Групација ZEISS

Заштита података

Информације о начину на који се у онлајн услугама компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже) прикупљају и обрађују личне информације

На следећем летку "Преглед заштите података" информативни лист даје сажет преглед прикупљања и обраде ваших података о личности од стране онлајн услуга компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже). Комплетни детаљи о овом поступку доступни су у пуној верзији нашег Обавештења о заштити података.

Преглед заштите података

Које информације прикупљамо?

I. Када отворите и/или користите неку од наших онлајн услуга, информације које се прикупљају обухватају следеће:

 • тип прегледача који користите
 • странице које посетите на нашем веб-сајту
 • оперативни систем
 • ваша ИП адреса или скраћена ИП адреса
 • понашање корисника (нпр. кретање миша, понашање у погледу кликова, трајање сесије, итд.)

Ови подаци се претежно прикупљају и користе у анонимизованом и псеудоанонимизованом облику.

II. Ако сте се регистровали на нашем веб-сајту, добровољно сте дали информације о себи које обухватају:

 • име, презиме и титулу
 • информације о плаћању
 • податке за контакт (нпр. адресу е-поште, телефон)
 • адресу и друге информације
 • компанију, групу којој припадате
 • производе и опрему које користите
 • лична интересовања и преференције

Како се у услугама на мрежи компаније ZEISS прикупљају информације?

Онлајн услуге компаније ZEISS користе разне врсте колачића или технологија праћења са различитим функцијама. Они обављају чисто техничке функције, истовремено доприносећи оптимизацији веб страница, интеракцији са друштвеним медијима, као и огласима везаним за употребу на нашој страни и на страни партнера. Као резултат тога, ми такође пружамо информације нашим партнерима за потребе анализе, маркетинга и друштвених медија. Можете извршити приговор на употребу ових технологија у било ком тренутку и у различитим фазама. Кликните на „Подешавања"“ да бисте изабрали личне поставке колачића:

ZEISS onlajn usluge prikupljaju podatke pomoću automatskih procesa ili putem unosa od strane korisnika, npr. na sledeći način:

 • Pikseli koji prate kolačiće
 • Direktan unos od strane korisnika
 • Praćenje na više uređaja, praćenje pokreta miša i slične metode

Kolačići čine veb-sajtove pristupačnijim, efikasnijim i bezbednijim. Kolačić je tekstualna datoteka sa informacijama o aktivnosti korisnika koja se privremeno čuva u pregledaču korisnika. Oni mogu da se koriste kako bi se definisale i sačuvale preferencije korisnika i postavke na veb-sajtu.

Napomena: Dodatne informacije o kolačićima i drugim internet tehnologijama možete naći u našem Obaveštenju o zaštiti podataka.

Због чега се у услугама на мрежи компаније ZEISS обрађују и користе моје личне информације? Када компанија ZEISS користи и обрађује моје личне информације?

Imajte u vidu da kompanija ZEISS prikuplja lične informacije samo u određenim slučajevima i to u konkretne svrhe. Samim tim, lista razloga u nastavku nije potpuna.

 1. Radi pružanja naših proizvoda i usluga
 2. Radi očuvanja usklađenosti sa zakonskim obavezama
 3. Radi provere kreditne sposobnosti prilikom obrade uplata koje se sprovode putem nebezbednih načina plaćanja
 4. Radi sprečavanja prevara pri kupovini
 5. U marketinške svrhe
 6. Radi veb analitike i poboljšanja našeg veb-sajta
 7. U svrhe konkursa
 8. Za biltene i druge vrste pretplata
 9. Za onlajn aplikacije
 10. U svrhe kontaktiranja i u obrascima za kontakt
 11. Tokom upotrebe zaštićenih oblasti, kao što je ZEISS ID, i u svrhe provere identiteta
 12. U onlajn prodavnici
 13. U svrhe zahteva
 14. Tokom upotrebe ZEISS digitalnih usluga, na primer, platformi, pretplate na biltene ili opozivanja pretplate, kao i tokom korišćenja aplikacija

Svesni smo da vam je važno da sa vašim ličnim informacijama postupamo pažljivo. Pošto je zaštita podataka stavka visokog prioriteta u kompaniji ZEISS, vodimo računa da se vaše informacije prikupljaju, obrađuju i koriste strogo u skladu sa zakonom. Zatražićemo vam lične informacije u gorenavedenim situacijama.

Ove informacije nam pomažu da neprestano poboljšavamo naše veb-sajtove i da vam pružimo individualizovano korisničko iskustvo. Različite lične informacije se koriste za obradu vaših porudžbina, za isporuku poručene robe i proizvoda, za proveru vaše kreditne sposobnosti, za obradu uplata, za sprečavanje prevara i kako bismo vas redovno obaveštavali o vašim porudžbinama i našim proizvodima, uslugama i specijalnim ponudama.

Zatražićemo vam vašu adresu e-pošte da bismo bili sigurni da možemo brzo da stupimo u kontakt sa vama. Vašu adresu ćemo koristiti samo u svrhe oglašavanja ako ste nam dali izričitu dozvolu da tako postupamo.

Правна основа за обраду личних података

Ваше податке обрађујемо само у складу са важећим законима. Конкретно, ваше податке ћемо обрадити у складу са чланом 6 и чланом 9 Опште уредбе о заштити података (ГДПР), као и у складу са условима за пристанак у члану 7 ГДПР-а. Ваше податке ћемо обрадити, између осталог, на следећим правним основама. Напомињемо да ово није комплетна или исцрпна листа правних основа. Ово су само примери који имају за циљ да се законске основе учине транспарентнијима.

 • Пристанак (тачка 6, став 1, реченица 1, слово a ГДПР-а и члан 7 ГДПР-а или члан 9, став 2, слово (a) и члан 7 ГДПР-а): обрађиваћемо само одређене податке на основу вашег експлицитног и својевољног пристанка који се даје унапред. Имате право да опозове свој пристанак у сваком тренутку са ефектом у будућности.
 • Извршавање уговора / предуговорних мера (члан 6, став 1, реченица 1, слобо (b) ГДПР-а): потребан нам је приступ одређеним подацима како бисмо започели или имплементирали ваш уговор са компанијом ZEISS и њеним партнерима.
 • Усклађеност са законском обавезом (члан 6, став 1, реченица 1, слово (c) ГДПР-а): компанија ZEISS подлеже низу правних захтева. Да бисмо испунили ове захтеве, морамо обрадити одређене податке.
 • Заштита легитимних интереса (члан 6, став 1, реченица 1, слово (f)): компанија ZEISS ће обрадити одређене податке како би заштитила своје интересе или интересе трећих страна. Међутим, то само важи ако ваш интерес у појединачном случају не премошћује друге легитимне интересе.

Где се обрађују моје личне информације?

У принципу, ваше информације се обрађују на серверима који се налазе у Немачкој. Ако дозволите, ваше информације могу да се обрађују и у другим земљама. Корисничке информације обрађују независне компаније које ангажује компанија ZEISS.

Приликом прослеђивања података у оквиру групације ZEISS (ако је дозвољено), преноса података у иностранство и обраде података са екстерним партнерима, компанија ZEISS се придржава применљивих закона о заштити података и  штити ове активности на најбољи могући начин уз помоћ доступних мера за заштиту података, укључујући уговоре о обради података, ЕУ стандардне уговорне клаузуле и међународне конвенције. Ако локални захтеви у иностранству не задовољавају ниво заштите који обезбеђује Повеља Европске уније о темељним правима, компанија ZEISS ће покушати да одржи ризик од обраде података о личности на минимум путем одговарајућих мера.

Која су моја права?

 • The right to information
 • The right to object, including the right to withdraw your objection
 • The right to have information deleted or released/transferred
 • The right to limit or block the processing of information
 • The right to have information corrected
 • The right of appeal, also through a responsible supervisory authority
 • The right to withdraw your consent
 • The right to not be subject to a decision based solely on automated processing, including profiling

If you have a data protection concern, please contact:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Contact via email (no confidential content, please): datap rivacy @zeiss .com
Contact by phone: +49 7364 20-0 (keyword "data protection")
Contact via web form: Go to form

Када се моје личне информације бришу?

Ваше податке о личности бришемо када сврха у коју су прикупљене више не постоји; то може да обухвати информације прикупљене током реализације неког уговора који је завршен. Да бисмо поступали у складу са законом о трговини и пореским законом и другим законским захтевима, може да буде неопходно да ваше податке о личности чувамо и дуже од сврхе њиховог прикупљања или да у почетку блокирамо информације тако да могу да се користе за каснију обраду . Ово такође може бити потребно за тврдње, остваривање и заштиту законских захтева.

Како компанија ZEISS штити моје личне информације?

Када се пријавите у подручја са посебном заштитим, на пример путем ZEISS ID налога, или у продавнице на мрежи, када се региструјете да бисте учествовали у конкурсима или када доставите поруџбину, преносе нам се ваши подаци о личности. Да бисмо обезбедили да ваше информације на заврше у погрешним рукама, оне се шифрују уз коришћење стандардних, савремених метода као што је SSL шифровање (secure sockets layer - протикол безбедног преноса). То је потврђен и безбедан метод за пренос информација на интернету.

Компанија ZEISS такође користи широк низ додатних мера техничке и оперативне безбедности за заштиту података о личности својих партнера и клијената. У вези са тим безбедносним мерама, повремено можемо да тражимо да обезбедите доказ свог идентитета пре него што вам омогућимо приступ вашим подацима о личности.

Да ли ZEISS користи колачиће?

Kompanija ZEISS koristi kolačiće kako bi se uverila da je vaše korisničko iskustvo što je moguće više intuitivno i praktično. Da li želite da saznate više o tome kako koristimo kolačiće?

Saznajte više o kolačićima i drugim internet tehnologijama

Ваш ZEISS ID налог

Ваш ZEISS ID налог може да се користи за пријављивање на широк дијапазон ZEISS производа и услуга. Када се пријавите, информације које сте добровољно навели користе се за прављење персонализоване евиденције података. Те информације нам омогућава да вам понудимо производе и услуге који су боље прилагођени лично вама.

Повлачењње дозволе за коришћење ваших личних информација

To withdraw permission for the use of your personal information, click the link below:

Viewwithdrawal form

Фалсификоване е-поруке (лажирање), нежељена пошта и „пецање“

Beware of phishing and spoofing activities

Unfortunately, the ZEISS brand is among those which are misused for deceptive purposes. In more specific terms, this means that users sometimes receive falsified emails supposedly sent from ZEISS. These emails are often visually designed to look like ZEISS communications and can in some cases be difficult to tell apart from authentic emails from ZEISS.

In these cases, the persons sending the falsified emails are attempting to exploit the trust between ZEISS and its customers in order to steal sensitive information (e.g. login details, customer information, payment information) or to install malicious software on your computer or smartphone.

These emails are not created or sent by ZEISS, even if our name is used to make it appear so. Unfortunately, this also means that ZEISS has no control over the creation and sending of illegitimate emails.

The following characteristics can help you identify whether the email you received is actually from ZEISS:

 • Confirmation emails and invoices from ZEISS should only be for itemsyou actually ordered.
 • Emails from ZEISS should be free of typographical and grammatical errors, since they are proofread before being sent.

In some areas of our websites, we also provide information about, and links to, third-party websites. We do this only if we are firmly convinced of the seriousness of the respective supplier. However, ZEISS is not responsible for the data protection stipulations or contents of these websites and assumes no liability in this regard. These external links are marked with the following icon:

The right way to deal with spam, phishing and spoofing emails:

 • We recommend that you delete suspicious emails immediately.
 • Never open links or attachments in suspicious emails and never give outyour personal information.
 • We also recommend running a virus scan on your computer.

If an email contains unusual or suspicious information regarding your order or your customer information, sign in to the online shop with which you placed the order. There, you will find a list of all the orders you have actually placed, along with the status and invoice number for each order. To do this, manually enter the address of the particular ZEISS online service in your browser. Manually entering the address allows you to avoid the risk of being sent to fraudulent websites via links contained in the email.

Tip: If you're unsure about an email you've received, use our contact service to get in touch with us or write us a message at contact form.

Прописи за конкретне земље

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге поменуте овде нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све податке о личности које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те податке; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших података о личности у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Народној Републици Кини:

Употребом услуга компаније ZEISS дајете изричиту дозволу да се ваши подаци о личности прикупљају, обрађују и преносе примаоцима изван Кине.


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Сједињеним Државама:

Садржај овог веб-сајта може да буде ограничен на употребу од стране лица која се налазе у одређеним географским регионима (укључујући у САД). Компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или његов садржај доступан или прикладан изван ових региона. Приступ веб-сајту може да буде незаконит за одређене особе у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту кршећи ове законске одредбе, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање применљивих закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев. За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да вам пошаљемо одговор.

Додатак CCPA обавештењу о приватности

Ово обавештење о приватности за становнике Калифорније допуњује информације садржане у Обавештењу о заштити података компаније ZEISS и односи се искључиво на посетиоце, кориснике и остале који бораве у савезној држави Калифорнији. Уводимо ову Изјаву о заштити података да бисмо се ускладили са калифорнијским Законом о приватности потрошача из 2019. године ("CCPA") и другим калифорнијским захтевима за заштиту података. Било који појмови дефинисани у CCPA имају исто значење када се користе у овом обавештењу.

Који подаци се прикупљају?

Категорија

Примери

Прикупљене

A. Идентификатори.

Право име и презиме, псеудоним, поштанска адреса, јединствени лични идентификатор, онлајн идентификатор, адреса интернет протокола, адреса е-поште, назив налога или број социјалног осигурања.

Да

B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))

Име и презиме, потпис, број социјалног осигурања, адреса, број телефона, број полисе осигурања, образовање, запослење, историја запослења, број банковног рачуна, број кредитне картице, број дебитне картице или било које друге финансијске информације.

Да

C. Заштићене класификационе карактеристике према калифорнијском или савезном закону.

Старост (40 година или више), раса, боја, порекло, национално порекло, држављанство, вера или вероисповест, брачни статус, здравствено стање, физички или ментални инвалидитет, пол (укључујући пол, родни идентитет, родни израз, трудноћу или рођење детета и повезана здравствена стања), сексуална оријентација, борачки или војни статус, генетске информације (укључујући породичне генетске информације).

Не

D. Комерцијалне информације.

Евиденција о личној имовини, купљени, добијени или разматрани производи или услуге или друга историја или тенденције куповине или конзумирања.

Да

E. Биометријске информације.

Генетске, физиолошке, бихевиоралне или биолошке карактеристике, попут отисака прстију, које се користе за препознавање шаблона или других идентификатора или идентификационих информација.

Не

F. Интернет или друге сличне мрежне активности.

Историја прегледања, историја претраге, информације о потрошачкој интеракцији са веб-сајтом, апликацијом или огласом.

Да

G. Подаци о геолокацији.

Физичка локација или покрети.

Да

H. Сензорни подаци.

Аудио као део говорне поште или снимака позива.

Да

I. Професионалне или информације везане за запослење.

Историја тренутног или ранијих послова и процене учинка.

Да

J. Нејавне информације о образовању (према Закону о правима на образовање и приватност (20 U.S.C. одељак 1232g, 34 C.F.R. део 99)).

Евиденције о образовању које се директно односе на ученика, а које води образовна институција или канцеларије која делују у име ученика, као што су оцене, сертификати, спискови часова, распореди ученика, идентификационе шифре ученика, финансијске информације о ученицима и дисциплинске евиденције о ученицима.

Не

K. Закључци изведени из других података о личности.

Профил који одражава преференције, карактеристике и предиспозиције особе.

Да

Подаци о личности описани изнад и у овом Обавештењу о приватности не укључују:

 • Јавно доступне информације из државних евиденција.
 • Деидентификоване или збирне информације о потрошачима.
 • Информације изузете из опсега CCPA, попут:
  • здравствене или медицинске информације обухваћене Законом о преносивости и одговорности здравственог осигурања из 1996. године (HIPAA) и калифорнијским Законом о поверљивости медицинских информација (CMIA) или податке клиничких испитивања,
  • податке о личности обухваћене одређеним секторски-специфичним законима о приватности, укључујући Закон о поштеном кредитном извјештавању (FCRA), Грам-Лич-Блајлијев закон (GLBA) или Калифорнијски закон о приватности финансијских информација (FIPA) и Закон о заштити приватности возача из 1994. године.

Како се прикупљају подаци?

Подаци о личности се прикупљају из следећих извора:

 • Директно од потрошача, на пример ако сте се регистровали на нашем веб-сајту или сте добровољно дали информације о себи.
 • Посредно од потрошача, на пример подаци који се прикупљају када приступите и/или користите неку од наших онлајн услуга.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.
 • Од трећих страна које комуницирају са нама у вези са услугама које обављамо, на пример од стручњака за вид у склопу поруџбина производа.

Зашто се прикупљају подаци?

Компанија ZEISS прикупља податке о личности за следеће сврхе:

 1. ради доступности наших производа и услуга
 2. ради поштовања законских обавеза или остваривање наших законских права
 3. за проверу кредита и обраду плаћања
 4. за спречавање превара  
 5. за рекламне и маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. за заштиту безбедности заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. за наруџбине и куповине
 13. за управљање купцима и добављачима  
 14. за управљање гаранцијама и сервисним захтевима
 15. за бригу о купцима и подршку
 16. за управљање и омогућавање коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, платформи и апликација
 17. за истраживачке и развојне активности, као што су клиничке студије
 18. за било коју сврху наведену приликом прикупљања информација

Откривање личних информација

У протеклих 12 месеци, у наше пословне сврхе откривали смо трећим лицима следеће категорије личних података о становницима Калифорније, које су обухваћене овим откривањем:

A. Идентификатори.
B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))
D. Финансијски подаци
F. Интернет или друге сличне мрежне активности.
G. Подаци о геолокацији.
H. Сензорни подаци.
I. Професионалне или информације везане за запослење.
K. Закључци изведени из других података о личности.

Погледајте „Које информације се прикупљају?“ за више детаља о овим категоријама.

Категорије трећих лица којима смо откривали податке о личности у наше пословне сврхе су:

 • повезане компаније и подружнице ZEISS
 • продавци, добављачи и пружаоци услуга
 • продавци и дистрибутери који послују као спољне продајне снаге компаније ZEISS
 • банкарске институције
 • трећа лица која испоручују наша саопштења и производе
 • остала трећа лица (укључујући владине агенције), у складу са законом

Компанија ZEISS не прикупља намерно податке о лицима млађим од 16 година. Обратите нам се ако сматрате да нам је лице млађе од 16 година послало податке о личности да бисмо могли да их избришемо.
 

Права потрошача

CCPA пружа потрошачима (становницима Калифорније) посебна права у вези са њиховим личним информацијама. Имате право да затражите приступ или брисање ваших личних информација. Ово се односи на податке прикупљене, коришћене, откривене или продате у последњих 12 месеци, што подлеже одређеним изузецима.

Da biste ostvarili svoja prava, pošaljite nam verodostojni korisnički zahtev na sledeću adresu:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Nemačka
Obratite nam se putem e-pošte (molimo da ne šaljete poverljive ili osetljive informacije): datap rivacy @zeiss .com

Telefon: 1 (800) 328-2984
onlajn obrazac

Само ви или особа регистрована код калифорнијског државног секретара да је ви овлашћујете да поступа у ваше име, може да упути проверљив потрошачки захтев у вези са вашим подацима о личности. Такође можете да упутите проверљив потрошачки захтев у име свог малолетног детета.

Проверљив потрошачки захтев за информације можете поднети само два пута у року од 12 месеци. Проверљив потрошачки захтев мора да:

 • Пружи довољно информација које нам омогућавају да разумно потврдимо да све ви особа о којој смо прикупљали податке о личности или њен овлашћени представник.
 • Опишите ваш захтев са довољно детаља како бисте нам омогућили да гаисправно разумемо, проценимо и одговоримо на њега.

Не можемо да одговоримо на ваш захтев или да вам пружимо податке о личности ако не успемо да потврдимо ваш идентитет или право да упутите захтев и потврдимо да се подаци о личности односе на вас.
 

Недискриминација

Нећемо дискриминисати против становника Калифорније који остваре своја права на основу калифорнијског Закона о приватности потрошача.

Подаци за контакт

If you have any questions or comments about this notice or about ZEISS' privacy policies and practices, please contact us at:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Germany
Contact by email (please do not send confidential or sensitive information): datap rivacy @zeiss .com

Phone: 1 (800) 328-2984
online form


Следеће се односи на кориснике који се налазе у Аустралији и Новом Зеланду:

Ово је део глобалног обавештења о заштити података компаније ZEISS који се односи на конкретну државу и потребно је да се прочитају заједно. Објављен је од стране Carl Zeiss AG (Оберкохен, Немачка) (назива се ZEISS / групација ZEISS). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd и Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd, (заједно ZEISS ANZ) део су Carl Zeiss AG (назива се ZEISS).

Потребно је дефинисати обим овог дела обавештења о заштити приватности података:

 • Ваша права у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
 • Наша (компаније ZEISS) права и обавезе у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
   

ZEISS:

 • прикупља податке и сврхе за прикупљање података; 
 • користи и открива ваше податке, укључујући и податке о томе када, где и коме се откривају; 
 • штити ваше податке о личности; 
 • обавештава вас о прикупљању података и личности и типу података о личности који се прикупљају (укључујући изворе података); 
 • може да користи ваше податке о личности у сврхе директног маркетинга и ваших права; 
 • одржава ваше податке о личности и начин на који обезбеђујемо актуелност и тачност ваших података о личности.
   

Ви:

 • можете да приступате својим подацима о личности; 
 • можете да затражите од компаније ZEISS tда исправи ваше податке о личности које прикупљамо и задржавамо; и 
 • можете да приложите жалбу када сматрате да је компанија ZEISS прекршила законе/пропире/кодексе/политике за заштиту приватности у вашој држави (обрада и очекивани исходи жалбе).

Напомена:

Ова политика, закони о заштити приватности и принципи заштите приватности (за Аустралију и Нови Зеланд) не зависе од година старости осим у случају сагласности лица. Када је дете старости до 15 година, компанија ZEISS захтева сагласност родитеља или старатеља.

Компанија ZEISS мора да обавести лица на које се то односи и Канцеларију аустралијског повереника за информације (OAIC) или Канцеларију повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду када постоји велика вероватноћа да ће повреда података довести до озбиљне штете по појединца који је укључен.

Ако желите да нас обавестите о повреди података која укључује ваше податке о личности, све жалбе се најпре упућују компанији ZEISS.

Уколико нисте задовољни начином на који компанија ZEISS обрађује вашу жалбу, можете приложити личну жалбу канцеларији OAIC или приватном поверенику као што је детаљно наведено у овој политици.
 

Прикупљање података о личности

Компанија ZEISS да прикупљање и задржавање података буде оправдано и неопходно за обављање пословних функција.

Компанија ZEISS не сме да тражи и прикупља осетљиве податке о вама осим када је то одобрено у складу са аустралијским и новозеландским законом. Ако компанија ZEISS тражи и прикупља ваше податке о личности, то се мора обављати САМО:

 • на законит и правичан начин; и морате их приложити ви лично осим: када дате пристанак да се прикупљају од неког другог лица уместо од вас; или је компанија ZEISS овлашћена у складу са аустралијским или новозеландским законом да прикупља податке од неког другог лица уместо од вас; у супротном је то неоправдано или се не може извршити.

Ако компанија ZEISS добије ваше незатражене податке о личности, компанија ZEISS испитује да ли је прикупљање података обављено на законит начин (у року од 30 дана од пријема података) и може да искористи или открије податке да би се утврдила законитост. Уколико није могуће да су подаци прикупљени на законит начин, компанија ZEISS уништава информације или обезбеђује де се подаци деидентификују у року од 30 дана (ако је допуштено у складу са законом).
 

Шта „тражити” и „прикупљати” значи у контексту приватности?

Прикупљање или преузимање података о личности из било ког извора и на било који начин. У пракси, сви подаци о личности којима располаже компанија ZEISS уопштено се третирају као подаци које смо прикупили ми. Напомена: у Новом Зеланду термин "прикупити" не укључује пријем незатражених података. За додатне информације обратите се Канцеларији аустралијског повереника за податке (OAIC) или Канцеларији повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду.

Одељак 13 D Закона о заштити приватности

1988 (Аустралија) односи се на Закон о прекоморским земљама који захтева закон земље у иностранству:

"Закон или пракса организације која се обавља или у којој се учествује изван Аустралије и Спољашња територија не сме да омета приватност појединца ако тај закон или праксу захтева важећи закон стране државе".

С обзиром на то да се ради о мултинационалној компанији са седиштем у Немачкој, овај одељак се односи на компанију ZEISS и запослене у ZEISS ANZ.

Компанија ZEISS не користи и не открива податке о личности појединца за сврхе директног маркетинга када није усаглашена са следећим:

 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2006. (Аустралија):
 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2007. (Нови Зеланд):
 • Закон о нежељеној пошти из 2003. (Аустралија);
 • Закон о нежељеним електронским порукама из 2007. (Нови Зеланд);
 • било који други закон Аустралије или Новог Зеланда или пропис Острва Норфок, који прописују регулативе.

Важне информације о заштити ваших података

Заштита ваших ваших личних информација

У данашњем повезаном свету, неовлашћени покушаји приступа информацијама су реалност са којом се физичка лица и компаније свакодневно суочавају. Заштита информација од тих покушаја велики је изазов.

Заштита података је питање које има велики приоритет у компанији ZEISS и ми улажемо време, енергију и новац како бисмо обезбедили да наши системи буду сигурни и непрекидно надгледани. Када користите веб-сајтове и платформе компаније ZEISS, поверавате нам своје податке о личности. Заштита тих информација нам је важна. Постоје ствари које и ви можете да урадите да бисте заштитили своје податке о личности од неовлашћеног приступа. У наставку ћете наћи информације о томе како можете да се постарате да ваше информације остану безбедне.

Како могу да заштитим своје личне информације?

Важно правило у вези са тим је да информације на рачунару, лаптопу и мобилним уређајима заштитите лозинкама и PIN кодовима које само ви знате. Такође, водите рачуна да се одхавите са веб-сајтова, платформи и продавница компаније ZEISS када завршите са њиховим коришћењем.

Водите рачуна да само ви користите своје лозинке за један налог. Никада немојте користити исту лозинку за различите пружаоце услуга или портале на мрежи. Проверите да се лозинке које користите на веб-сајтовима компаније ZEISS не користе и за друге веб-сајтове. Ако се користе, препоручујемо вам да одмах промените све своје лозинке за ZEISS.

Немојте записивати лознике тамо где други могу да их виде. Још једном, водите рачуна да ви будете једина особа која има приступ тим лозинкама.

Како да направим безбедну лозинку?

Лозинке треба бирати тако да се не могу једноставно наслутити. То значи да у лозинкама не користите уобичајене, свакодневне речи, своје име или имена чланова породице. Ради додатне безбедности, добра је идеја да користите комбинацију великих и малих слова, бројева и специјалних знакова.

Да ли постоји још нешто поводом чега морам да будем обазрив/-а?

If you use a public computer to access ZEISS websites or platforms, be sure to sign out of your account when you are finished.

If you receive unsolicited emails asking you to provide your password or payment information, ignore these and contact ZEISS immediately (Go tocontact form). We will look into the matter.


Обавештења о заштити података

Детаљна верзија

Обрада података у компанији ZEISS (нпр. прикупљање, обрада, пренос) обавља се у складу са законом. Личне информације које су нам потребне од вас за пословне трансакције чувамо и преносима пружаоцима услуга које је ангажовала комопанија ZEISS у мери у којој је то неопходно за обраду трансакција.

Обим примене

Ово обавештење о заштити података важи за веб-сајтове, домене, платформе друштвених мрежа и апликације које припадају компанијама из групације корпорације ZEISS (даље у тексту ZEISS). Не важе за веб-сајтове ZEISS компанија које су, на пример, измениле обавештења о заштити података и законска обавештења због националних закона. Због тога, обратите пажњу на одговарајућа обавештења о заштити података и законска обавештења свих ZEISS веб-сајтова које посећујете или програма које користите.

У неким случајевима, ZEISS веб-сајтови садрже и везе према веб-сајтовима трећих страна, компанија које нису под контролом компаније ZEISS за које ово обавештење о заштити података и законско обавештење не важе.

Општи стандард заштите података

ZEISS је корпорација која послује у светским размерама са правно независним компанијама, пословним процесима, руководећим структурама и техничким системима у различитим земљама.

Када посећујете наше веб-сајтове, можемо да прикупљамо податке који, у неким случајевима, могу да буду личне природе. У овом обавештењу указујемо које податке о личности прикупљају ZEISS компаније приликом ваше посете њиховим веб-сајтовима и како поступамо са тим подацима.

Сматрамо да је заштита ваших података о личности веома озбиљна ствар. Када обрађујемо ваше податке о личности прикупљене приликом ваше посете нашим веб-сајтовима, то чинимо у потпуности у складу са релевантним законским одредбама. Осим тога, наш приступ поступању са вашим подацима о личности заснива се на приснципима ЕУ о заштити података који обезбеђују највиши могући степен транспарентности, поштовање права избора, права приступа и преноса, као и законску обраду података о личности.

Свака ZEISS компанија поступа у складу са законима о заштити података који важе у њеном конкретном случају. Осим тога, поступање са подацима о личности је дефинисано у директиви компнаије која важи за све ZEISS компаније у оквиру Групације. Сврха директиве компаније ZEISS јесте да се обезбеди обрада ваших података о личности на одговарајући начин у складу са важећим законима у ZEISS компанијама које рукују подацима о личности. Истовремено, својим запосленима смо наложили да имају у виду наша правила заштите података и да поступају у складу са њима увек када се на неком веб-сајту траже податке о личности.

У мери у којој је то законски дозвољено и уз дужно поштовање ваших легитимних интереса у погледу искључивања преноса или коришћења информација, можемо да прослеђујемо вашу адресу и податке о кредитној способности кредитним агенцијама или да тражимо те податке од њих ради провера могућности плаћања поруџбина.

Код поруџбина које се плаћају на основу фактуре и куповина на рате, поред података о кредитној способности, користимо податке о адреси да бисмо проценили ризик од неплаћања у појединачним случајевима.

ZEISS и друге команије из групације ZEISS свјим клијентима у принципу нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања (нпр. плаћање на основу фактуре, плаћање уз кредитирање). У наставку је дата листа компанија из групације ZEISS, мада листа није свеобухватна:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Компаније које својим клијентима нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања имају оправдани интерес да се заштите од неплаћања. То се обично ради кроз проверу кредитне способности клијента пре него што се понуди могућност коришћења небезбедног начина плаћања. Компанија ZEISS има право да за провере кредитне способности користи негативне информације о кредитној способности о клијенту које је сама прикупила или које су јој пренеле друге компаније из групације ZEISS.

Компанија ZEISS такође има право да пренесе негативне информације о кредитној способности другим компанијама у групацији ZEISS пре него што те друге компаније клијенту одобре могућност коришћења неког небезбедног начина плаћања.

Информације о кредитној способности односе се на информације о неизмиреним обавезама плаћања и информације које директно указују да код клијента постоји ризик од неплаћања (нпр. банкрот, саветовање у вези са ликвидацијом дуга, одлагање због немогућности плаћања). Пре него што компанија ZEISS сачува прикупљене негативне информације о неизмиреним обавезама плаћања у сврху преноса тих инфоемција другим компанијама из групације ZEISS, клијент ће добити обавештење да је могућ пренос тих информација. Компанија ZEISS такође има право на пренос информација о изузетно нетипичним поруџбинама (нпр. истовремене поруџбине више ставки са истом адресом за испоруку достављене са различитих корисничких налога) другим компанијама из групације ZEISS и да користи информације о изузетно нетипичним поруџбинама које је добије од других компанија из групације ZEISS. Сврха овога је да се спречи да дође до неплаћања, као и да се наши клијенти заштите од коришћења њиховог идентитета у сврхе превара.

Осим тога, компанији ZEISS је дозвољено да прикупља и обрађује адресе и информације о поруџбинама за потребе свог маркетинга. То значи, на пример, да компанија ZEISS може да пореди адресе е-поште прикупљене приликом процеса достављања поруџбина са листама адреса е-поште компаније Facebook Ireland Limited ради приказивања персонализованих огласа власнику адресе. Међутим, компанији Facebook Ireland Limited није дозвољено да користи ту адресу е-поште у билокоје сврхе осим за њено поређење са својом листом адреса. Информације се шаљу трећим странама за потребе оглашавања искључиво у случајевима у којима је то законски дозвољено.

Напомена

You may object to the use, processing and transfer of your personal information at any time by means of an informal written letter addressed to ZEISS or via email (Go towithdrawal form). Upon receipt of your objection, we will cease to use, process and transfer the information in question for any purpose other than carrying out the orders and tasks you have requested; we will also cease to send you advertising and promotional materials.


Disclosure or objection:
Want to know which of your personal information is processed by ZEISS? Want to object to having your information used? Under Article 15 of the General Data Protection Regulation and § 34 of the German Federal Data Protection Act 2017 you have a legal right to this and we are happy to comply with your request.

Request information

Прикупљање, обрада и пренос личних информација

Компанија ZEISS жели да вам обезбеди максималну могућу контролу над вашим подацима о личности. Веб-сајтовима компаније ZEISS обично можете да приступате без навођења података о личности.

Међутим, у одређеним подручјима веб-сајтова компаније ZEISS тражи се да унесете податке о личности како бисте нам помогли да побољамо сајт за вас и останемо у контакту са вама. Свим подацима о личности које доставите поступа се као са поверљивим подацима и они се обрађују искључиво у оквиру односа између вас и компаније ZEISS. Ваши подаци о личности неће се прослеђивати, објављивати нити стављати на располагање трећим странама у маркетишке сврхе пре него што ви то одобрите.

Међутим, у оквиру пружања наших услуга, ваше информације у одређеним околностима могу да буду пренете трећим странама које смо укључили у обраду поруџбина, нпр. пословним партнерима или пружаоцима ИТ услуга. Приликом преношења података о личности тим трећим странама, ограничавамо се на информације које су неопходне за пружање услуге о којој је реч и водимо рачуна да се пренос обавља у складу са потребном безбедношћу података. ZEISS компаније ће ваше податке о личности преносити само трећим странама које су се обавезале на заштиту података и обраду ваших података у складу са важећим законима.

Осим тога, суд или званични налози може да присили компанију ZEISS на откривање ваших података и повезаних информација. Слично томе, задржавамо право на коришћење ваших информација ради покретања тужби или одбране од њих.

У случају преузиманја или спајања са другом компанијом, може да буде неопходно да се ваше информације обелодане или пренесу стварним или потенцијалним купцима. У том случају, компанија ZEISS ће се трудити да обезбеди највиши могући ниво заштите података и поштоваће законске одредбе.

Права погођених особа

You are entitled to request information regarding the personal data we process at any time; you may also object to the processing of this information as well as request that the extent to which your personal information is processed be limited, that information be corrected or that information be deleted. Please note that ZEISS may only delete your personal information in the event that no legal stipulations exist which require this information to be stored, or in the event that ZEISS' right to store this information does not take precedence over your right to have it deleted. Please also note that once you have requested to have your information deleted, or to have the processing of your information limited, or you have objected to the processing of your information, you may then no longer use ZEISS services, in part or in full, which require the use of your personal information.

If your personal information is being used by ZEISS because you have agreed to have it used, or because it is required for the fulfilment of a contract you have concluded with ZEISS, you may request a copy of the information that you have made available to ZEISS. Please send your request to the email address provided below. Be sure to include which data or processing activities you are requesting information about, in what format you would like to receive this information, and whether the information should be sent to you or another recipient. ZEISS will carefully review your request and inform you of the best way to fulfil it.

Furthermore, in the following cases you can ask ZEISS to not share your personal information with others:

 1. If you claim that the personal information held by ZEISS is incorrect (however, the processing of information in this case will only be limited during the period of time needed by ZEISS to verify the accuracy of the personal information in question), 
 2. If there is no legal basis for the processing of your personal information by ZEISS and you request that ZEISS cease processing your information, 
 3. If ZEISS no longer needs your personal information, but you claim that ZEISS must store this information so that legal claims can be raised or exercised, or so that the claims of third parties can be defended, or
 4. If you object to the processing of your personal information by ZEISS (on the basis of ZEISS' legitimate interest), for the length of time required to verify if ZEISS' interest in processing your personal information takes precedence or if a legal requirement to store the information exists.

Go to form

 

Personal data of children:
ZEISS does not intentionally collect or process the information of children under the age of 16, or as required by local laws, except on websites intended specifically for children. ZEISS adheres to the applicable data protection laws on these websites.

Усклађеност са прописима

Компанија ZEISS и њени производи, услуге и технологије подлежу прописима о извозу различитих земаља, укључујући прописе Европске уније и њених држава чланица и прописе Сједињених Држава. Прихватате да компанија ZEISS има обавезу, према важећим прописима о извозу, трговачким санкцијама и ембаргу, да предузме мере ради спречавања компанија, организација и страна наведених на листи санкционисаних страна да набављају одређене производе, технологије и услуге преко веб-сајтова компаније ZEISS или канала испоруке које конреолише ZEISS. Те мере могу да обухватају следеће:

 1. аутоматизовано поређење регистрованих информација корисника описаних у овом обавештењу и других информација о идентитету корисника на важећим листама санкција;
 2. редовно и понављано поређење тих информација јер се листе санкција ажурирају или када корисник ажурира своје информације;
 3. блокирање приступа услугама и системима компаније ZEISS ако се корисник потенцијално налази на важећој листи санкција;
 4. успостављање контакта са корисником у случају да се његове информације налазе на листи санкција ради провере његовог идентитета.

Такође прихватате да информације које су потребне за обављање активности у складу са вашом одлуком да се ваши лични подаци користе и обрађују или да добијате маркетиншки и промотивни материјал од компаније ZEISS (без обзира на земљу у којој се налази ZEISS компанија о којој је реч и без обзира на то да ли сте дали изричиту дозволу или приговор на пријем маркетиншког или промотивног материјала), компаније из групације ZEISS могу да чувају и међусобно размењују у мери у којој је то дозвољено законом.

Легитиман интерес компаније ZEISS

Each of the items listed below presents a case in which ZEISS has a legitimate interest in processing or using your personal details. If you do not agree to having your personal details processed and used by ZEISS in these ways, you may object to these processing activities: Go to form

• Upitnici i ankete
Kompanija ZEISS vam može uputiti poziv za učešće u korisničkim anketama. Upitnici koji se koriste u ovim anketama osmišljeni su tako da na pitanja možete da odgovorite bez pružanja ličnih podataka. Međutim, kompanija ZEISS može da upotrebi sve lične informacije pružene u okviru upitnika ili anketa u svrhe poboljšanja svojih proizvoda i usluga.

• Generisanje anonimizovanih skupova podataka
Kompanija ZEISS može da anonimizuje lične podatke obuhvaćene ovom izjavom o privatnosti podataka i kreira anonimizovane skupove podataka koji mogu da se upotrebe za poboljšanje proizvoda i usluga kompanije ZEISS, kao i za poboljšanje proizvoda i usluga njenih podružnica.

• Snimanje telefonskih razgovora i evidentiranje ćaskanja u svrhe poboljšanja kvaliteta
Kompanija ZEISS može da snima telefonske razgovore ili evidentira ćaskanja (nakon što vas obavesti o tome tokom telefonskog razgovora i pre početka snimanja) u svrhe poboljšanja kvaliteta usluge.

• Radi vašeg informisanja o novostima i prikupljanja povratnih informacija
U okviru odnosa kompanije ZEISS sa korisnicima, to jest, sa vama, ZEISS može da vas obaveštava, u opsegu dozvoljenom zakonom, o svojim proizvodima i uslugama (npr. o vebinarima, seminarima i događajima) koji su slični proizvodima i uslugama koje ste već kupili od kompanije ZEISS ili koje već koristite, kao i o proizvodima i uslugama koji su srodni njima. Dalje, kompanija ZEISS može da stupi u kontakt sa vama kako bi prikupila povratne informacije o proizvodima, uslugama, seminarima, vebinarima ili događajima koje ste kupili ili kojima ste prisustvovali u svrhe poboljšanja datog proizvoda, usluge, vebinara, seminara ili događaja.

ZEISS platforme za učenje

ZEISS platforme za učenje pružaju vam pomoć pri daljoj obuci. ZEISS platforme za učenje su osmišljene tako da vam ponude sadržaj kurseva, organizuju proces učenja, pruže podršku u scenarijima učenja i da prate napredak učenja u toku savladavanja sadržaja kursa. Da bismo obezbedili sve ovo, omogućili smo odvijanje komunikacije između instruktora i polaznika kursa. Prilikom organizovanja procesa učenja, ZEISS platforme za učenje šalju e-poštu i unose u kalendar sa informacijama koje su relevantne za vas. Kada se registrujete kao korisnik ZEISS platformi za učenje, pristajete na obradu vaših ličnih podataka onda kada se navede namena svih ZEISS platformi za učenje.

Korišćenje sadržaja kurseva na eksternim platformama
ZEISS platforme za učenje ujedno nude sadržaj kurseva koji je povezan sa eksternim platformama. Kada pristupate ovim vezama, napuštate ZEISS platformu za učenje na kojoj se trenutno nalazite. Kako bi se omogućio pojednostavljeni pristup pomoću jedinstvenog prijavljivanja, sa eksternim platformama će se deliti vaš ZEISS korisnički ID, adresa e-pošte, ime i prezime, kao i zemlja povezana s nalogom. Operateri eksternih platformi su odgovorni za sadržaj i ažuriranje povezanih sajtova. Ti sajtovi nisu pod kontrolom kompanije ZEISS. Na ovim sajtovima na snazi su uslovi i odredbe, kao i smernice za zaštitu podataka operatera sajtova. U nastavku su primeri eksternih platformi:

 • LinkedIn Learning
 • University4Industry
 • getAbstract

Информације о сигурности података

Компанија ZEISS зна колико је важно да се са подацима које нам доставите поступа дискретно и опрезно. Безбедност података на нашим веб-сајтовима је највиши приоритет. Због тога смо уложили велике напоре да бисмо обезбедили да наше мере безбедности на мрежи буду делотворне. Зато се пренос важних података на веб-сајту компаније ZEISS шифрује. Компанија ZEISS настоји да непрекидно ажурира своју технологију шифровања у складу са техничким напретком како би гарантовала поверљиво поступање са информацијама које нам шаљете преко интернета.

У мери у којој је то технички изводљиво, на пример за мерење употребе и ефективности веб-стране, као и за аутентификацију и поједностављивање навигације, користимо различите технологије укључујући „колачиће”. Колачић је датотека са подацима коју веб-сајт шаље у ваш прегледач интернета. Он се чува на вашем систему и користи се за његово идентификовање (погледајте одељак о колачићима, праћењу на вебу и веб аналитици).

Приликом посете нашим веб-сајтовима ИП адресе посетилаца се снимају на нашим веб-сајтовима ради анализе грешака, управљање веб-сајтовима и утврђивање демографских карактеристика. Осим тога, ИП адресе и друге информације које нам дајете на овом веб-сајту или на друге начине према потреби користимо за утврђивање који се наши веб-сајтови посећују и које теме занимају наше посетиоце.

Прописи за конкретне земље

Руска Федерација

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге поменуте овде нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све податке о личности које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те податке; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших података о личности у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.

Народна Република Кина

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Народној Републици Кини:

Употребом услуга компаније ZEISS дајете изричиту дозволу да се ваши подаци о личности прикупљају, обрађују и преносе примаоцима изван Кине.

САД

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Сједињеним Државама:

Садржај овог веб-сајта може да буде ограничен на употребу од стране лица која се налазе у одређеним географским регионима (укључујући у САД). Компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или његов садржај доступан или прикладан изван ових региона. Приступ веб-сајту може да буде незаконит за одређене особе у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту кршећи ове законске одредбе, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање применљивих закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев. За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да вам пошаљемо одговор.

Додатак CCPA обавештењу о приватности

Ово обавештење о приватности за становнике Калифорније допуњује информације садржане у Обавештењу о заштити података компаније ZEISS и односи се искључиво на посетиоце, кориснике и остале који бораве у савезној држави Калифорнији. Уводимо ову Изјаву о заштити података да бисмо се ускладили са калифорнијским Законом о приватности потрошача из 2019. године ("CCPA") и другим калифорнијским захтевима за заштиту података. Било који појмови дефинисани у CCPA имају исто значење када се користе у овом обавештењу.

Који подаци се прикупљају?

Категорија

Примери

Прикупљене

A. Идентификатори.

Право име и презиме, псеудоним, поштанска адреса, јединствени лични идентификатор, онлајн идентификатор, адреса интернет протокола, адреса е-поште, назив налога или број социјалног осигурања.

Да

B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))

Име и презиме, потпис, број социјалног осигурања, адреса, број телефона, број полисе осигурања, образовање, запослење, историја запослења, број банковног рачуна, број кредитне картице, број дебитне картице или било које друге финансијске информације.

Да

C. Заштићене класификационе карактеристике према калифорнијском или савезном закону.

Старост (40 година или више), раса, боја, порекло, национално порекло, држављанство, вера или вероисповест, брачни статус, здравствено стање, физички или ментални инвалидитет, пол (укључујући пол, родни идентитет, родни израз, трудноћу или рођење детета и повезана здравствена стања), сексуална оријентација, борачки или војни статус, генетске информације (укључујући породичне генетске информације).

Не

D. Комерцијалне информације.

Евиденција о личној имовини, купљени, добијени или разматрани производи или услуге или друга историја или тенденције куповине или конзумирања.

Да

E. Биометријске информације.

Генетске, физиолошке, бихевиоралне или биолошке карактеристике, попут отисака прстију, које се користе за препознавање шаблона или других идентификатора или идентификационих информација.

Не

F. Интернет или друге сличне мрежне активности.

Историја прегледања, историја претраге, информације о потрошачкој интеракцији са веб-сајтом, апликацијом или огласом.

Да

G. Подаци о геолокацији.

Физичка локација или покрети.

Да

H. Сензорни подаци.

Аудио као део говорне поште или снимака позива.

Да

I. Професионалне или информације везане за запослење.

Историја тренутног или ранијих послова и процене учинка.

Да

J. Нејавне информације о образовању (према Закону о правима на образовање и приватност (20 U.S.C. одељак 1232g, 34 C.F.R. део 99)).

Евиденције о образовању које се директно односе на ученика, а које води образовна институција или канцеларије која делују у име ученика, као што су оцене, сертификати, спискови часова, распореди ученика, идентификационе шифре ученика, финансијске информације о ученицима и дисциплинске евиденције о ученицима.

Не

K. Закључци изведени из других података о личности.

Профил који одражава преференције, карактеристике и предиспозиције особе.

Да

Подаци о личности описани изнад и у овом Обавештењу о приватности не укључују:

 • Јавно доступне информације из државних евиденција.
 • Деидентификоване или збирне информације о потрошачима.
 • Информације изузете из опсега CCPA, попут:
  • здравствене или медицинске информације обухваћене Законом о преносивости и одговорности здравственог осигурања из 1996. године (HIPAA) и калифорнијским Законом о поверљивости медицинских информација (CMIA) или податке клиничких испитивања,
  • податке о личности обухваћене одређеним секторски-специфичним законима о приватности, укључујући Закон о поштеном кредитном извјештавању (FCRA), Грам-Лич-Блајлијев закон (GLBA) или Калифорнијски закон о приватности финансијских информација (FIPA) и Закон о заштити приватности возача из 1994. године.

Како се прикупљају подаци?

Подаци о личности се прикупљају из следећих извора:

 • Директно од потрошача, на пример ако сте се регистровали на нашем веб-сајту или сте добровољно дали информације о себи.
 • Посредно од потрошача, на пример подаци који се прикупљају када приступите и/или користите неку од наших онлајн услуга.
 • Од наших независних добављача услуга који нам помажу у пружању наших производа и услуга.
 • Од трећих страна које комуницирају са нама у вези са услугама које обављамо, на пример од стручњака за вид у склопу поруџбина производа.

Зашто се прикупљају подаци?

Компанија ZEISS прикупља податке о личности за следеће сврхе:

 1. ради доступности наших производа и услуга
 2. ради поштовања законских обавеза или остваривање наших законских права
 3. за проверу кредита и обраду плаћања
 4. за спречавање превара  
 5. за рекламне и маркетиншке сврхе
 6. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
 7. за конкурсе
 8. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
 9. за апликације на мрежи
 10. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
 11. за заштиту безбедности заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
 12. за наруџбине и куповине
 13. за управљање купцима и добављачима  
 14. за управљање гаранцијама и сервисним захтевима
 15. за бригу о купцима и подршку
 16. за управљање и омогућавање коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, платформи и апликација
 17. за истраживачке и развојне активности, као што су клиничке студије
 18. за било коју сврху наведену приликом прикупљања информација

Откривање личних информација

У протеклих 12 месеци, у наше пословне сврхе откривали смо трећим лицима следеће категорије личних података о становницима Калифорније, које су обухваћене овим откривањем:

A. Идентификатори.
B. Категорије података о личности наведене у статуту Калифорнијске евиденције клијената (Кал. цив. закон § 1798.80(e))
D. Финансијски подаци
F. Интернет или друге сличне мрежне активности.
G. Подаци о геолокацији.
H. Сензорни подаци.
I. Професионалне или информације везане за запослење.
K. Закључци изведени из других података о личности.

Погледајте „Које информације се прикупљају?“ за више детаља о овим категоријама.

Категорије трећих лица којима смо откривали податке о личности у наше пословне сврхе су:

 • повезане компаније и подружнице ZEISS
 • продавци, добављачи и пружаоци услуга
 • продавци и дистрибутери који послују као спољне продајне снаге компаније ZEISS
 • банкарске институције
 • трећа лица која испоручују наша саопштења и производе
 • остала трећа лица (укључујући владине агенције), у складу са законом

Компанија ZEISS не прикупља намерно податке о лицима млађим од 16 година. Обратите нам се ако сматрате да нам је лице млађе од 16 година послало податке о личности да бисмо могли да их избришемо.
 

Права потрошача

CCPA пружа потрошачима (становницима Калифорније) посебна права у вези са њиховим личним информацијама. Имате право да затражите приступ или брисање ваших личних информација. Ово се односи на податке прикупљене, коришћене, откривене или продате у последњих 12 месеци, што подлеже одређеним изузецима.

To exercise these rights, please submit a verifiable consumer request to us by contacting us at:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Germany
Contact by email (please do not send confidential or sensitive information): datap rivacy @zeiss .com

Phone: 1 (800) 328-2984
online form
 

Само ви или особа регистрована код калифорнијског државног секретара да је ви овлашћујете да поступа у ваше име, може да упути проверљив потрошачки захтев у вези са вашим подацима о личности. Такође можете да упутите проверљив потрошачки захтев у име свог малолетног детета.

Проверљив потрошачки захтев за информације можете поднети само два пута у року од 12 месеци. Проверљив потрошачки захтев мора да:

 • Пружи довољно информација које нам омогућавају да разумно потврдимо да све ви особа о којој смо прикупљали податке о личности или њен овлашћени представник.
 • Опишите ваш захтев са довољно детаља како бисте нам омогућили да гаисправно разумемо, проценимо и одговоримо на њега.

Не можемо да одговоримо на ваш захтев или да вам пружимо податке о личности ако не успемо да потврдимо ваш идентитет или право да упутите захтев и потврдимо да се подаци о личности односе на вас.
 

Недискриминација

Нећемо дискриминисати против становника Калифорније који остваре своја права на основу калифорнијског Закона о приватности потрошача.

Подаци за контакт

If you have any questions or comments about this notice or about ZEISS' privacy policies and practices, please contact us at:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Germany
Contact by email (please do not send confidential or sensitive information): datap rivacy @zeiss .com

Phone: 1 (800) 328-2984
online form
 

Аустралија и Нови Зеланд

Следеће се односи на кориснике који се налазе у Аустралији и Новом Зеланду:

Ово је део глобалног обавештења о заштити података компаније ZEISS који се односи на конкретну државу и потребно је да се прочитају заједно. Објављен је од стране Carl Zeiss AG (Оберкохен, Немачка) (назива се ZEISS / групација ZEISS). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd и Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd, (заједно ZEISS ANZ) део су Carl Zeiss AG (назива се ZEISS).

Потребно је дефинисати обим овог дела обавештења о заштити приватности података:

 • Ваша права у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
 • Наша (компаније ZEISS) права и обавезе у складу са важећим законима и кодексима који регулишу питање приватности у Аустралији и Новом Зеланду;
   

ZEISS:

 • прикупља податке и сврхе за прикупљање података; 
 • користи и открива ваше податке, укључујући и податке о томе када, где и коме се откривају; 
 • штити ваше податке о личности; 
 • обавештава вас о прикупљању података и личности и типу података о личности који се прикупљају (укључујући изворе података); 
 • може да користи ваше податке о личности у сврхе директног маркетинга и ваших права; 
 • одржава ваше податке о личности и начин на који обезбеђујемо актуелност и тачност ваших података о личности.
   

Ви:

 • можете да приступате својим подацима о личности; 
 • можете да затражите од компаније ZEISS tда исправи ваше податке о личности које прикупљамо и задржавамо; и 
 • можете да приложите жалбу када сматрате да је компанија ZEISS прекршила законе/пропире/кодексе/политике за заштиту приватности у вашој држави (обрада и очекивани исходи жалбе).

Напомена:

Ова политика, закони о заштити приватности и принципи заштите приватности (за Аустралију и Нови Зеланд) не зависе од година старости осим у случају сагласности лица. Када је дете старости до 15 година, компанија ZEISS захтева сагласност родитеља или старатеља.

Компанија ZEISS мора да обавести лица на које се то односи и Канцеларију аустралијског повереника за информације (OAIC) или Канцеларију повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду када постоји велика вероватноћа да ће повреда података довести до озбиљне штете по појединца који је укључен.

Ако желите да нас обавестите о повреди података која укључује ваше податке о личности, све жалбе се најпре упућују компанији ZEISS.

Уколико нисте задовољни начином на који компанија ZEISS обрађује вашу жалбу, можете приложити личну жалбу канцеларији OAIC или приватном поверенику као што је детаљно наведено у овој политици.
 

Прикупљање података о личности

Компанија ZEISS да прикупљање и задржавање података буде оправдано и неопходно за обављање пословних функција.

Компанија ZEISS не сме да тражи и прикупља осетљиве податке о вама осим када је то одобрено у складу са аустралијским и новозеландским законом. Ако компанија ZEISS тражи и прикупља ваше податке о личности, то се мора обављати САМО:

 • на законит и правичан начин; и морате их приложити ви лично осим: када дате пристанак да се прикупљају од неког другог лица уместо од вас; или је компанија ZEISS овлашћена у складу са аустралијским или новозеландским законом да прикупља податке од неког другог лица уместо од вас; у супротном је то неоправдано или се не може извршити.

Ако компанија ZEISS добије ваше незатражене податке о личности, компанија ZEISS испитује да ли је прикупљање података обављено на законит начин (у року од 30 дана од пријема података) и може да искористи или открије податке да би се утврдила законитост. Уколико није могуће да су подаци прикупљени на законит начин, компанија ZEISS уништава информације или обезбеђује де се подаци деидентификују у року од 30 дана (ако је допуштено у складу са законом).
 

Шта „тражити” и „прикупљати” значи у контексту приватности?

Прикупљање или преузимање података о личности из било ког извора и на било који начин. У пракси, сви подаци о личности којима располаже компанија ZEISS уопштено се третирају као подаци које смо прикупили ми. Напомена: у Новом Зеланду термин "прикупити" не укључује пријем незатражених података. За додатне информације обратите се Канцеларији аустралијског повереника за податке (OAIC) или Канцеларији повереника за заштиту приватности у Новом Зеланду.

Одељак 13 D Закона о заштити приватности

1988 (Аустралија) односи се на Закон о прекоморским земљама који захтева закон земље у иностранству:

"Закон или пракса организације која се обавља или у којој се учествује изван Аустралије и Спољашња територија не сме да омета приватност појединца ако тај закон или праксу захтева важећи закон стране државе".

С обзиром на то да се ради о мултинационалној компанији са седиштем у Немачкој, овај одељак се односи на компанију ZEISS и запослене у ZEISS ANZ.

Компанија ZEISS не користи и не открива податке о личности појединца за сврхе директног маркетинга када није усаглашена са следећим:

 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2006. (Аустралија):
 • Закон о регистру бројева телефона за забрану позивања у маркетиншке сврхе из 2007. (Нови Зеланд):
 • Закон о нежељеној пошти из 2003. (Аустралија);
 • Закон о нежељеним електронским порукама из 2007. (Нови Зеланд);
 • било који други закон Аустралије или Новог Зеланда или пропис Острва Норфок, који прописују регулативе.

Brazil

Tekst koji sledi važi za korisnike koji žive u Brazilu:

Na teritoriji Brazila, uslovi u ovoj Politici primenjivaće se u skladu sa zakonom br. 13.709/2018, tj. Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti ("LGPD").

1. Nadležni službenik u Brazilu

Angažovali smo Službenika za zaštitu podataka u brazilskim entitetima, konkretno u kompaniji CARL ZEISS VISION BRASIL INDUSTRIA OPTICA LTDA, registrovanoj pod CNPJ br. 28.826.394/0001-50, kao i u kompaniji CARL ZEISS DO BRASIL LTDA, registrovanoj pod CNPJ br. 33.131.079/0001-49.

Službenik će imati ulogu posrednika između Vlasnika, kompanije ZEISS i Autoridade Nacional de Proteção de Dados [nadležno telo za zaštitu podataka u Brazilu] (ANPD).

2.     Prava subjekta podataka

Kada je reč o Brazilu, mogu se ostvariti sva prava u okviru Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, a prilikom svakog zahteva, analiziraćemo svaki slučaj da bismo utvrdili mogućnost da vam izađemo u susret u skladu sa važećim zakonom.

3. Lični podaci koji se prikupljaju, svrha obrade i zakonski osnovi

U Brazilu se Vaši lični podaci mogu obraditi u sledeće svrhe, pored već spomenutih: (i) pristup digitalnim uslugama i dostupnim aplikacijama kompanije ZEISS i (ii) sprovođenje anketa o zadovoljstvu, pri kojima se osigurava anonimnost kada je god to moguće.

Pored zakonskog osnova navedenog u ovoj Politici o obradi ličnih podataka, možemo da obradimo Vaše lične podatke u Brazilu radi redovnog ostvarenja prava u sudskim, administrativnim ili arbitražnim postupcima, u skladu sa LGPD.

4. Deljenje ličnih podataka

Možemo da delimo Lične podatke sa trećim stranama sa kojima imamo ugovor o pružanju usluga kako bismo poboljšali ili omogućili sprovođenje Naših usluga. Kada je reč o Brazilu, treće strane mogu biti marketinške agencije, optičari, dobavljači usluga u oblaku i drugi.

Možemo da delimo Vaše lične podatke sa Vladinim entitetima i telima kako bismo zadovoljili zakonsku ili regulatornu obavezu.

Pored toga, možemo da delimo Lične podatke koji su neophodni za sprovođenje revizija od strane trećih kompanija, ali uvek poštujući privatnost i poverljivost Subjekata.

Kompanija ZEISS deli samo one podatke koji su relevantni, proporcionalni i adekvatnog obima u pogledu svrhe deljenja.

Možemo da delimo vaše Lične podatke sa kompanijama koje upravljaju kompanijom ZEISS ili kojima ona upravlja ukoliko je to neophodno za obavljanje Naših usluga ili drugih neophodnih ili legitimnih funkcija kompanije ZEISS.

Južna Afrika

You can download the country-specific requirements for South Africa here.

Контакти

за питања заштите података

Bei einem Datenschutzanliegen wenden Sie sich gerne an:

Konzerndatenschutzbeauftragter
Carl-Zeiss-Straße 22
73447 Oberkochen

Kontakt via E-Mail (bitte keine vertraulichen Inhalte versenden): datap rivacy @zeiss .com

Kontakt via Telefon:
+49 7364 20-0 (Stichwort „Datenschutz“)

Contact via online form

Измене и допуне овог Обавештења о заштити података

Ово обавештење се повремена мења и допуњује како би се обезбедило да буде усклађено са важећим законским захтевима и обухвати све наше услуге на мрежи.

Те промене не утичу на ваша законска права на информисање, исправку, блокирање, брисање и улагање приговора.

© Carl Zeiss AG – Последње ажурирање: децембар 2020.