Групација ZEISS

Заштита података

Информације о начину на који се у онлајн услугама компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже) прикупљају и обрађују личне информације

На следећем летку "ПРЕГЛЕД ЗАШТИТЕ ПОДАТАКА" дат је сажет преглед начина на који се у онлајн услугама компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже) прикупљају и обрађују личне информације. Комплетни детаљи о овом поступку доступни су у пуној верзији нашег Обавештења о заштити података.

Преглед заштите података

Које информације прикупљамо?

I. Када отворите и/или користите неку од наших онлајн услуга, информације које се прикупљају обухватају следеће:

 • врста прегледача
 • странице које посетите на нашем веб-сајту
 • оперативни систем
 • ваша ИП адреса или скраћена ИП адреса
 • понашање корисника (нпр. кретање миша, понашање у погледу кликова, трајање сесије, итд.)

Ове информације се претежно прикупљају и користе у анонимизованом и псеудоанонимизованом облику.

II. Ако сте се регистровали на нашем веб-сајту, добровољно сте дали информације о себи које обухватају:

 • име, презиме и титулу
 • информације о плаћању
 • податке за контакт (нпр. адресу е-поште, телефон)
 • адресу и друге информације
 • компанију, групу којој припадате
 • производе и опрему које користите
 • лична интересовања и преференције

Како се у услугама на мрежи компаније ZEISS прикупљају информације?

Онлајн услуге компаније ZEISS користе разне врсте колачића или технологија праћења са различитим функцијама. Они обављају чисто техничке функције, истовремено доприносећи оптимизацији веб страница, интеракцији са друштвеним медијима, као и огласима везаним за употребу на нашој страни и на страни партнера. Као резултат тога, ми такође пружамо информације нашим партнерима за потребе анализе, маркетинга и друштвених медија. Можете извршити приговор на употребу ових технологија у било ком тренутку и у различитим фазама. Кликните на „Подешавања"“ да бисте изабрали личне поставке колачића:

У услугама на мрежи компаније ZEISS подаци се прикупљају аутоматским поступком или путем корисничког уноса, нпр. путем:

 • колачића
 • директног корисничког уноса
 • праћења више уређаја, праћења миша и сличних начина

Колачићи корисницима олакшавају коришћење веб-сајтова и чине га ефикаснијим и безбеднијим. Колачић је тектуална датотека која садржи информације о активности корисника и привремено се смешта у корисниковом прегледачу интернета. Може да се користи за дефинисање и чување преференција и поставки веб-сајта за посетиоца.

Напомена: Додатне информације о колачићима и другим интернет технологијама доступне су у нашем Обавештењу о заштити података.

Због чега се у услугама на мрежи компаније ZEISS обрађују и користе моје личне информације? Када компанија ZEISS користи и обрађује моје личне информације?

Треба имати у виду да компанија ZEISS прикупља личне информације само од случаја до случаја и у конкретне сврхе. Због тога у следећој листи нису ванедени сви могући разлози.

 1. ради пружања наших производа и услуга
 2. ради усклађивања са законским обавезама
 3. ради провере платне способности приликом обраде уплата за које се користе небезбедни начини плаћања
 4. за спречавање превара код куповине
 5. за маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. приликом коришћења заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. у продавници на мрежи
 13. због захтева
 14. Приликом коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, нпр. платформи, пријављивање/отказивање пријаве за билтене, као и приликом коришћења аплиакција

Знамо да вам је важно да се са вашим личним информацијама пажљиво поступа. Будући да је заштита података питање које има велики приоритет у компанији ZEISS. водимо рачуна да се ваши подаци прикупљају, обрађују и користе строго у складу са законом. У претхосном тексту су наведени случајеви у којима тражимо ваше личне информације.

Те информације нам омогућавају да непрекидно побољшавамо наше веб-сајтове и пружимо вам корисничко искуство прилагођено вама. Појединачне ставке из личних информација се користе за обраду ваших поруџбина, испоруку купљене робе и производа, проверу ваше кредитне способности, обраду уплата, спречавање преваре као и да бисмо могли да вам шаљемо обавштења о вашим поруџбинама и нашим производима, услугама и специјалним понудама.

Да бисмо осигурали да можемо брзо да ступимо у контакт са вама, захтевмо да нам доставите своју адресу е-поште. Вашу адреса ћемо користити у сврхе оглашавања само ако нам дате изричиту дозволу за то.

Правна основа за обраду личних података

Ваше податке обрађујемо само у складу са важећим законима. Конкретно, ваше податке ћемо обрадити у складу са чланом 6 и чланом 9 Опште уредбе о заштити података (ГДПР), као и у складу са условима за пристанак у члану 7 ГДПР-а. Ваше податке ћемо обрадити, између осталог, на следећим правним основама. Напомињемо да ово није комплетна или исцрпна листа правних основа. Уместо тога, ово су само примери који имају за циљ да се законске основе учине транспарентнијима.

 • Пристанак (тачка (а) члана 6, став 1 и члан 7 ГДПР-а или тачка (а) члана 9, став 2 и члан 7 ГДПР-а): ми ћемо обрадити само одређене податке у складу са вашим, унапред датим, изричитим и добровољним пристанком. Имате право да опозове свој пристанак у сваком тренутку са ефектом у будућности.
 • Испуњавање уговора / предуговорних мера (тачка (а) члана 6, став 1 ГДПР-а): захтевамо приступ одређеним подацима како бисмо започели или имплементирали ваш уговор са компанијом ZEISS и њеним партнерима.
 • Усклађеност са законском обавезом (тачка (c) члана 6, став 1 ГДПР-а): компанија ZEISS подлеже различитим правним захтевима. Да бисмо испунили ове захтеве, морамо обрадити одређене податке.
 • Заштита легитимних интереса (тачка (f) члана 6, став 1): компанија ZEISS ће обрадити одређене податке како би заштитила своје интересе или интересе трећих страна. Међутим, ово важи само ако ваши интереси не превладавају у појединачном случају

Где се обрађују моје личне информације?

У принципу, ваше информације се обрађују на серверима који се налазе у Немачкој. Ако дозволите, ваше информације могу да се обрађују и у другим земљама. Корисничке информације обрађују екстерне компаније.

Прослеђивање података у оквиру групације ZEISS (ако је дозвољено), пренос података у иностранство и обрада података преко спољних партнера обављају се у складу са важећим законима о приватности података. Безбедност ових активности је осигурана законским прописима о заштити приватности података, укључујући уговоре о обради података, стандардне уговрне калузуле у ЕУ и међународне конвенције.

Која су моја права?

 • право на информисање
 • право на приговор, укључујући право на повлаћење приговора
 • право на брисање или дистрибуцију/прослеђивање информација
 • право на ограничавање или блокирање обраде информација
 • право на кориговање информација
 • право на жалбу, што укључује жалбу преко надлежног надзорног органа
 • право на повлачење пристанка
 • право да се одлука не доноси само на основу аутоматске обраде, укључујући профилисање

Ако имате недоумице у вези са заштитом података, обратите се:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Контакт путем е-поште (без поверљивих садржаја): datap rivacy @zeiss .com
Контакт путем телефона: +49 7364 20-0 (за тему: "зaштита података)"
Контакт путем веб-обрасца: Идите на образац

Када се моје личне информације бришу?

Ваше личне информације бришемо када сврха у коју су прикупљене више не постоји; то може да обухвати информације прикупљене током реализације неког уговора који је завршен. Да бисмо поступали у складу са законом о трговини/пореским закон и другим законским обавезама, може да буде неопходно да ваше личне информсције чувамо и када сврха њиховог прикупљања више не постоји или да у почетку блокирамо информације тако да могу да се користе за каснију обраду. Ово такође може бити потребно за изношење, остваривање и одбрану правних захтева.

Како компанија ZEISS штити моје личне информације?

Када се пријавите у подручја са посебном заштитим, на пример путем ZEISS ID налога, или у продавнице на мрежи, када се региструјете да бисте учествовали у конкурсима или када доставите поруџбину, преносе нам се ваше личне информације. Да бисмо обезбедили да ваше информације на заврше у погрешним рукама, оне се шифрују уз коришћење стандардних, савремених метода као што је SSL шифровање (secure sockets layer - протикол безбедног преноса). То је потврђен и безбедан метод за пренос информација на интернету.

Компанија ZEISS такође користи широк низ додатних мера техничке и оперативне безбедности за заштиту личних информација својих партнера и клијената. У вези са тим безбедносним мерама, повремено можемо да тражимо да обезбедите доказ свог идентитета пре него што вам омогућимо приступ вашим личним информацијама.

Да ли ZEISS користи колачиће?

Компанија ZEISS кориости колачиће да би обезбедила да ваше корисничко искуство буде што је могуће угодније и сигурније. Желите да знате више о томе на који начин користимо колачиће?

Сазнајте више о колачићима и другим интернет технологијама

Ваш ZEISS ID налог

Ваш ZEISS ID налог може да се користи за пријављивање на широк дијапазон ZEISS производа и услуга. Када се пријавите, информације које сте добровољно навели користе се за прављење персонализоване евиденције података. То нам омогућава да вам понудимо производе и услуге који су боље прилагођени лично вама.

Повлачењње дозволе за коришћење ваших личних информација

Да бисте повукли дозволу за коришћење ваших личних информација, кликните на везу у наставку:

Прикажи образац за повлачење дозволе

Фалсификоване е-поруке (лажирање), нежељена пошта и „пецање“

Чувајте се активности „пецања“ и „лажирања“

Нажалост, бренд ZEISS се налази међу онима који се злоупотребљавају у сврху преваре. Конкретније, то значи да корисници понекад добијају фалсификоване е-поруке које је наводно послала компанија ZEISS. Те поруке су често визуелно обликоване тако да изгледају као саопштења из компаније ZEISS и у неким случајвима их је тешко разликовати од аутентичних е-порука компаније ZEISS.

У тим случајевима, особе које шаљу фалсификоване е-поруке покушавају да искористе поверење између компаније ZEISS и њених клијената за крађу осетљивих информација (нпр. података за пријављивање, информација о клијентима, информација о плаћању) или да инсталирају злонамерни софтвер на вашем рачунару или паметном телефону.

Те е-поруке није креирала нити послала компанија ZEISS, чак и ако је наше име искоришћено да би се чинило да је тако. Нажалост, то такође значи да компанија ZEISS нема контролу над креирањем и слањем незаконитих е-порука.

Следећи знаци могу да вам помогну да препознате да ли је е-порука коју сте примили заиста од компаније ZEISS:

 • Потврдне е-поруке и фактуре од компаније ZEISS треба да буду само за артикле које сте стварно наручили.
 • Е-поруке од компаније ZEISS треба да буду без грешака у куцању и граматичких грешака јер се оне лекторишу пре слања.

У неким подручјима наших веб-сајтова наведене су и информације о трећим странама и везе према њиховим веб-сајтовима. То радимо само ако смо чврсто уверени у озбиљност одговарајућег добављача. Међутим, компанија ZEISS није одговорна за одредбе у вези са заштитом података нити садржај тих веб-сајтова и не преузима никакву одговорност у том смислу. Те везе према спољним веб-сајтовим означене су следећом иконом:

Прави начин поступања са нежељеном поштом, „пецањем“ и лажираном поштом:

 • Препоручујемо да сумњиве е-поруке избришете одмах.
 • Никада не отварајте везе или прилоге у сумњивим е-порукама и никада не откривајтесвоје личне информације.
 • Такође вам препоручујемо да обавите скенирање на вирусе на рачунару.

Ако нека е-порука садржи необичне или сумњиве информације у вези са вашом поруџбином или са информацијама о вама као клијенту, пријавите се у продавницу на мрежи којој сте доставили поруџбину. Тамо ћете наћи листу свих поруџбина које сте заиста доставили, уз наведен статус и број фактуре за сваку поруџбину. Да бисте то урадили, ручно унесите адресу конкретне онлајн услуге компаније ZEISS у свој претраживач. Ручно уношење адресе вам омогућава да избегнете ризик да путем веза садржаних у е-поруци будете послати на веб-сајтове за превару.

Савет: Ако нисте сигурни у погледу е-поруке коју сте примили, преко наше услуге за контакт ступите у контакт са нама или нам напишите поруку путем контакт обрасца.

Прописи за конкретне земље

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге поменуте овде нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све личне информације које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те информације; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших личних информњција у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Народној Републици Кини:

Прихватате да употребом услуга компаније ZEISS дајете изричиту дозволу да се ваше личне информације прикупљају и можда обрађују и преносе изван Кине.


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Сједињеним Државама:

Садржај овог веб-сајта може да буде ограничен на употребу од стране оних који се налазе у одређеним географским регионима (укључујући у САД). Компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или његов садржај доступан или прикладан изван ових региона. Приступ веб-сајту може да буде незаконит за одређене особе у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту супротно овим правним ограничењима, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање одговарајућих закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев. За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да ступимо у контакт са вама.

Додатак CCPA обавештењу о приватности

Ово обавештење о приватности за становнике Калифорније допуњује информације садржане у Обавештењу о заштити података компаније ZEISS и односи се искључиво на посетиоце, кориснике и остале који бораве у савезној држави Калифорнији. Усвајамо ово обавештење у складу са калифорнијским Законом о приватности потрошача из 2019. године ("CCPA") и осталим калифорнијским законима о приватности. Било који појмови дефинисани у CCPA имају исто значење када се користе у овом обавештењу.

Које информације се прикупљају?

Категорија

Примери

Прикупљене

A. Идентификатори.

Право име и презиме, псеудоним, поштанска адреса, јединствени лични идентификатор, онлајн идентификатор, адреса интернет протокола, адреса е-поште, назив налога или број социјалног осигурања.

Да

B. Категорије личних података наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e)).

Име и презиме, потпис, број социјалног осигурања, адреса, број телефона, број полисе осигурања, образовање, запослење, историја запослења, број банковног рачуна, број кредитне картице, број дебитне картице или било које друге финансијске информације.

Да

C. Заштићене класификационе карактеристике према калифорнијском или савезном закону.

Старост (40 година или више), раса, боја, порекло, национално порекло, држављанство, вера или вероисповест, брачни статус, здравствено стање, физички или ментални инвалидитет, пол (укључујући пол, родни идентитет, родни израз, трудноћу или рођење детета и повезана здравствена стања), сексуална оријентација, борачки или војни статус, генетске информације (укључујући породичне генетске информације).

Не

D. Комерцијалне информације.

Евиденција о личној имовини, купљени, добијени или разматрани производи или услуге или друга историја или тенденције куповине или конзумирања.

Да

E. Биометријске информације.

Генетске, физиолошке, бихевиоралне или биолошке карактеристике, попут отисака прстију, које се користе за извлачење шаблона или других идентификатора или идентификационих информација.

Не

F. Интернет или друге сличне мрежне активности.

Историја прегледања, историја претраге, информације о потрошачкој интеракцији са веб-сајтом, апликацијом или огласом.

Да

G. Подаци о геолокацији.

Физичка локација или покрети.

Да

H. Сензорни подаци.

Аудио као део говорне поште или снимака позива.

Да

I. Професионалне или информације везане за запослење.

Историја тренутног или ранијих послова и процене учинка.

Да

J. Нејавне информације о образовању (према Закону о правима на образовање и приватност (20 U.S.C. одељак 1232g, 34 C.F.R. део 99)).

Евиденције о образовању које се директно односе на ученика, а које води образовна институција или страна која делује у њено име, као што су оцене, преписи, спискови часова, распореди ученика, идентификационе шифре ученика, финансијске информације о ученицима или дисциплинске евиденције о ученицима.

Не

K. Закључци изведени из других личних података.

Профил који одражава преференције, карактеристике и предиспозиције особе.

Да

Личне информације описане изнад и у овом Обавештењу о приватности не укључују: Локално:

 • Јавно доступне информације из државних евиденција.
 • Деидентификоване или збирне информације о потрошачима.
 • Информације изузете из опсега CCPA, попут:
  • Здравствене или медицинске информације обухваћене Законом о преносивости и одговорности здравственог осигурања из 1996. године (HIPAA) и калифорнијским Законом о поверљивости медицинских информација (CMIA) или податке клиничких испитивања,
  • Личне информације обухваћене одређеним секторски-специфичним законима о приватности, укључујући Закон о поштеном кредитном извјештавању (FCRA), Грам-Лич-Блајлијев закон (GLBA) или Калифорнијски закон о приватности финансијских информација (FIPA) и Закон о заштити приватности возача из 1994. године.

Како се прикупљају информације?

Личне информације се прикупљају из следећих извора:

 • Директно од потрошача, нпр. ако сте се регистровали на нашем веб-сајту, добровољно сте дали информације о себи.
 • Посредно од потрошача, нпр. када отворите и/или користите неку од наших онлајн услуга, прикупљају се подаци.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.

Зашто се прикупљају информације?

Компанија ZEISS прикупља личне информације за следеће сврхе:

 1. ради доступности наших производа и услуга
 2. ради поштовања законских обавеза или остваривање наших законских права
 3. за проверу кредита и обраду плаћања
 4. за спречавање превара 
 5. за рекламне и маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. за очување безбедности заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. за наруџбине и куповине
 13. за управљање купцима и добављачима  
 14. за управљање гаранцијама и сервисним захтевима
 15. за бригу о купцима и подршку
 16. за управљање и омогућавање коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, платформи и апликација
 17. као део истраживачких и развојних активности, као што су клиничке студије
 18. за било коју сврху наведену приликом прикупљања информација

Откривање личних информација

У протеклих 12 месеци, у наше пословне сврхе откривали смо трећим лицима следеће категорије личних података о становницима Калифорније, које су обухваћене овим откривањем:

A. Идентификатори.
B. Категорије личних података наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e)).
D. Комерцијалне информације.
F. Интернет или друге сличне мрежне активности.
G. Подаци о геолокацији.
H. Сензорни подаци.
I. Професионалне или информације везане за запослење.
K. Закључци изведени из других личних података.

Погледајте „Које информације се прикупљају?“ за више детаља о овим категоријама.

Категорије трећих лица којима смо откривали личне податке у наше пословне сврхе су:

 • повезане компаније и подружнице ZEISS
 • продавци, добављачи и пружаоци услуга
 • продавци и дистрибутери који послују као спољне продајне снаге компаније ZEISS
 • банкарске институције
 • трећа лица која испоручују наша саопштења и производе
 • остала трећа лица (укључујући владине агенције), у складу са законом

Компанија ZEISS не прикупља намерно нити обрађује информације о деци млађој од 16 година. Обратите нам се ако верујете да нам је дете млађе од 16 година послало личне податке, како бисмо могли да их уклонимо.
 

Права потрошача

CCPA пружа потрошачима (становницима Калифорније) посебна права у вези са њиховим личним информацијама. Имате право да затражите приступ или брисање ваших личних информација. Ово се односи на податке прикупљене, коришћене, откривене или продате у последњих 12 месеци, што подлеже одређеним изузецима.

Да бисте остварили ова права, пошаљите нам проверљив потрошачки захтев тако што ћете нам се обратити на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Само ви или особа регистрована код калифорнијског државног секретара да је ви овлашћујете да поступа у ваше име, може да упути проверљив потрошачки захтев у вези са вашим личним подацима. Такође можете да упутите проверљив потрошачки захтев у име свог малолетног детета.

Проверљив потрошачки захтев за приступ можете поднети само два пута у року од 12 месеци. Проверљив потрошачки захтев мора да:

 • Пружи довољно информација које нам омогућавају да разумно потврдимо да све ви особа о којој смо прикупљали личне податке или њен овлашћени представник.
 • Опишите ваш захтев са довољно детаља како бисте нам омогућили да гаисправно разумемо, проценимо и одговоримо на њега.

Не можемо да одговоримо на ваш захтев или да вам пружимо личне податке ако не успемо да потврдимо ваш идентитет или право да упутите захтев и потврдимо да се лични подаци односе на вас.
 

Недискриминација

Нећемо дискриминисати против становника Калифорније који остваре своја права на основу калифорнијског Закона о приватности потрошача.

Контактирајте нас

Ако имате било каквих питања или коментара о овом обавештењу или о политици и праксама приватности компаније ZEISS, обратите нам се на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Важне информације о заштити ваших података

Заштита ваших ваших личних информација

У данашњем повезаном свету, неовлашћени покушаји приступа информацијама су реалност са којом се физичка лица и компаније свакодневно суочавају. Заштита информација од тих покушаја велики је изазов.

Заштита података је питање које има велики приоритет у компанији ZEISS и ми улажемо време, енергију и новац како бисмо обезбедили да наши системи буду сигурни и непрекидно надгледани. Када користите веб-сајтове и платформе компаније ZEISS, поверавате нам своје личне информације. Заштита тих информација нам је важна. Постоје ствари које и ви можете да урадите да бисте заштитили своје личне информације од неовлашћеног приступа. У наставку ћете наћи информације о томе како можете да се постарате да ваше информације остану безбедне.

Како могу да заштитим своје личне информације?

Правило при овоме је да информације на рачунару, лаптопу и мобилним уређајима заштитите лозинкама и PIN кодовима које само ви знате! Такође, водите рачуна да се одхавите са веб-сајтова, платформи и продавница компаније ZEISS када завршите са њиховим коришћењем.

Водите рачуна да само ви користите једну јединствену лозинку по налогу. Никада немојте користити исту лозинку за различите пружаоце услуга или портале на мрежи. Проверите да се лозинке које користите на веб-сајтовима компаније ZEISS не користе и за друге веб-сајтове. Ако се користе, препоручујемо вам да одмах промените све своје лозинке за ZEISS.

Немојте записивати лознике тамо где други могу да их виде. Још једном, водите рачуна да ви будете једина особа која има приступ тим лозинкама.

Како да направим безбедне лозинке?

Неопходно је да се постарате да ваше лозинке не могу лако да буду погођене. То значи да у лозинкама не користите уобичајене, свакодневне речи, своје име или имена чланова породице. Ради додатне безбедности, добра је идеја да користите комбинацију великих и малих слова, бројева и специјалних знакова.

Има ли још нешто што треба да знам?

Ако за приступ веб-сајтовима или платформама компаније ZEISS користите јавни рачунар, обавезно се одјавите са налога када завршите.

Ако добијате нетражене е-поруке у којима се захтева да наведете лозинку или информације о плаћању, заменарите их и одмах се обратите компанији ZEISS (Идите на контакт образац). Ми ћемо се позабавити тим проблемом.


Обавештења о заштити података

Детаљна верзија

Обрада података у компанији ZEISS (нпр. прикупљање, обрада, пренос) обавља се у складу са законом. Личне информације које су нам потребне од вас за пословне трансакције чувамо и преносима пружаоцима услуга које је ангажовала комопанија ZEISS у мери у којој је то неопходно за обраду трансакција.

Обим

Ово обавештење о заштити података важи за веб-сајтове, домене, платформе друштвених мрежа и апликације које припадају компанијама из групације корпорације ZEISS (даље у тексту ZEISS). Не важе за веб-сајтове ZEISS компанија које су, на пример, измениле обавештења о заштити података и законска обавештења због националних закона. Због тога, обратите пажњу на одговарајућа обавештења о заштити података и законска обавештења свих ZEISS веб-сајтова које посећујете или програма које користите.

У неким случајевима, ZEISS веб-сајтови садрже и везе према веб-сајтовима трећих страна, компанија које нису под контролом компаније ZEISS, за које ова обавештења о заштити података и законска обавештења не важе.

Општи стандард заштите података

ZEISS је корпорација која послује у светским размерама са правно независним компанијама, пословним процесима, руководећим структурама и техничким системима у различитим земљама.

Када посећујете наше веб-сајтове, можемо да прикупљамо податке који, у неким случајевима, могу да буду личне природе. У овоим обавештима указујемо које личне информације прикупљају ZEISS компаније приликом ваше посете њиховим веб-сајтовима и како поступамо са тим подацима.

Заштиту ваших личних информација схватамо веома озбиљно. Када обрађујемо ваше личне информације прикупљене приликом ваше посете нашим веб-сајтовима, то чинимо у потпуности у складу са релевантним законским одредбама. Осим тога, наш приступ поступању са вашим личним информацијама заснива се на приснципима ЕУ о заштити података који обезбеђују највиши могући степен транспарентности, поштовање права избора, права приступа и преноса, као и законску обраду личних информација.

Свака ZEISS компанија поступа у складу са законима о заштити података који важе у њеном конкретном случају. Осим тога, поступање са личним инфоемацијама је дефинисано у директиви компнаије која важи за све ZEISS компаније у оквиру Групације. Сврха директиве компаније ZEISS јесте да се обезбеди обрада ваших личних информација на одговарајући начин у складу са важећим законима у ZEISS компанијама које рукују личним информацијама. Истовремено, својим запосленима смо наложили да имају у виду наша правила заштите података и да поступају у складу са њима увек када се на неком веб-сајту траже личне информације.

У мери у којој је то законски дозвољено и уз дужно поштовање ваших легитимних интереса у погледу искључивања преноса или коришћења информација, можемо да прослеђујемо вашу адресу и податке о кредитној способности кредитним агенцијама или да тражимо те податке од њих ради провера могућности плаћања поруџбина.

Код поруџбина које се плаћају на основу фактуре и куповина на рате, поред података о кредитној способности, користимо податке о адреси да бисмо проценили ризик од неплаћања у појединачним случајевима.

ZEISS и друге команије из групације ZEISS свјим клијентима у принципу нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања (нпр. плаћање на основу фактуре, плаћање уз кредитирање). Остале компаније у групацији ZEISS укључују, али нису ограничене на:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Компаније које својим клијентима нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања имају оправдани интерес да се заштите од неплаћања. То се обично ради кроз проверу кредитне способности клијента пре него што се понуди могућност коришћења небезбедног начина плаћања. Компанија ZEISS има право да за провере кредитне способности користи негативне информације о кредитној способности о клијенту које је сама прикупила или које су јој пренеле друге компаније из групације ZEISS.

Компанија ZEISS такође има право да пренесе негативне информације о кредитној способности другим компанијама у групацији ZEISS пре него што те друге компаније клијенту понуде могућност коришћења неког небезбедног начина плаћања.

Информације о кредитној способности односе се на информације о неизмиреним обавезама плаћања и информације које директно указују да код клијента постоји ризик од неплаћања (нпр. банкрот, саветовање у вези са ликвидацијом дуга, одлагање због немогућности плаћања). Пре него што компанија ZEISS сачува прикупљене негативне информације о неизмиреним обавезама плаћања у сврху преноса тих инфоемција другим компанијама из групације ZEISS, клијент ће добити обавештење да је могућ пренос тих информација. Компанија ZEISS такође има право на пренос информација о изузетно нетипичним поруџбинама (нпр. истовремене поруџбине више ставки са истом адресом за испоруку достављене са различитих корисничких налога) другим компанијама из групације ZEISS и да користи информације о изузетно нетипичним поруџбинама које је добије од других компанија из групације ZEISS. Сврха овога је да се спречи да дође до неплаћања, као и да се наши клијенти заштите од коришћења њиховог идентитета у сврхе превара.

Осим тога, компанији ZEISS је дозвољено да прикупља и обрађује адресе и информације о поруџбинама за потребе свог маркетинга. То значи, на пример, да компанија ZEISS може да пореди адресе е-поште прикупљене приликом процеса достављања поруџбина са листама адреса е-поште компаније Facebook Ireland Limited ради приказивања персонализованих огласа власнику адресе. Међутим, компанији Facebook Ireland Limited није дозвољено да користи ту адресу е-поште у билокоје сврхе осим за њено поређење са својом листом адреса. Информације се шаљу трећим странама за потребе оглашавања искључиво у случајевима у којима је то законски дозвољено.

Напомена

У сваком тренутку можете да ставите приговор на коришћење, обраду и пренос ваших личних информација путем неформалног писма упућеног компанији ZEISS или путем е-поште. (идите на образац за повлачење дозволе). Када примимо ваш приговор, престаћемо да користимо, обрађујемо и преносимо информације о којима је реч у било коју сврху изузев реализације поруџбина и задатака које сте тражили; такође ћемо престати да вам шаљемо рекламни и промотивни материјал.


Откривање или приговарање:
Желите да знате које од ваших личних информација обрађује компанија ZEISS? Желита да ставите приговор на коришћење ваших информација? Према члану 15 Опште уредбе о заштити података и члану 34. Савезног закона о заштити података Немачке из 2017. године, имате законско право на ово и нама ће бити драго да испунимо ваш захтев.

Захтевање информација

Прикупљање, обрада и пренос личних информација

Компанија ZEISS жели да вам обезбеди максималну могућу контролу над вашим личним информацијама. Веб-сајтовима компаније ZEISS обично можете да приступате без навођења личних информација.

Међутим, у одређеним подручјима веб-сајтова компаније ZEISS тражи се да унесете личне информације како бисте нам помогли да побољамо сајт и останемо у контакту са вама. Са свим личним информацијама које доставите поступа се као са поверљивим информацијама и оне се обрађују искључиво у оквиру односа између вас и компаније ZEISS, а ваше личне информације се неће прослеђивати, објављивати или стављати на располагање трећим странама у маркетишке сврхе пре него што ви то одобрите.

Међутим, у оквиру пружања наших услуга, ваше информације у одређеним околностима могу да буду пренете трећим странама које смо укључили у обраду поруџбина, нпр. пословним партнерима или пружаоцима ИТ услуга. Приликом преношења личних информација тим трећим странама, ограничавамо се на информације које су неопходне за пружање услуге о којој је реч и водимо рачуна да се пренос обавља у складу са потребном безбедношћу података. ZEISS компаније ће ваше личне информације преносити само трећим странама које су се обавезале на заштиту података и обраду ваших података у складу са важећим законима.

Осим тога, компанија ZEISS може бити приморана да открије ваше информације и повезане податке како би испунила правне или званичне захтеве. Слично томе, задржавамо право на коришћење ваших информација ради покретања тужби или одбране од њих.

У случају преузимања или спајања са другом компанијом, може бити потребно да се ваши подаци обелодане или пренесу потенцијалним или стварним купцима. У том случају, компанија ZEISS ће се трудити да обезбеди највиши могући ниво заштите података и поштоваће законске одредбе.

Права погођених особа

Имате право да у сваком тренутку затражите информације у вези са личним подацима које обрађујемо; такође можете да уложите приговор на обраду тих информација, као и да затражите да се степен у којем се ваше личне информације обрађују ограничи, да се информације коригују или да се избришу. Имајте у виду да компанија ZEISS може да избрише ваше личне информације само у случају да не постоје законске одредбе које захтевају чување тих информација или уколико право компаније ZEISS на чување тих информација нема већу важност од вашег захтева за њихово брисање. Такође, имајте у виду да након што затражите да се ваше информације избришу, да се обрада ваших информација ограничи или уложите приговор на обраду ваших информација, више нећете моћи да користите услуге компаније ZEISS, делимично или у целости, за које је потребно коришћење ваших личних инфоемација.

Ако компанија ZEISS користи ваше личне информације због тога што сте дали сагласност за њихово коришћење или због тога што је то потребно за реализацију уговора који сте склопили са компанијом ZEISS, можете да затражите копију информација које сте ставили на располагање комапнији ZEISS. Пошаљите захтев на адресу е-поште наведену у наставку. Поведите рачуна да наведете о којим подацима или активностима обраде тражите информације, у ком формату желите да добијете информације и да ли је потребно да информације буду послате вама или другом примаоцу. Компанија ZEISS ће пажљиво прегледати ваш захтев и обавестиће вас о најбољем начину да се он испуни.

Поред тога, у следећим случајевима можете захтевати да компанија ZEISS не подели ваше личне информације са другима:

 1. Ако тврдите да су личне информације које компанија ZEISS чува нетачне (међутим, обрада информација у овом случају ће бити ограничена само током временског периода који је компанији ZEISS потребан за проверу тачности личних информација о којима је реч), 
 2. Ако не постоји законска основа да компанија ZEISS обрађује ваше личне информације и ви затражите да ZEISS престане да обрађује ваше информације, 
 3. Ако компанији ZEISS више нису потребне ваше личне информације, али ви тврдите да ZEISS мора да чува те информације како би било могуће покретање или реализација тужби или одбрана од тужби трећих страна, или
 4. Ако уложите приговор на обраду ваших личних информација од стране компаније ZEISS (на основу легитиминих интереса компаније ZEISS), током периода који је потребан компанији ZEISS да провери да ли интерес компаније ZEISS у обради ваших личних информација има већу важност или да ли постоји законска обавеза чувања информација.

Идите на образац

 

Лични подаци деце:
Компанија ZEISS не прикупља и не обрађује намерно личне податке деце млађе од 16 година, или као што одређује локални закон, осим на веб-сајтовима који су намењени посебно деци. Компанија ZEISS се на тим веб-сајтовима придржава важећих закона о заштити података.

Усклађеност са прописима

Компанија ZEISS и њени производи, услуге и технологије подлежу прописима о извозу различитих земаља, укључујући прописе Европске уније и њених држава чланица и прописе Сједињених Држава. Прихватате да компанија ZEISS има обавезу, према важећим прописима о извозу, трговачким санкцијама и ембаргу, да предузме мере ради спречавања компанија, организација и страна наведених на листи санкционисаних страна да набављају одређене производе, технологије и услуге преко веб-сајтова компаније ZEISS или канала испоруке које конреолише ZEISS. Те мере могу да обухватају следеће:

 1. аутоматизовано поређење регистрованих информација корисника описаних у овом обавештењу и других информација о идентитету корисника на важећим листама санкција;
 2. редовно и понављано поређење тих информација јер се листе санкција ажурирају или када корисник ажурира своје информације;
 3. редовно и понављано поређење тих информација јер се листе санкција ажурирају или када корисник ажурира своје информације;
 4. успостављање контакта са корисником у случају да се његове информације налазе на листи санкција ради провере његовог идентитета.

Осим тога, прихватате да информације које су потребне за обављање активности у складу са вашом одлуком да се ваше личне информације користе и обрађују или да добијате маркетиншки и промотивни материјал од компаније ZEISS (без обзира на земљу у којој се налази ZEISS компанија о којој је реч и да ли сте дали изричиту дозволу или приговор на пријем маркетиншког или промотивног материјала), комопаније из групације ZEISS могу да чувају и међусобно размењују у мери у којој је то дозвољено законом.

Легитиман интерес компаније ZEISS

Свака од доле наведених ставки представља случај у којем компанија ZEISS има легитимни интерес за обраду и коришћење ваших личних информација. Ако не прихватате да компанија ZEISS обрађује и користи на те начине, можете да уложите приговор на те активности обраде.

Идите на образац

Анкете и упитници
Компанија ZEISS може да вас позове да учествујете у анкети за клијенте. Упитници који се користе за те анкете осмишљени су на такав начин да одговори на питања могу да се дају без навођења личних информација. Међутим, све личне информације наведене у упитнику или анкети компанија ZEISS може да користи за побољшање својих производа и услуга.

Генерисање евиденција анонимизованих података
Компанија ZEISS може да анонимизује личне информације које су обухваћене овим обавештењем о заштити података да би направила евиденције анонимизованих података које могу да се користе за побољање производа и услуга компаније ZEISS, као и производа и услуга повезаних компанија.

Снимање телефонских разговора или ћаскања у сврху побољшања квалитета услуга
ZEISS може да снима телефонске разговоре или ћаскања у сврху побољшања квалитета услуге. Процес снимања ће почети так након што у разговору будете обавештењи о томе.

Да би вас информисала о ажурирањима и прикупљала повратне информације
У оквиру односа компаније ZEISS са вама као клијентом, компанија ZEISS може да вас обавештава, у мери у којој је то дозвољено законом, о својим производима и услугама (нпр. вебинари, семинари и догађаји) који су слични производима и услугама компаније ZEISS које сте већ купили или које користите, или о производима и услугама који су директној вези са њима. Поред тога, компанија ZEISS може да вас контактира ради прикупљања повратних информација у вези са производима, услугама, семинарима, вебринарима или догађајима које сте купили или којима сте присуствовали, у сврху побољшања производа, услуге, вебинара, семинара или догађаја о којем је реч.

Информације о сигурности података

Компанија ZEISS зна колико је важно да се са подацима које нам доставите путем интернета поступа дискретно и опрезно. Безбедност података на нашим веб-сајтовима је највиши приоритет. Због тога смо уложили велике напоре да бисмо обезбедили да наше мере безбедности на мрежи буду делотворне. Зато се пренос важних података на веб-сајту компаније ZEISS шифрује. Компанија ZEISS настоји да непрекидно ажурира своју технологију шифровања у складу са техничким напретком како би гарантовала поверљиво поступање са информацијама које нам шаљете преко интернета.

Користимо различите технологије за проверу идентитета како бисмо поједноставили навигацију и побољшали употребљивост. Те технологије обухватају „колачиће“ којима се мере коришћење и ефикасност веб-сајта. Колачић је датотека са подацима коју веб-сајт шаље у ваш прегледач интернета. Он се чува на вашем систему и користи се за његово идентификовање (погледајте одељак о колачићима, праћењу на вебу и веб аналитици).

ИП адресе посетилаца се снимају на нашим веб-сајтовима ради анализе грешака, управљање веб-сајтовима и прикупљања демографских карактеристика. Осим тога, ИП адресе и друге информације које нам дајете на овом веб-сајту или на друге начине према потреби користимо за утврђивање који се наши веб-сајтови посећују и које теме занимају наше посетиоце.

Колачићи, праћење на вебу и веб аналитика

Онлајн услуге компаније ZEISS користе колачиће, пикселе и друге сличне технологије (колективно, „колачиће“) како би препознали ваш претраживач или уређај, сазнали више о вашим интересима и пружили вам основне функције и услуге, као и за друге намене.

Колачићи имају предност у том погледу што вам омогућавају да користите многе наше понуде (услуге/могућности). Ако не дозволите постављање колачића или их одбијете на неки други начин, није могуће, на пример, користити различите услуге наших онлајн услуга нити користити друге производе или услуге које захтијевају колачиће.

Одобрени провајдери трећих страна такође могу поставити колачиће када комуницирате са ЗЕИСС услугама. Провајдери трећих страна укључују претраживаче, мерење и анализу услуге провајдера, друштвених медијских мрежа и маркетиншке компаније. Треће стране користе колачиће за пружање садржаја, укључујући огласе, који су релевантни за ваше интересе, за мерење ефикасности њихових огласа и за пружање услуга у име ЗЕИСС-а. За више информација о трећим странама које могу да постављају колачиће, погледајте "Партнери" у одељку "Праћење и технологија колачића".

У одређеним случајевима, прикупљени подаци се могу користити за идентификовање посетиоца. Прикупљени подаци се користе за побољшање понуде или циљних корисника. ИП адресе су углавном скраћене или се обрађују само у анонимном облику.

У зависности од њихове функције и сврхе, колачићи се могу груписати у различите категорије: строго неопходни колачићи, функционални колачићи, колачићи за перформансе или аналитички колачићи, колачићи за маркетиншке сврхе и колачићи друштвених медија.

Строго неопходни колачићи
Строго неопходни колачићи су потребни да бисте могли да се крећете кроз веб-сајт и користите функције које су уграђене у њега. Без тих колачића, функционалност веб-сајта не би била гарантована. То значи да се одређене радње које обавља корисник (нпр. унос текста, опције конфигурисања) не чувају када корисник оде на друге странице на веб-сајту.

Функционални колачићи
Функционални колачићи омогућавају чување информација које наведе корисник (нпр. корисничко име, избор језика, тренутна локација) на веб-сајту ради побољшања искуства прегледања и персонализовања функционалности веб-сајта. На пример, ако се користи колачић за чување региона у којем се корисник налази, он на веб-сајту може да добије инфоемације о локалним ценама. Функционални колачићи се користе и обављање команди попут репродуковања видео снимака. Тим колачићима се прикупљају информације у анонимизованом облику и они не могу да се користе за праћење вашег коришћења других веб-сајтова.

Колачићи за перформансе
Колачићи за перформансе се користе за прикупљање информација о томе како се веб-сајт користи (нпр. информације о томе које веб-странице корисник најчешће посећује и да ли добија поруке о грешкама или не). У тим колачићима се не чувају информације које могу да се употребе за идентификовање корисника. Прикупљене информације се обједињавају и анонимизују. Ти колачићи се користе искључиво за побољшање перформанси веб-сајта а тиме и корисничког искуства.

Колачићи за маркетиншке сврхе
Колачићи за маркетиншке сврхе се користе да би се корисницима приказивали огласи који су релевантни за њих и који су прилагођени њиховим интересовањима. Користе се и за ограничавање броја приказивања огласа и мерење делотворности кампања оглашавања. Њима се региструје да ли је корисник посетио страницу или не. Те информације затим могу да се деле са оглашивачима. Ови колачићи се користе да би се побољшала релевантност оглашавања и они су делимично повезани са карактеристикама страница трећих лица.

Друштвени медији
На пример, користимо колачиће друштвених медија да бисмо активирали иконе друштвених медија. Ово такође омогућава приступ друштвеним медијима, а прегледање наших и других сајтова може пратити оператор друштвене мреже.

Ако желите да измените, ограничите или ставите приговор на коришћење колачића или анализу вашег понашања приликом сурфовања, као и ако желите да повучете приговор, поставке за сваки веб-сајт можете да измените и можете да управљате њима у већини стандрдних прегледача на следећи начин:

 • Chrome: Кликните на икону катанца поред траке за адресу (на страницама са SSL сертификатом) или на икону информација (i).
 • Firefox: Кликните на икону поред веб адресе и изаберите „Options“ (Опције). Управљање колачићима се налази у оквиру ставке „Privacy & Security“ (Приватност и безбедност).
 • Internet Explorer: Кликните на икону зупчаника, затим идите на „Extras“ (Додаци) > „Internet Options“ (Интернет опције). Идите на картицу „Privacy“ (Приватност). Опције управљања колачићима налазе се у оквиру ставке „Advanced“ (Напредно).

Такође, са колачићима прегледача већине веб прегледача можете да управљате преко подешавања прегледача. Функција помоћи већине веб претраживача објашњава како да спречите прихватање нових колачића у претраживачу, како претраживач може да вас обавестити када примите нови колачић, како да онемогућите колачиће и када колачић истиче. Ако у Вашем претраживачу деактивирате све колачиће, ни компанија ZEISS ни треће стране неће преносити колачиће з ваш претраживач. Међутим, када завршите, можда ћете морати да ручно подесите неке поставке сваки пут када посетите веб страницу, а неке функције и услуге можда неће радити.

Како ZEISS користи колачиће?

Колачићи се користе за преглед приступа нашим онлајн услугама и за имплементацију функционалности намењених за друштвене медије и маркетинг. Такође, шаљемо информације нашим партнерима за аналитичке, маркетиншке и друштвено медијске сврхе. Наши партнери могу да споје ове информације са другим подацима које пружите или другим подацима које су прикупили коришћењем својих услуга. Можете се супротставити овој употреби у различитим степенима. Изаберите ваше личне жеље:

ZEISS користи колачиће на више начина и у следеће сврхе:

 • за проверу идентитета и потврду да се ради о вама када користите неки од наших веб-сајтова или апликација како бисмо могли да вам пружимо услуге које сте тражили
 • за доступност ZEISS веб-сајтова и апликација вама
  за чување ваших поставки или бележење тренутака када прекинете са коришћењем ZEISS веб-сајта или апликације
 • за мерење вашег коришћења ZEISS веб-сајтова и апликација ради њиховог побољшања и измена у складу са вашим интересовањима
 • за разумевање која су ваша вероватна интересовања како бисмо могли да вам презентујемо релевантне информације када посећујете ZEISS веб-сајтове.
 • Било који садржај, укључујући рекламе, који је релевантан за ваша интересовања на ZEISS веб-сајтовима и веб-сајтовима трећих страна, а који генерише извештаје. То нам омогућава да меримо и анализирамо перформансе наших услуга.
 • Спречава преваре и побољшава безбедност.
 • Извршава истраживање и дијагностику за побољшање садржаја, производа и услуга.

Google аналитика

Овај веб-сајт делимично користи Google аналитику, услугу анализе веба компаније Google Inc. са седиштем на адреси 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Сједињене Америчке Државе („Google“). Google аналитика у ту сврху користи колачиће, тј. текстуалне датотеке које се чувају на вашем рачунару и омогућавају анализу вашег коришћења веб-сајта. По правилу, информације о вашем коришћењу овог веб-сајта до којих се долази помоћу колачића преносе се на сервер компаније Google у САД где се чувају. Међутим, ако је на веб-сајту активирана ИП анонимизација, Google ће скратити вашу ИП адресу. То се примењује у државама чланицама ЕУ и другим земљама потписницама споразума о Европском економском подручју. Само се у изузетним случајевима на сервер компаније Google у САД преноси пуна ИП адреса и тамо скраћује. У име оператера овог веб-сајта, Google ће користити ове информације за процену вашег коришћења веб-сајта, за састављање извештаја о активности на веб-сајту и пружање других услуха оператеру веб-сајта у вези са коришћењем веб-сајта и интернета. Google неће спајати друге податке са ИП адресом коју преноси ваш прегледачи у оквиру Google аналитике. Чување колачића можете да спречите одговарајућим подешавањем свог софтвера за прегледање интербнета. Међутим, ако одлучите да то урадите, имајте у виду да можда нећете моћи да користите све функције ZEISS веб-сајта о којем је реч у пуном обиму. Поред тога, можете да спречите да Google снима и обрађује податке до којих долази помоћу колачића и у вези са вашим коришћењем веб-сајта (укључујући вашу ИП адресу) тако што ћете преузети и инсталирати додатни модул који је доступан путем следеће везе: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.

Наше Услове и одредбе и наше Обавештење о заштити података можете наћи на https://www.google.com/analytics/terms/de.html bzw. unter https://www.google.de/intl/de/policies.

Google је овом веб-сајту додао „anonymizeIp“ да би омогућио анонимну идентификацију ИП адреса.

На нашим веб сајтовима користимо функцију за поновни маркетинг и Google AdWords од компаније Google Inc („Google“). Ова функција се користи за приказивање посетиоцима веб-сајта реклама које се односе на њихове интересе у оквиру Google мреже за оглашавање. На тим сајтовима, кориснику могу да буду презентовани огласи у вези са садржајем који је раније прегледао на другим веб-сајтовима који користе Google функцију поновног оглашавања. Према тврдњи компаније Google, она у том процесу не прикупља личне информације. Ако не желите да Google користи функцију поновног оглашавања, обично можете да је деактивирате тако што ћете променити поставке на http://www.google.com/settings/ads. Алтернативно, можете онемогућити употребу колачића за оглашавање у вези са интересима у „Иницијативи мреже за оглашавање“ (Advertising Network Initiative) тако што ћете пратити упутства на http://www.networkadvertising.org/managing/opt_out.asp. За више информација о Google поновном маркетингу и Google правилима о приватности, посетите: http://www.google.com/privacy/ads.

Ако сте дошли до нашег веб-сајта путем Google огласа, Google AdWords може сачувати колачић на вашем рачунару. То не може довести до ваше идентификације као особе. Информације сакупљене уз помоћ такозваног "колачића за конверзије" користе се за генерисање статистике о нашој стопи конверзије. То значи да можемо знати колико је корисника посетило наше веб странице путем Google огласа и, ако је примењиво, купило производ. Ако не желите да учествујете у процесу праћења, можете да онемогућите колачиће за праћење конверзија тако што ћете подесити претраживач да блокира колачиће из релевантног домена: Google AdWords: googleadservices.com

Често користимо функцију Google Signals из услуге Google Analytics да бисмо оптимално обликовали ваше корисничко искуство на свим уређајима.

DoubleClick Floodlight

Ми користимо услугу DoubleClick Floodlight, онлајн програм оглашавања компаније Google Inc, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, САД („Google“).

Google Floodlight нам омогућава да пратимо документе и поступке корисника који посећују наше онлајн услуге након што виде или кликну на један од наших огласа. У ту сврху, такозване floodlight ознаке или пиксели и колачићи посетиоца се постављају на нашу онлајн услугу (такозвани DoubleClick колачић). Google Floodlight користимо да бисмо утврдили ефикасност наших онлајн кампања у погледу продаје и корисничких активности на нашим онлајн услугама. Ови колачићи и ознаке не садрже било какве личне податке и стога се не користе за лично идентификовање.

За више информација о Google Floodlight и Google правилима о приватности, посетите http://www.google.com/privacy/ads/.

Можете инсталирати проширење доступно на https://www.google.com/settings/u/0/ads/plugin?hl=en да бисте приговорили због анализе претходно описаних података, са дејством у будућности.
 

Адобе Таргет

Адобе Таргет користи квантитативне методе за бележење понашања приликом коришћења. Не прикупљамо и не обрађујемо пуну ИП адресу нити било које податке који би могли идентификовати поједину особу. Адобе користи „колачиће сесије“ и „трајне колачиће“. Први се привремено чувају само док користите нашу веб страницу. „трајни колачићи“ се користе за бележење информација о посетиоцима који више пута приступају нашој веб локацији.

Адобе Таргет користимо у сврху персонализације само након вашег претходног пристанка. Сагласност можете дати у нашем Систему за управљање сагласношћу било током прве посете порталу путем натписа за сагласност или у било ком тренутку у подешавањима колачића, који се могу позвати путем везе на крају сваке странице портала, и своју сагласност можете прилагодити или опозвати са будућим учинком.

Овде можете приступити информацијама о заштити података Адобе Таргет.

Персонализоване препоруке

Ми користимо софтвер за креирање корисничких профила и одржавање њихове ажурности. Тај поступак подразумева коришћење колачића у сврху праћења на веб-сајту. Непознати посетиоци с региструју као анонимни.

У неким случајевима користимо методе поновног циљања којима се посетиоци наших веб-сајтова означавају тако да могу да им буду презентоване циљане информације на другим веб-сајтовима. Те информације не могу да се користе за идентификовање појединаца и могу да се деактивирају у сваком тренутку променом поставки приказивања или поставки приватности у прегледачу.

У неким случајевима користимо функцију поновног оглашавања компаније Google Inc. Та функција се користи за приказивање огласа посетиоцима веб-сајтова који су повезани са њиховим интересовањима у оквиру Google мреже за оглашавање. Да би то било могуће, у посетиочевом прегледачу се чува колачић који омогућава идентификацију корисника када он посети веб-сајт који је део Google мреже за оглашавање. На тим сајтовима, кориснику могу да буду презентовани огласи у вези са садржајем који је раније прегледао на другим веб-сајтовима који користе Google функцију поновног оглашавања. Према тврдњи компаније Google, она у том процесу не прикупља личне информације. Ако не желите да Google користи функцију поновног оглашавања, можете да је деактивгирате тако што ћете променити поставке на http://www.google.com/settings/ads.

Кроз употребу Google функције поновног оглашавања и функције „сличне публике“, када посећујете веб-сајтове који се налазе у такозваној „Мрежи мултимедијалног оглашавања“ компаније Google, могу да вам буду презентовани огласи компаније ZEISS који су прилагођени вама као личности и вашим личним интересовањима. И колачиће који се користе у овом процесу можете да деактивирате у сваком тренутку тако што ћете променити поставке приказивања или поставке приватности у свом прегледачу интернета.

Коришћење програмских додатака за друштвене мреже

Неки ZEISS веб-сајтови садрже дугмад следећих програмских додатака за друштвене мреже за друге веб-сајтове:

Та дугмад, ако су приказана на веб-сајту, не успостављају контакт са серверима добављаша услуга Facebook, Google+, Twitter или других сличним услуга. Да би се веза активирала и да би се успоставила комуникација са мрежама Facebook, Google+ и Twitter, неопходно је прво дате одобрење тако што ћете кликнути на дугмад.

Ако сте већ пријављени на неку друштвену мрежу по вашем избору, то се обавља без отварања другог прозора. Будући да се тај пренос обавља директно, не долазимо до података који се преносе. До преноса долази услед чињенице да сте отворили одговарајући сајт. Ако сте истовремено пријављени на Facebook & или на други сервис друштвених мрежа, ове информације се додељују вашем налогу друштвеног медија и на тај начин се повезују са вама као појединцем.

За информације о даљем коришћењу и чувању ваших личних података од стране компанија Facebook, Google+ и Twitter, препоручује се да директно контактирате ове канале друштвених медија. Програмски додаци за друштвене мреже могу да се блокирају на сличан начин преко додатних модула прегледача интернета.

Facebook

На нашим веб-сајтовима користимо Facebook услуге „Customer Audience“ и „Facebook Pixel“ како бисмо оптимизовали наше понуде за оглашавање, под условом да сте дали одговарајући пристанак.
За више информација о овим Facebook услугама и политици приватности компаније Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Ирска („Facebook“), посетите https://www.facebook.com/privacy/explanation.
Ако користите Facebook кориснички налог, Facebook Pixel на нашим веб-сајтовима може то препознати преко Facebook колачића, који се користи за пренос прикупљених података о коришћењу компанији Facebook за потребе анализе и маркетинга. Под одређеним околностима, Facebook Pixel може омогућити праћење на многим другим веб страницама. Ово прикупљање података и додатну обраду и употребу података од стране компаније Facebook можете проверити и/или деактивирати директно на Facebook-у. Са Facebook Pixel-ом, следећи подаци се преносе компанији Facebook:

 • Информације о заглављу HTTP-а (укључујући ИП адресу, информације о веб претраживачу, локацију веб странице, документ, URL веб-странице и кориснички агент и датум и време коришћења)
 • Специфични Pixel-подаци: ово обухвата податке за Pixel ID и Facebook колачиће, укључујући ваш Facebook ID (ови подаци се користе за повезивање догађаја са одређеним Facebook огласом и повезивање са Facebook корисником)
 • Додатне информације о Вашој посети нашим веб-сајтовима, као и стандардне и прилагођене догађаје података.
  • Поруџбине (продајне трансакције)
  • Завршене регистрације и пробне претплате
  • Тражени производи, захтев за информације о производу

Наведена обрада података односи се само на кориснике који имају Facebook налог или су затражили Facebook партнерску страницу (где је постављен колачић). Пуштање реклама на Facebook (партнерским) страницама путем услуге "Прилагођена публика" не односи се на кориснике који нису чланови Facebookа. Ако је Facebook ID садржан у Facebook колачићима може бити додељен кориснику Facebookа, а онда ће Facebook доделити тог корисника циљној групи ("Прилагођена публика") према дефинисаним правилима, под условом да су правила релевантна. Добијене информације користимо за презентацију реклама на Facebook (партнерским) страницама или другим веб страницама. Ако не желите да се користи Facebook Pixel, можете да поставите колачић за искључивање на Facebook-у или да онемогућите JavaScript у свом претраживачу. За додатне информације и опције конфигурације за заштиту приватности у оквиру оглашивачких активности, погледајте Facebook политику приватности, која се може наћи, између осталог, на https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences .

LinkedIn аналитика, LinkedIn огласи и LinkedIn праћење конверзије

На нашем веб сајту користимо технологију праћења конверзије и функцију ретаргетирања корпорације LinkedIn. Ова технологија омогућава посетиоцима овог веб-сајта да репродукују персонализоване огласе на LinkedIn-у. Такође је могуће креирати анонимне извештаје о перформансама огласа и информацијама о интеракцији са веб страницама. Да бисте то урадили, ЛинкедИн увид (LinkedIn Insight) ознака је укључена на овом веб сајту и успоставља везу са ЛинкедИн сервером ако посетите овај веб сајт и истовремено сте пријављени на ЛинкедИн налог. За више информација о сакупљању и коришћењу података и изборима и правима за заштиту ваше приватности погледајте LinkedIn-ову политику приватности на www.linkedin.com/legal/privacy-policy. Ако сте пријављени на LinkedIn, можете да деактивирате прикупљање података у било ком тренутку на следећем линку: https://www.linkedin.com/psettings/enhanced-advertising.

Употреба Twitter-а и Twitter праћења конверзије

Ми користимо акцијске пикселе за посетиоце Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, САД („Twitter“) на нашем веб-сајту, под условом да сте дали ваш пристанак. Ово нам помаже да пратимо акције корисника после прегледања или клика на Twitter оглас. Тада можемо утврдити ефикасност Twitter огласа у статистичке и тржишне сврхе. Овако сакупљени подаци за нас су анонимни - што значи да не видимо личне податке појединачних корисника. Ове податке ипак чува и обрађује Twitter,, о чему вас обавештавамо у складу са доступним информацијама. Twitter може да повеже ове податке са вашим Twitter налогом и да их користи за сопствене маркетиншке сврхе у складу са Twitter-овом директивом о заштити података https://twitter.com/privacy. Можете омогућити Twitter и његовим партнерима да постављају рекламе на Twitter-у и ван њега. У ове сврхе на вашем рачунару може бити додатно сачуван koлaчић. 

За посебне информације о праћењу конверзија и поставкама заштите података за прилагођене рекламе погледајте https://support.twitter.com/articles/20171528#.

Користећи Twitter и функцију "поновног твитовања", посећене веб странице повезују се са вашим Twitter налогом и објављују се другим корисницима. У том процесу Twitter-у се такође преносе и подаци. Имајте на уму да, као пружаоци веб-сајта, не стичемо никаква сазнања о садржају пренетих података или њиховом коришћењу од стране Twitter-а. Додатне информације у том погледу су доступне у Twitter-овој изјави о приватности података на адреси https://twitter.com/privacy.

Можете променити поставке заштите података на Twitter-у у подешавањима налога на адреси http://twitter.com/account/settings.
Ову изјаву могу да дају само корисници старији од 16 година. Ако сте млађи, замолите родитеља или старатеља за савет.  

Hotjar

Користимо Hotjar аналитички софтвер од компаније Hotjar Ltd. на нашем веб-сајту како бисмо боље разумели потребе наших корисника и оптимизовали понуду на овом веб-сајту, под условом да сте дали свој пристанак у складу с тим. Hotjar нам омогућава да измеримо и проценимо понашање при коришћењу (кликови, покрети миша, висине померања итд.) на нашем веб-сајту. Информације о вашој посети нашем веб-сајту, које у том процесу креира код за праћење и колачићи, преносе се на Hotjar сервер у Ирској и тамо се чувају. 

Информације о вашој посети нашем веб-сајту, које у том процесу креира код за праћење и колачићи, преносе се на Хотджар сервер у Ирској и тамо се чувају.

 • ИП адресу вашег уређаја (прикуља се и чува у анонимном формату)
 • Вашу адресу е-поште, укључујући ваше име и презиме, ако сте нам их дали преко нашег веб-сајта
 • Величину екрана уређаја
 • Тип уређаја и информације о претраживачу
 • Географску локацију (само земља)
 • Жељену језичку верзију нашег сајта
 • Податке о протоколу

Наш сервер аутоматски прикупља следеће информације када користи Hotjar:

 • Референтни домен
 • Посећени веб-сајтови
 • Географску локацију (само земља)
 • Жељену језичку верзију нашег сајта
 • Датум и време приступа веб-сајту

Hotjar користи ове информације за процену ваше посете нашем веб-сајту и генерисање извештаја о употреби, као и за оцењивање других услуга везаних за кориштење веб-сајта и интернетску процену веб-сајта.

Да би пружио услугу, Hotjar: такође користи услуге спољних компанија као што су Google Analytics и Optimizely. Ове спољне компаније могу да чувају информације које ваш прегледач шаље у оквиру посете веб-сајту, као што су колачићи или ИП захтеви. За више информација о томе како Google Analytics и Optimizely чувају и користе податке, погледајте њихове одговарајуће изјаве о приватности података.

Колачићи које Hotjar користи имају различит „век употребе“. Неки трају до 365 дана, а остали важе само за време тренутне посете.

Можете спречити сакупљање података од стране Hotjar-а кликом на следећи линк и праћењем упутстава наведених тамо: https://www.hotjar.com/opt-out.

Оутбраин

Ова веб локација користи технологију компаније Оутбраин Инц. ("Оутбраин", 39 Њ 13тх Стреет Нењ Yорк, НY 10011 УСА). Ово омогућава циљање оглашавања или прикупљање аналитике о корисницима интернета који су већ заинтересовани за наше понуде на веб локацијама наших партнера. Технологија зависи од анализе понашања корисника заснованих на колачићима. Овај оглас ц́е се појавити само кроз Оутбраин, било на Оутбраин Енгаге или Оутбраин Еџтендед Нетњорк. Ако не желите да видите оглашавање засновано на интересу, ту функцију можете да онемогућите овде.

Табоола

Ова веб локација користи технологију откривања садржаја Табоола да би вам препоручила други мрежни садржај који би вас могао занимати. Да би дао ове препоруке, Табоола прикупља информације о вашем уређају и вашем понашању на овој веб локацији (и осталим партнерским веб локацијама) користећи колачиће и сличне технологије. Технологија такође омогућава приказивање реклама корисницима унутар рекламне мреже Табоола ако је корисник био у контакту са Табоола пикселом. Да бисте сазнали више, погледајте Табоола политику приватности или кликните овде да бисте је искључили.

Партнери који обезбеђују технологије за праћење и колачиће

Адресе и политике приватности наших партнера који обезбеђују технологије за праћење и колачиће

Google
Google Germany GmbH
ABC-Str.19
20354 Hamburg

https://policies.google.com/privacy?hl=de&gl=de
https://privacy.google.com/businesses/processorterms
https://privacy.google.com/businesses/controllerterms

Marketo
Marketo EMEA Ltd.
Cairn House
South County Business Park
Leopardstown Road
Dublin 18, Ireland
https://documents.marketo.com/de/legal/datenschutz

Facebook
Facebook Ireland Limited,
4 Grand Canal Square
Grand Canal Harbour
Dublin 2, Ireland
https://de-de.facebook.com/privacy/explanation
https://www.facebook.com/help/568137493302217

Siteimprove
Siteimprove GmbH
Kurfürstdamm 56
10707 Berlin
https://siteimprove.com/en/privacy

LinkedIn
LinkedIn Ireland Unlimited Company
Wilton Place
Dublin 2, Irleand
https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy?trk=hb_ft_priv

Hootsuite
5 E 8th Ave,
Vancouver, BC V5T 1R6,
Canada
https://hootsuite.com/de/legal/privacy

Entergon
entergon GmbH &Co. KG
Wilhelmstrasse 14A
61381 Friedrichsdorf
https://entergon.de/datenschutz

Searchmetrics
Searchmetrics GmbH
Greifswalder Strasse 212
10405 Berlin
https://www.searchmetrics.com/de/datenschutz

TeamViewer
TeamViewer GmbH
Jahnstr. 30
73037 Göppingen
https://www.teamviewer.com/de/datenschutzerklaerung

Gotowebinar
LogmeIn Ireland Limited
Bloodstone Building Block C
70 Sir John Rogerson´s Quay
Dublin 2, Irleand
https://www.logmeininc.com/de/legal/privacy

Salesforce
Salesforce.com Germany GmbH
Erika-Mann-Str.31
80636 Munich
https://www.salesforce.com/de/company/privacy

Wistia
Wistia Inc.
17 Tudor Street
Cambridge, Massachusetts, 02139 USA
https://wistia.com/privacy

Rebrandly
Rebrandly Ltd.
31 Westland Square
Dublin 2, Ireland
https://www.rebrandly.com/privacy-policy

Hotjar Ltd.
3 Lyons Range
20 Bisazza Street
Sliema SLM 1640
Malta, Europe
https://www.hotjar.com/legal/policies/privacy

Twitter Inc.
1355 Market Street
Suite 900
San Francisco CA 94103
https://twitter.com/de/privacy

Outbrain
39 W 13th Street
New York
NY 10011
USA

Taboola Europe ltd.
Aldgate House
33 Aldgate High St
London EC3N 1DL
England

Adobe Systems Inc.
345 Park Avenue,
San Jose,
CA 95110-2704 USA
https://www.adobe.com/de/privacy/policy.html

Прописи за конкретне земље

Руска Федерација

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге поменуте овде нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све личне информације које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те информације; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших личних информњција у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.

Народна Република Кина

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Народној Републици Кини:

Прихватате да употребом услуга компаније ZEISS дајете изричиту дозволу да се ваше личне информације прикупљају и можда обрађују и преносе изван Кине.

САД

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Сједињеним Државама:

Садржај овог веб-сајта може да буде ограничен на употребу од стране оних који се налазе у одређеним географским регионима (укључујући у САД). Компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или његов садржај доступан или прикладан изван ових региона. Приступ веб-сајту може да буде незаконит за одређене особе у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту супротно овим правним ограничењима, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање одговарајућих закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев. За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да ступимо у контакт са вама.

Додатак CCPA обавештењу о приватности

Ово обавештење о приватности за становнике Калифорније допуњује информације садржане у Обавештењу о заштити података компаније ZEISS и односи се искључиво на посетиоце, кориснике и остале који бораве у савезној држави Калифорнији. Усвајамо ово обавештење у складу са калифорнијским Законом о приватности потрошача из 2019. године ("CCPA") и осталим калифорнијским законима о приватности. Било који појмови дефинисани у CCPA имају исто значење када се користе у овом обавештењу.

Које информације се прикупљају?

Категорија

Примери

Прикупљене

A. Идентификатори.

Право име и презиме, псеудоним, поштанска адреса, јединствени лични идентификатор, онлајн идентификатор, адреса интернет протокола, адреса е-поште, назив налога или број социјалног осигурања.

Да

B. Категорије личних података наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e)).

Име и презиме, потпис, број социјалног осигурања, адреса, број телефона, број полисе осигурања, образовање, запослење, историја запослења, број банковног рачуна, број кредитне картице, број дебитне картице или било које друге финансијске информације.

Да

C. Заштићене класификационе карактеристике према калифорнијском или савезном закону.

Старост (40 година или више), раса, боја, порекло, национално порекло, држављанство, вера или вероисповест, брачни статус, здравствено стање, физички или ментални инвалидитет, пол (укључујући пол, родни идентитет, родни израз, трудноћу или рођење детета и повезана здравствена стања), сексуална оријентација, борачки или војни статус, генетске информације (укључујући породичне генетске информације).

Не

D. Комерцијалне информације.

Евиденција о личној имовини, купљени, добијени или разматрани производи или услуге или друга историја или тенденције куповине или конзумирања.

Да

E. Биометријске информације.

Генетске, физиолошке, бихевиоралне или биолошке карактеристике, попут отисака прстију, које се користе за извлачење шаблона или других идентификатора или идентификационих информација.

Не

F. Интернет или друге сличне мрежне активности.

Историја прегледања, историја претраге, информације о потрошачкој интеракцији са веб-сајтом, апликацијом или огласом.

Да

G. Подаци о геолокацији.

Физичка локација или покрети.

Да

H. Сензорни подаци.

Аудио као део говорне поште или снимака позива.

Да

I. Професионалне или информације везане за запослење.

Историја тренутног или ранијих послова и процене учинка.

Да

J. Нејавне информације о образовању (према Закону о правима на образовање и приватност (20 U.S.C. одељак 1232g, 34 C.F.R. део 99)).

Евиденције о образовању које се директно односе на ученика, а које води образовна институција или страна која делује у њено име, као што су оцене, преписи, спискови часова, распореди ученика, идентификационе шифре ученика, финансијске информације о ученицима или дисциплинске евиденције о ученицима.

Не

K. Закључци изведени из других личних података.

Профил који одражава преференције, карактеристике и предиспозиције особе.

Да

Личне информације описане изнад и у овом Обавештењу о приватности не укључују: Локално:

 • Јавно доступне информације из државних евиденција.
 • Деидентификоване или збирне информације о потрошачима.
 • Информације изузете из опсега CCPA, попут:
  • Здравствене или медицинске информације обухваћене Законом о преносивости и одговорности здравственог осигурања из 1996. године (HIPAA) и калифорнијским Законом о поверљивости медицинских информација (CMIA) или податке клиничких испитивања,
  • Личне информације обухваћене одређеним секторски-специфичним законима о приватности, укључујући Закон о поштеном кредитном извјештавању (FCRA), Грам-Лич-Блајлијев закон (GLBA) или Калифорнијски закон о приватности финансијских информација (FIPA) и Закон о заштити приватности возача из 1994. године.

Како се прикупљају информације?

Личне информације се прикупљају из следећих извора:

 • Директно од потрошача, нпр. ако сте се регистровали на нашем веб-сајту, добровољно сте дали информације о себи.
 • Посредно од потрошача, нпр. када отворите и/или користите неку од наших онлајн услуга, прикупљају се подаци.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.

Зашто се прикупљају информације?

Компанија ZEISS прикупља личне информације за следеће сврхе:

 1. ради доступности наших производа и услуга
 2. ради поштовања законских обавеза или остваривање наших законских права
 3. за проверу кредита и обраду плаћања
 4. за спречавање превара 
 5. за рекламне и маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. за очување безбедности заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. за наруџбине и куповине
 13. за управљање купцима и добављачима  
 14. за управљање гаранцијама и сервисним захтевима
 15. за бригу о купцима и подршку
 16. за управљање и омогућавање коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, платформи и апликација
 17. као део истраживачких и развојних активности, као што су клиничке студије
 18. за било коју сврху наведену приликом прикупљања информација

Откривање личних информација

У протеклих 12 месеци, у наше пословне сврхе откривали смо трећим лицима следеће категорије личних података о становницима Калифорније, које су обухваћене овим откривањем:

A. Идентификатори.
B. Категорије личних података наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e)).
D. Комерцијалне информације.
F. Интернет или друге сличне мрежне активности.
G. Подаци о геолокацији.
H. Сензорни подаци.
I. Професионалне или информације везане за запослење.
K. Закључци изведени из других личних података.

Погледајте „Које информације се прикупљају?“ за више детаља о овим категоријама.

Категорије трећих лица којима смо откривали личне податке у наше пословне сврхе су:

 • повезане компаније и подружнице ZEISS
 • продавци, добављачи и пружаоци услуга
 • продавци и дистрибутери који послују као спољне продајне снаге компаније ZEISS
 • банкарске институције
 • трећа лица која испоручују наша саопштења и производе
 • остала трећа лица (укључујући владине агенције), у складу са законом

Компанија ZEISS не прикупља намерно нити обрађује информације о деци млађој од 16 година. Обратите нам се ако верујете да нам је дете млађе од 16 година послало личне податке, како бисмо могли да их уклонимо.
 

Права потрошача

CCPA пружа потрошачима (становницима Калифорније) посебна права у вези са њиховим личним информацијама. Имате право да затражите приступ или брисање ваших личних информација. Ово се односи на податке прикупљене, коришћене, откривене или продате у последњих 12 месеци, што подлеже одређеним изузецима.

Да бисте остварили ова права, пошаљите нам проверљив потрошачки захтев тако што ћете нам се обратити на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Само ви или особа регистрована код калифорнијског државног секретара да је ви овлашћујете да поступа у ваше име, може да упути проверљив потрошачки захтев у вези са вашим личним подацима. Такође можете да упутите проверљив потрошачки захтев у име свог малолетног детета.

Проверљив потрошачки захтев за приступ можете поднети само два пута у року од 12 месеци. Проверљив потрошачки захтев мора да:

 • Пружи довољно информација које нам омогућавају да разумно потврдимо да све ви особа о којој смо прикупљали личне податке или њен овлашћени представник.
 • Опишите ваш захтев са довољно детаља како бисте нам омогућили да гаисправно разумемо, проценимо и одговоримо на њега.

Не можемо да одговоримо на ваш захтев или да вам пружимо личне податке ако не успемо да потврдимо ваш идентитет или право да упутите захтев и потврдимо да се лични подаци односе на вас.
 

Недискриминација

Нећемо дискриминисати против становника Калифорније који остваре своја права на основу калифорнијског Закона о приватности потрошача.

Контактирајте нас

Ако имате било каквих питања или коментара о овом обавештењу или о политици и праксама приватности компаније ZEISS, обратите нам се на:

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка
Контакт путем е-поште (не шаљите поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Телефон: 1 (800) 328-2984
Онлајн образац
 

Контакти за захтеве у вези са заштитом приватности

За захтеве у вези са заштитом података, обратите се

Corporate Data Protection Officer (Службеник за корпоративну заштиту података)
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Контакт путем е-поште (немојте слети поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Контакт путем телефона:
+49 7364 20-0 (за тему: „зaштита података“)

Измене и допуне овог Обавештења о заштити података

Ово обавештење се повремена мења и допуњује како би се обезбедило да буде усклађено са важећим законским захтевима и обухвати све наше услуге на мрежи.

Те промене не утичу на ваша законска права на информисање, измену, блокирање, брисање и улагање приговора.

© Carl Zeiss AG – Последње ажурирање: април 2020.