Obaveštenje o kolačićima

Informacije o korišćenju i primeni kolačića i sličnih tehnologija.

Kolačići, praćenje na vebu i veb-analitika

Kompanija ZEISS koristi kolačiće i slične tehnologije (u daljem tekstu samo „kolačići“) u različite svrhe. Kolačići su tekstualne datoteke koje automatski kreira vaš pretraživač i koje se čuvaju na vašem krajnjem uređaju (laptop, tablet, pametni telefon itd.).

U kolačićima se mogu čuvati informacije koje nastaju u vezi sa odgovarajućim krajnjim uređajem. Svrha korišćenja zavisi od vrste datog kolačića. Korišćeni kolačići su podeljeni u sledeće kategorije.

Tehnički neophodni kolačići

Tehnički neophodni kolačići su potrebni za osnovne funkcionalnosti veb-sajta, npr. za čuvanje saglasnosti ili odbijanja korišćenja kolačića, izbor jezika veb-sajta, pristup delovima zaštićenih lozinkom, funkcionalnosti korpe za kupovinu i slično. Obrada podataka se zasniva na našem legitimnom interesu u skladu sa članom 6. stav 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Statistički kolačići

Kolačići ove kategorije beleže statističke informacije o vašoj poseti kako bi optimizovali performanse veb-sajta na osnovu vašeg ponašanja kao anonimizovanog korisnika, npr. koje veb stranice se posećuju koliko često, sa kojih prethodnih stranica dolaze posetioci veb-sajta, koliko su kratka ili duga vremena učitavanja i slično. Ova obrada podataka se zasniva na vašoj saglasnosti u skladu sa članom 6. stav 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Funkcionalni kolačići

Kolačići ove kategorije nam omogućavaju da obezbedimo napredne funkcije. Ove funkcije možemo da obezbedimo mi ili treće strane čije smo usluge integrisali na našim stranicama. Ako ne dozvolite ove tehnologije, onda neke od ovih usluga ili čak sve usluge možda neće funkcionisati kako treba. Funkcionalni kolačići se koriste, na primer, da bi se omogućile određene funkcije veb-sajta kao što su reprodukcija video zapisa ili ugrađivanje usluge mape. Ovi kolačići prikupljaju anonimizovane informacije i ne mogu da prate vaše aktivnosti na drugim veb-sajtovima. Ova obrada podataka se zasniva na vašoj saglasnosti u skladu sa članom 6. stav 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Marketinški kolačići

Kolačići ove kategorije nam pomažu u personalizaciji korisničkog iskustva na našem veb-sajtu. U tu svrhu koristimo alatke trećih strana da prikupimo informacije i steknemo uvid u ciljne grupe tako da možemo da ponudimo sadržaj koji je relevantniji za korisnika i njihova interesovanja. Ovi podaci se takođe koriste za merenje efikasnosti reklamnih kampanja. Ove kolačiće postavljaju odgovarajuće treće strane i oni mogu da prate vaš pretraživač na drugim veb-sajtovima, sakupljaju lične informacije o vama i prate posete i pojedinačnu aktivnost na veb-sajtovima da bi kreirali personalizovane profile. Ovi podaci se mogu deliti sa trećim stranama, kao što su oglašivači, i koristiti za prikazivanje ciljanih oglasa. Ova obrada podataka se zasniva na vašoj saglasnosti u skladu sa članom 6. stav 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Kolačići društvenih mreža

Kolačići ove kategorije se koriste za brojne usluge društvenih mreža koje smo dodali na naš veb-sajt kako bismo vam omogućili da delite sadržaje sa svojim prijateljima i mrežama. Ove kolačiće postavljaju odgovarajuće treće strane i oni mogu da prate vaš pretraživač na drugim veb-sajtovima i da kreiraju profil vaših interesovanja. Ovo može uticati na sadržaj i poruke koje vidite na drugim veb-sajtovima koje posećujete. Ako ne dozvolite ove kolačiće, možda nećete moći da koristite ili da vidite alatke za deljenje sadržaja. Ova obrada podataka se zasniva na vašoj saglasnosti u skladu sa članom 6. stav 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka.

Dobavljač treće strane Na našim veb-sajtovima koristimo softver različitih dobavljača trećih strana da bismo sastavili statistiku korišćenja, obezbedili dodatne funkcije i personalizovali sadržaje. Ako date svoj pristanak na baneru za prihvatanje upotrebe kolačića, softver ovih dobavljača trećih strana može da postavi kolačiće. Lista dobavljača trećih strana i odgovarajuće svrhe obrade postavljenih kolačića navedeni su u sledećoj tabeli (vidi gorenavedene kategorije kolačića). Kliknite na link dobavljača treće strane da biste bili preusmereni na odgovarajuću izjavu o privatnosti.

Naziv dobavljača treće strane

Svrhe obrade

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost
Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost

Funkcionalnost

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje
Društvene mreže

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Društvene mreže

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost

Marketing/ciljanje

Statistike

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Marketing/ciljanje

Društvene mreže

Marketing/ciljanje

Funkcionalnost

Marketing/ciljanje

Društvene mreže

Ponekad koristimo ponovno ciljanje, koje uključuje označavanje posetioca veb-sajta kako bi se oni zatim mogli ponovo ciljati sa ciljanim informacijama na drugim veb-sajtovima. Takvi podaci se ne mogu povezati sa određenim pojedincem i mogu da se onemoguće u bilo kom trenutku u okviru podešavanja oglasa ili politike privatnosti vašeg pretraživača.

Delimično primenjujemo funkciju ponovnog ciljanja koju nudi Google Inc. Ova funkcija se koristi da bi se posetiocima veb-sajtova prikazivale reklame na osnovu njihovih interesovanja u okviru Google oglasne mreže. U pretraživaču posetioca veb-sajta čuva se kolačić koji omogućava prepoznavanje posetioca kada poseti druge veb-sajtove koji pripadaju Google oglasnoj mreži. Na takvim stranicama posetiocu mogu da se prikažu oglasi koji su povezani sa sadržajem kojem je posetioc prethodno pristupio na drugim veb-sajtovima koji takođe koriste Google funkciju ponovnog ciljanja. Prema informacijama kompanije Google, ona prilikom ovog procesa ne prikuplja nikakve lične podatke. Međutim, ako ne želite da koristite Google funkciju ponovnog ciljanja, ona može da se deaktivira odgovarajućim podešavanjem na http://www.google.com/settings/ads.
Korišćenjem funkcije ponovnog ciljanja ili „sličnih ciljnih grupa“ kompanije Google možete biti ciljani sa našim personalizovanim oglasima vezanim za vaša interesovanja kada posećujete druge veb-sajtove tzv. „Google mreže multimedijalnog oglašavanja“. Kolačiće koji se koriste u tu svrhu takođe možete da deaktivirate u bilo kom trenutku u okviru podešavanja oglasa ili politike privatnosti vašeg pretraživača.

Platforme društvenih mreža

Nudimo vam široke mogućnosti kontakta i informacija putem našeg prisustva na društvenim mrežama na osnovu člana 6. stav 1. tačka 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka. Ove usluge društvenih mreža mogu samostalno da prikupljaju podatke o ličnosti, npr. preko vašeg kreiranog profila.

Na nekim veb-sajtovima kompanije ZEISS ćete naći sledeću ili sličnu dugmad za društvene dodatke drugih onlajn usluga.

Ako je ova dugmad prikazana na veb-sajtu, ona sama po sebi ne uspostavljaju nikakav kontakt sa serverima kompanija Facebook i Twitter ili sličnih pružaoca usluga. Samo klikom na ovu dugmad dajete saglasnost za komunikaciju sa Facebook-om i Twitter-om i veza se aktivira.

Ako ste već prijavljeni na neku društvenu mrežu po svom izboru, ovaj postupak se obavlja bez otvaranja dodatnog prozora. Pošto je ovaj prenos direktan, ne dobijamo nikakva saznanja o prenetim podacima. Prenosi se samo činjenica da ste pozvali odgovarajuću stranicu. Ako ste u isto vreme prijavljeni na Facebook ili neku drugu društvenu mrežu, ove informacije se dodeljuju vašem nalogu na društvenim mrežama i povezuju sa vašom ličnošću.

Izmena i opoziv

Možete da izmenite ili opozovete svoju saglasnost za korišćenje kolačića u bilo kom trenutku. U tu svrhu, neophodno je da deaktivirate ili izbrišete svoje kolačiće.

Možete da koristite naše ZEISS onlajn ponude bez saglasnosti za korišćenje kolačića. Određeni delovi i funkcionalnosti ZEISS onlajn ponuda možda više neće funkcionisati ili neće pravilno funkcionisati bez kolačića.

Vaš pretraživač vam omogućava da promenite svoja podešavanja kolačića. Podešavanja pretraživača za kolačiće se obično nalaze u meniju „Opcije“, „Alatke“ ili „Željene postavke“ vašeg pretraživača. Možete da proverite i meni „Pomoć“ vašeg pretraživača. Različiti pretraživači mogu koristiti različite mehanizme za onemogućavanje kolačića.

  • 1

    Datum poslednjeg ažuriranja: 30. januar 2024