевима, могу да буду личне природе. У овом обавештењу указујемо које податке о личности прикупљају ZEISS компаније приликом ваше посете њиховим веб-сајтовима и како поступамо са тим подацима.

Сматрамо да је заштита ваших података о личности веома озбиљна ствар. Када обрађујемо ваше податке о личности прикупљене приликом ваше посете нашим веб-сајтовима, то чинимо у потпуности у складу са релевантним законским одредбама. Осим тога, наш приступ поступању са вашим подацима о личности заснива се на приснципима ЕУ о заштити података који обезбеђују највиши могући степен транспарентности, поштовање права избора, права приступа и преноса, као и законску обраду података о личности.

Свака ZEISS компанија поступа у складу са законима о заштити података који важе у њеном конкретном случају. Осим тога, поступање са подацима о личности је дефинисано у директиви компнаије која важи за све ZEISS компаније у оквиру Групације. Сврха директиве компаније ZEISS јесте да се обезбеди обрада ваших података о личности на одговарајући начин у складу са важећим законима у ZEISS компанијама које рукују подацима о личности. Истовремено, својим запосленима смо наложили да имају у виду наша правила заштите података и да поступају у складу са њима увек када се на неком веб-сајту траже податке о личности.

У мери у којој је то законски дозвољено и уз дужно поштовање ваших легитимних интереса у погледу искључивања преноса или коришћења информација, можемо да прослеђујемо вашу адресу и податке о кредитној способности кредитним агенцијама или да тражимо те податке од њих ради провера могућности плаћања поруџбина.

Код поруџбина које се плаћају на основу фактуре и куповина на рате, поред података о кредитној способности, користимо податке о адреси да бисмо проценили ризик од неплаћања у појединачним случајевима.

ZEISS и друге команије из групације ZEISS свјим клијентима у принципу нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања (нпр. плаћање на основу фактуре, плаћање уз кредитирање). У наставку је дата листа компанија из групације ZEISS, мада листа није свеобухватна:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Компаније које својим клијентима нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања имају оправдани интерес да се заштите од неплаћања. То се обично ради кроз проверу кредитне способности клијента пре него што се понуди могућност коришћења небезбедног начина плаћања. Компанија ZEISS има право да за провере кредитне способности користи негативне информације о кредитној способности о клијенту које је сама прикупила или које су јој пренеле друге компаније из групације ZEISS.

Компанија ZEISS такође има право да пренесе негативне информације о кредитној способности другим компанијама у групацији ZEISS пре него што те друге компаније клијенту одобре могућност коришћења неког небезбедног начина плаћања.

Информације о кредитној способности односе се на информације о неизмиреним обавезама плаћања и информације које директно указују да код клијента постоји ризик од неплаћања (нпр. банкрот, саветовање у вези са ликвидацијом дуга, одлагање због немогућности плаћања). Пре него што компанија ZEISS сачува прикупљене негативне информације о неизмиреним обавезама плаћања у сврху преноса тих инфоемција другим компанијама из групације ZEISS, клијент ће добити обавештење да је могућ пренос тих информација. Компанија ZEISS такође има право на пренос информација о изузетно нетипичним поруџбинама (нпр. истовремене поруџбине више ставки са истом адресом за испоруку достављене са различитих корисничких налога) другим компанијама из групације ZEISS и да користи информације о изузетно нетипичним поруџбинама које је добије од других компанија из групације ZEISS. Сврха овога је да се спречи да дође до неплаћања, као и да се наши клијенти заштите од коришћења њиховог идентитета у сврхе превара.

Осим тога, компанији ZEISS је дозвољено да прикупља и обрађује адресе и информације о поруџбинама за потребе свог маркетинга. То значи, на пример, да компанија ZEISS може да пореди адресе е-поште прикупљене приликом процеса достављања поруџбина са листама адреса е-поште компаније Facebook Ireland Limited ради приказивања персонализованих огласа власнику адресе. Међутим, компанији Facebook Ireland Limited није дозвољено да користи ту адресу е-поште у билокоје сврхе осим за њено поређење са својом листом адреса. Информације се шаљу трећим странама за потребе оглашавања искључиво у случајевима у којима је то законски дозвољено.

Напомена

У сваком тренутку можете да ставите приговор на коришћење, обраду и пренос ваших личних информација путем неформалног писма упућеног компанији ZEISS или путем е-поште. (идите на образац за повлачење дозволе). Када примимо ваш приговор, престаћемо да користимо, обрађујемо и преносимо информације о којима је реч у било коју сврху изузев реализације поруџбина и задатака које сте тражили; такође ћемо престати да вам шаљемо рекламни и промотивни материјал.


Откривање или приговарање:
Желите да знате које од ваших личних информација обрађује компанија ZEISS? Желита да ставите приговор на коришћење ваших информација? Према члану 15 Опште уредбе о заштити података и члану 34. Савезног закона о заштити података Немачке из 2017. године, имате законско право на ово и нама ће бити драго да испунимо ваш захтев.

Захтевање информација

Прикупљање, обрада и пренос личних информација

Компанија ZEISS жели да вам обезбеди максималну могућу контролу над вашим подацима о личности. Веб-сајтовима компаније ZEISS обично можете да приступате без навођења података о личности.

Међутим, у одређеним подручјима веб-сајтова компаније ZEISS тражи се да унесете податке о личности како бисте нам помогли да побољамо сајт за вас и останемо у контакту са вама. Свим подацима о личности које доставите поступа се као са поверљивим подацима и они се обрађују искључиво у оквиру односа између вас и компаније ZEISS. Ваши подаци о личности неће се прослеђивати, објављивати нити стављати на располагање трећим странама у маркетишке сврхе пре него што ви то одобрите.

Међутим, у оквиру пружања наших услуга, ваше информације у одређеним околностима могу да буду пренете трећим странама које смо укључили у обраду поруџбина, нпр. пословним партнерима или пружаоцима ИТ услуга. Приликом преношења података о личности тим трећим странама, ограничавамо се на информације које су неопходне за пружање услуге о којој је реч и водимо рачуна да се пренос обавља у складу са потребном безбедношћу података. ZEISS компаније ће ваше податке о личности преносити само трећим странама које су се обавезале на заштиту података и обраду ваших података у складу са важећим законима.

Осим тога, суд или званични налози може да присили компанију ZEISS на откривање ваших података и повезаних информација. Слично томе, задржавамо право на коришћење ваших информација ради покретања тужби или одбране од њих.

У случају преузиманја или спајања са другом компанијом, може да буде неопходно да се ваше информације обелодане или пренесу стварним или потенцијалним купцима. У том случају, компанија ZEISS ће се трудити да обезбеди највиши могући ниво заштите података и поштоваће законске одредбе.

Права погођених особа

Имате право да у сваком тренутку затражите информације у вези са личним подацима које обрађујемо; такође можете да уложите приговор на обраду тих информација, као и да затражите да се степен у којем се ваше личне информације обрађују ограничи, да се информације коригују или да се избришу. Имајте у виду да компанија ZEISS може да избрише ваше личне информације само у случају да не постоје законске одредбе које захтевају чување тих информација или уколико право компаније ZEISS на чување тих информација нема већу важност од вашег захтева за њихово брисање. Такође, имајте у виду да након што затражите да се ваше информације избришу, да се обрада ваших информација ограничи или уложите приговор на обраду ваших информација, више нећете моћи да користите услуге компаније ZEISS, делимично или у целости, за које је потребно коришћење ваших личних инфоемација.

Ако компанија ZEISS користи ваше личне информације због тога што сте дали сагласност за њихово коришћење или због тога што је то потребно за реализацију уговора који сте склопили са компанијом ZEISS, можете да затражите копију информација које сте ставили на располагање комапнији ZEISS. Пошаљите захтев на адресу е-поште наведену у наставку. Поведите рачуна да наведете о којим подацима или активностима обраде тражите информације, у ком формату желите да добијете информације и да ли је потребно да информације буду послате вама или другом примаоцу. Компанија ZEISS ће пажљиво прегледати ваш захтев и обавестиће вас о најбољем начину да се он испуни.

Поред тога, у следећим случајевима можете захтевати да компанија ZEISS не подели ваше личне информације са другима:

 1. Ако тврдите да су личне информације које компанија ZEISS чува нетачне (међутим, обрада информација у овом случају ће бити ограничена само током временског периода који је компанији ZEISS потребан за проверу тачности личних информација о којима је реч), 
 2. Ако не постоји законска основа да компанија ZEISS обрађује ваше личне информације и ви затражите да ZEISS престане да обрађује ваше информације, 
 3. Ако компанији ZEISS више нису потребне ваше личне информације, али ви тврдите да ZEISS мора да чува те информације како би било могуће покретање или реализација тужби или одбрана од тужби трећих страна, или
 4. Ако уложите приговор на обраду ваших личних информација од стране компаније ZEISS (на основу легитиминих интереса компаније ZEISS), током периода који је потребан компанији ZEISS да провери да ли интерес компаније ZEISS у обради ваших личних информација има већу важност или да ли постоји законска обавеза чувања информација.

Идите на образац

 

Лични подаци деце:
Компанија ZEISS не прикупља и не обрађује намерно личне податке деце млађе од 16 година, или као што одређује локални закон, осим на веб-сајтовима који су намењени посебно деци. Компанија ZEISS се на тим веб-сајтовима придржава важећих закона о заштити података.

Усклађеност са прописима

Компанија ZEISS и њени производи, услуге и технологије подлежу прописима о извозу различитих земаља, укључујући прописе Европске уније и њених држава чланица и прописе Сједињених Држава. Прихватате да компанија ZEISS има обавезу, према важећим прописима о извозу, трговачким санкцијама и ембаргу, да предузме мере ради спречавања компанија, организација и страна наведених на листи санкционисаних страна да набављају одређене производе, технологије и услуге преко веб-сајтова компаније ZEISS или канала испоруке које конреолише ZEISS. Те мере могу да обухватају следеће:

 1. аутоматизовано поређење регистрованих информација корисника описаних у овом обавештењу и других информација о идентитету корисника на важећим листама санкција;
 2. редовно и понављано поређење тих информација јер се листе санкција ажурирају или када корисник ажурира своје информације;
 3. блокирање приступа услугама и системима компаније ZEISS ако се корисник потенцијално налази на важећој листи санкција;
 4. успостављање контакта са корисником у случају да се његове информације налазе на листи санкција ради провере његовог идентитета.

Такође прихватате да информације које су потребне за обављање активности у складу са вашом одлуком да се ваши лични подаци користе и обрађују или да добијате маркетиншки и промотивни материјал од компаније ZEISS (без обзира на земљу у којој се налази ZEISS компанија о којој је реч и без обзира на то да ли сте дали изричиту дозволу или приговор на пријем маркетиншког или промотивног материјала), компаније из групације ZEISS могу да чувају и међусобно размењују у мери у којој је то дозвољено законом.

Легитиман интерес компаније ZEISS

Свака од доле наведених ставки представља случај у којем компанија ZEISS има легитимни интерес за обраду и коришћење ваших личних информација. Ако не прихватате да компанија ZEISS обрађује и користи на те начине, можете да уложите приговор на те активности обраде.

Идите на образац

Упитници и анкете
Компанија ZEISS може да вас позове да учествујете у анкетама за клијенте. Упитници који се користе за те анкете осмишљени су на такав начин да одговори на питања могу да се дају без навођења података о личности. Међутим, сви подаци о личности наведени у упитнику или анкети компанија ZEISS могу да користе за побољшање својих производа и услуга.

Генерисање скупова анонимизованих података
Компанија ZEISS може да анонимизује податке о личности који су обухваћени овом изјавом о заштити података да би направила скупове анонимизованих података које могу да се користе за побољање производа и услуга компаније ZEISS, као и производа и услуга повезаних компанија.

Снимање телефонских разговора или ћаскања у сврху побољшања квалитета
ZEISS може да снима телефонске разговоре или ћаскања (након што будете обавештени о томе током телефонског разговора пре почетка снимања) у сврху побољшања квалитета услуге.

Да бисте били информисани о ажурирањима и прикупљали повратне информације
У оквиру односа компаније ZEISS са вама као клијентом, компанија ZEISS може да вас обавештава, у мери у којој је то дозвољено законом, о својим производима и услугама (нпр. вебинари, семинари и догађаји) који су слични производима и услугама компаније ZEISS које сте већ купили или које користите, или о производима и услугама који су директној вези са њима. Поред тога, компанија ZEISS може да вас контактира ради прикупљања повратних информација у вези са производима, услугама, семинарима, вебринарима или догађајима које сте купили или којима сте присуствовали, у сврху побољшања производа, услуге, вебинара, семинара или догађаја о којем је реч.

Информације о сигурности података

Компанија ZEISS зна колико је важно да се са подацима које нам доставите поступа дискретно и опрезно. Безбедност података на нашим веб-сајтовима је највиши приоритет. Због тога смо уложили велике напоре да бисмо обезбедили да наше мере безбедности на мрежи буду делотворне. Зато се пренос важних података на веб-сајту компаније ZEISS шифрује. Компанија ZEISS настоји да непрекидно ажурира своју технологију шифровања у складу са техничким напретком како би гарантовала поверљиво поступање са информацијама које нам шаљете преко интернета.

У мери у којој је то технички изводљиво, на пример за мерење употребе и ефективности веб-стране, као и за аутентификацију и поједностављивање навигације, користимо различите технологије укључујући „колачиће”. Колачић је датотека са подацима коју веб-сајт шаље у ваш прегледач интернета. Он се чува на вашем систему и користи се за његово идентификовање (погледајте одељак о колачићима, праћењу на вебу и веб аналитици).

Приликом посете нашим веб-сајтовима ИП адресе посетилаца се снимају на нашим веб-сајтовима ради анализе грешака, управљање веб-сајтовима и утврђивање демографских карактеристика. Осим тога, ИП адресе и друге информације које нам дајете на овом веб-сајту или на друге начине према потреби користимо за утврђивање који се наши веб-сајтови посећују и које теме занимају наше посетиоце.

Прописи за конкретне земље

Руска Федерација

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге поменуте овде нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све податке о личности које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те податке; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших података о личности у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.

Народна Република Кина

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Народној Републици Кини:

Употребом услуга компаније ZEISS дајете изричиту дозволу да се ваши подаци о личности прикупљају, обрађују и преносе примаоцима изван Кине.

САД

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Сједињеним Државама:

Садржај овог веб-сајта може да буде ограничен на употребу од стране лица која се налазе у одређеним географским регионима (укључујући у САД). Компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или његов садржај доступан или прикладан изван ових региона. Приступ веб-сајту може да буде незаконит за одређене особе у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту кршећи ове законске одредбе, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање применљивих закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев. За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да вам пошаљемо одговор.

Додатак CCPA обавештењу о приватности

Ово обавештење о приватности за становнике Калифорније допуњује информације садржане у Обавештењу о заштити података компаније ZEISS и односи се искључиво на посетиоце, кориснике и остале који бораве у савезној држави Калифорнији. Уводимо ову Изјаву о заштити података да бисмо се ускладили са калифорнијским Законом о приватности потрошача из 2019. године ("CCPA") и другим калифорнијским захтевима за заштиту података. Било који појмови дефинисани у CCPA имају исто значење када се користе у овом обавештењу.

Који подаци се прикупљају?

Категорија

Примери

Прикупљене

A. Идентификатори.

Право име и презиме, псеудоним, поштанска адреса, јединствени лични идентификатор, онлајн идентификатор, адреса интернет протокола, адреса е-поште, назив налога или број социјалног осигурања.

Да

B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))

Име и презиме, потпис, број социјалног осигурања, адреса, број телефона, број полисе осигурања, образовање, запослење, историја запослења, број банковног рачуна, број кредитне картице, број дебитне картице или било које друге финансијске информације.

Да

C. Заштићене класификационе карактеристике према калифорнијском или савезном закону.

Старост (40 година или више), раса, боја, порекло, национално порекло, држављанство, вера или вероисповест, брачни статус, здравствено стање, физички или ментални инвалидитет, пол (укључујући пол, родни идентитет, родни израз, трудноћу или рођење детета и повезана здравствена стања), сексуална оријентација, борачки или војни статус, генетске информације (укључујући породичне генетске информације).

Не

D. Комерцијалне информације.

Евиденција о личној имовини, купљени, добијени или разматрани производи или услуге или друга историја или тенденције куповине или конзумирања.

Да

E. Биометријске информације.

Генетске, физиолошке, бихевиоралне или биолошке карактеристике, попут отисака прстију, које се користе за препознавање шаблона или других идентификатора или идентификационих информација.

Не

F. Интернет или друге сличне мрежне активности.

Историја прегледања, историја претраге, информације о потрошачкој интеракцији са веб-сајтом, апликацијом или огласом.

Да

G. Подаци о геолокацији.

Физичка локација или покрети.

Да

H. Сензорни подаци.

Аудио као део говорне поште или снимака позива.

Да

I. Професионалне или информације везане за запослење.

Историја тренутног или ранијих послова и процене учинка.

Да

J. Нејавне информације о образовању (према Закону о правима на образовање и приватност (20 U.S.C. одељак 1232g, 34 C.F.R. део 99)).

Евиденције о образовању које се директно односе на ученика, а које води образовна институција или канцеларије која делују у име ученика, као што су оцене, сертификати, спискови часова, распореди ученика, идентификационе шифре ученика, финансијске информације о ученицима и дисциплинске евиденције о ученицима.

Не

K. Закључци изведени из других података о личности.

Профил који одражава преференције, карактеристике и предиспозиције особе.

Да

Подаци о личности описани изнад и у овом Обавештењу о приватности не укључују:

 • Јавно доступне информације из државних евиденција.
 • Деидентификоване или збирне информације о потрошачима.
 • Информације изузете из опсега CCPA, попут:
  • здравствене или медицинске информације обухваћене Законом о преносивости и одговорности здравственог осигурања из 1996. године (HIPAA) и калифорнијским Законом о поверљивости медицинских информација (CMIA) или податке клиничких испитивања,
  • податке о личности обухваћене одређеним секторски-специфичним законима о приватности, укључујући Закон о поштеном кредитном извјештавању (FCRA), Грам-Лич-Блајлијев закон (GLBA) или Калифорнијски закон о приватности финансијских информација (FIPA) и Закон о заштити приватности возача из 1994. године.

Како се прикупљају подаци?

Подаци о личности се прикупљају из следећих извора:

 • Директно од потрошача, на пример ако сте се регистровали на нашем веб-сајту или сте добровољно дали информације о себи.
 • Посредно од потрошача, на пример подаци који се прикупљају када приступите и/или користите неку од наших онлајн услуга.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.
 • Од трећих страна које комуницирају са нама у вези са услугама које обављамо, на пример од стручњака за вид у склопу поруџбина производа.

Зашто се прикупљају подаци?

Компанија ZEISS прикупља податке о личности за следеће сврхе:

 1. ради доступности наших производа и услуга
 2. ради поштовања законских обавеза или остваривање наших законских права
 3. за проверу кредита и обраду плаћања
 4. за спречавање превара  
 5. за рекламне и маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. за заштиту безбедности заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. за наруџбине и куповине
 13. за управљање купцима и добављачима  
 14. за управљање гаранцијама и сервисним захтевима
 15. за бригу о купцима и подршку
 16. за управљање и омогућавање коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, платформи и апликација
 17. за истраживачке и развојне активности, као што су клиничке студије
 18. за било коју сврху наведену приликом прикупљања информација

Откривање личних информација

У протеклих 12 месеци, у наше пословне сврхе откривали смо трећим лицима следеће категорије личних података о становницима Калифорније, које су обухваћене овим откривањем:

A. Идентификатори.
B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))
D. Финансијски подаци
F. Интернет или друге сличне мрежне активности.
G. Подаци о геолокацији.
H. Сензорни подаци.
I. Професионалне или информације везане за запослење.
K. Закључци изведени из других података о личности.

Погледајте „Које информације се прикупљају?“ за више детаља о овим категоријама.

Категорије трећих лица којима смо откривали податке о личности у наше пословне сврхе су:

 • повезане компаније и подружнице ZEISS
 • продавци, добављачи и пружаоци услуга
 • продавци и дистрибутери који послују као спољне продајне снаге компаније ZEISS
 • банкарске институције
 • трећа лица која испоручују наша саопштења и производе
 • остала трећа лица (укључујући владине агенције), у складу са законом

Компанија ZEISS не прикупља намерно податке о лицима млађим од 16 година. Обратите нам се ако сматрате да нам је лице млађе од 16 година послало податке о личности да бисмо могли да их избришемо.
 

Права потрошача

CCPA пружа потрошачима (становницима Калифорније) посебна права у вези са њиховим личним информацијама. Имате право да затражите приступ или брисање ваших личних информација. Ово се односи на податке прикупљене, коришћене, откривене или продате у последњих 12 месеци, што подлеже одређеним изузецима.

Да бисте остварили ова права, пошаљите нам проверљив потрошачки захтев тако што ћете нам се обратити на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Само ви или особа регистрована код калифорнијског државног секретара да је ви овлашћујете да поступа у ваше име, може да упути проверљив потрошачки захтев у вези са вашим подацима о личности. Такође можете да упутите проверљив потрошачки захтев у име свог малолетног детета.

Проверљив потрошачки захтев за информације можете поднети само два пута у року од 12 месеци. Проверљив потрошачки захтев мора да:

 • Пружи довољно информација које нам омогућавају да разумно потврдимо да све ви особа о којој смо прикупљали податке о личности или њен овлашћени представник.
 • Опишите ваш захтев са довољно детаља како бисте нам омогућили да гаисправно разумемо, проценимо и одговоримо на њега.

Не можемо да одговоримо на ваш захтев или да вам пружимо податке о личности ако не успемо да потврдимо ваш идентитет или право да упутите захтев и потврдимо да се подаци о личности односе на вас.
 

Недискриминација

Нећемо дискриминисати против становника Калифорније који остваре своја права на основу калифорнијског Закона о приватности потрошача.

Подаци за контакт

Ако имате било каквих питања или коментара о овом обавештењу или о политици и праксама приватности компаније ZEISS, обратите нам се на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Аустралија и Нови Зеланд

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Аустралији и Новом Зеланду:

Ово је део глобалног обавештења о заштити података компаније ZEISS који се односи на конкретну државу и потребно је да се прочитају заједно. Објављен је од стране Carl Zeiss AG (Оберкохен, Немачка) (назива се ZEISS / групација ZEISS). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd и Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd, (заједно ZEISS ANZ) део су Carl Zeiss AG (назива се ZEISS).

Потребно је дефинисати обим овог дела обавештења о заштити приватности података:

 • Ваша права у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
 • Наша (компаније ZEISS) права и обавезе у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
   

ZEISS:

 • прикупља податке и сврхе за прикупљање података; 
 • користи и открива ваше податке, укључујући и податке о томе када, где и коме се откривају; 
 • штити ваше податке о личности; 
 • обавештава вас о прикупљању података и личности и типу података о личности који се прикупљају (укључујући изворе података); 
 • може да користи ваше податке о личности у сврхе директног маркетинга и ваших права; 
 • одржава ваше податке о личности и начин на који обезбеђујемо актуелност и тачност ваших података о личности.
   

Ви:

 • можете да приступате својим подацима о личности; 
 • можете да затражите од компаније ZEISS tда исправи ваше податке о личности које прикупљамо и задржавамо; и 
 • можете да приложите жалбу када сматрате да је компанија ZEISS прекршила законе/пропире/кодексе/политике за заштиту приватности у вашој држави (обрада и очекивани исходи жалбе).

Напомена:

Ова политика, закони о заштити приватности и принципи заштите приватности (за Аустралију и Нови Зеланд) не зависе од година старости осим у случају сагласности лица. Када је дете старости до 15 година, компанија ZEISS захтева сагласност родитеља или старатеља.

Компанија ZEISS мора да обавести лица на које се то односи и Канцеларију аустралијског повереника за информације (OAIC) или Канцеларију повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду када постоји велика вероватноћа да ће повреда података довести до озбиљне штете по појединца који је укључен.

Ако желите да нас обавестите о повреди података која укључује ваше податке о личности, све жалбе се најпре упућују компанији ZEISS.

Уколико нисте задовољни начином на који компанија ZEISS обрађује вашу жалбу, можете приложити личну жалбу канцеларији OAIC или приватном поверенику као што је детаљно наведено у овој политици.
 

Прикупљање података о личности

Компанија ZEISS да прикупљање и задржавање података буде оправдано и неопходно за обављање пословних функција.

Компанија ZEISS не сме да тражи и прикупља осетљиве податке о вама осим када је то одобрено у складу са аустралијским и новозеландским законом. Ако компанија ZEISS тражи и прикупља ваше податке о личности, то се мора обављати САМО:

 • на законит и правичан начин; и морате их приложити ви лично осим: када дате пристанак да се прикупљају од неког другог лица уместо од вас; или је компанија ZEISS овлашћена у складу са аустралијским или новозеландским законом да прикупља податке од неког другог лица уместо од вас; у супротном је то неоправдано или се не може извршити.

Ако компанија ZEISS добије ваше незатражене податке о личности, компанија ZEISS испитује да ли је прикупљање података обављено на законит начин (у року од 30 дана од пријема података) и може да искористи или открије податке да би се утврдила законитост. Уколико није могуће да су подаци прикупљени на законит начин, компанија ZEISS уништава информације или обезбеђује де се подаци деидентификују у року од 30 дана (ако је допуштено у складу са законом).
 

Шта „тражити” и „прикупљати” значи у контексту приватности?

Прикупљање или преузимање података о личности из било ког извора и на било који начин. У пракси, сви подаци о личности којима располаже компанија ZEISS уопштено се третирају као подаци које смо прикупили ми. Напомена: у Новом Зеланду термин "прикупити" не укључује пријем незатражених података. За додатне информације обратите се Канцеларији аустралијског повереника за податке (OAIC) или Канцеларији повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду.

Одељак 13 D Закона о заштити приватности

1988 (Аустралија) односи се на Закон о прекоморским земљама који захтева закон земље у иностранству:

"Закон или пракса организације која се обавља или у којој се учествује изван Аустралије и Спољашња територија не сме да омета приватност појединца ако тај закон или праксу захтева важећи закон стране државе".

С обзиром на то да се ради о мултинационалној компанији са седиштем у Немачкој, овај одељак се односи на компанију ZEISS и запослене у ZEISS ANZ.

Компанија ZEISS не користи и не открива податке о личности појединца за сврхе директног маркетинга када није усаглашена са следећим:

 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2006. (Аустралија):
 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2007. (Нови Зеланд):
 • Закон о нежељеној пошти из 2003. (Аустралија);
 • Закон о нежељеним електронским порукама из 2007. (Нови Зеланд);
 • било који други закон Аустралије или Новог Зеланда или пропис Острва Норфок, који прописују регулативе.

Контакти

за питања заштите података

Ако имате недоумице у вези са заштитом података, обратите се:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Контакт путем е-поште (немојте слети поверљиви садржај): datap rivacy @zeiss .com

Контакт путем броја телефона:
+49 7364 20-0 (кључна реч „приватност података”)

Измене и допуне овог Обавештења о заштити података

Ово обавештење се повремена мења и допуњује како би се обезбедило да буде усклађено са важећим законским захтевима и обухвати све наше услуге на мрежи.

Те промене не утичу на ваша законска права на информисање, исправку, блокирање, брисање и улагање приговора.

© Carl Zeiss AG – Последње ажурирање: децембар 2020.