Политика о колачићима

Информације о употреби и примени колачића за онлајн услуге (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже)

Колачићи, праћење на вебу и веб аналитика

Онлајн услуге компаније ZEISS користе колачиће, пикселе за праћење и друге сличне технологије (које се у наставку колективно називају „колачићи“) како би препознали ваш претраживач или крајњи уређај, сазнали више о вашим интересима и пружили вам основне функције и услуге, као и за друге намене.

Колачићи имају предност у том погледу што вам омогућавају да користите многе наше понуде, услуге или могућности. Ако не дозволите постављање колачића или одбаците колачиће, можда нећете моћи да користите различите аспекте наших онлајн услуга или да користите друге производе или услуге које могу захтевати колачиће.

Одобрени провајдери трећих страна такође могу поставити колачиће када комуницирате са ЗЕИСС услугама. Провајдери трећих страна укључују претраживаче, мерење и анализу услуге провајдера, друштвених медијских мрежа и маркетиншке компаније. Треће стране користе колачиће за пружање садржаја, укључујући огласе, који су релевантни за ваше интересе, за мерење ефикасности њихових огласа и за пружање услуга у име ЗЕИСС-а. За више информација о трећим странама које могу да постављају колачиће, погледајте поглавље "Праћење и технологија колачића".

У одређеним случајевима, прикупљени подаци се могу користити за идентификовање посетиоца. Прикупљени подаци се користе за побољшање понуде или циљних корисника. ИП адресе су углавном скраћене или се обрађују само у анонимном облику.

У зависности од њихове функције и сврхе, колачићи се могу груписати у различите категорије: колачићи нјеопходни из техничких разлога као што су функционални колачићи, статистички колачићи, колачићи за маркетиншке сврхе и колачићи друштвених медија.

Како ZEISS користи колачиће?

Колачићи се користе за преглед приступа нашим онлајн услугама и за имплементацију функционалности намењених за друштвене медије и маркетинг. Такође, шаљемо информације нашим партнерима за аналитичке, маркетиншке и друштвено медијске сврхе. Наши партнери могу да споје ове информације са другим подацима које пружите или другим подацима које су прикупили коришћењем својих услуга. Можете се супротставити овој употреби у различитим степенима. Да бисте то постигли, изаберите своје личне жеље кликом на "Поставке праћења" на дну ове стране.

ZEISS користи колачиће на више начина и у следеће сврхе:

 • за проверу идентитета и потврду да се ради о вама када користите неки од наших веб-сајтова или апликација како бисмо могли да вам пружимо услуге које сте тражили
 • за доступност ZEISS веб-сајтова и апликација вама
 • за чување ваших поставки или бележење тренутака када прекинете са коришћењем ZEISS веб-сајта или апликације
 • за мерење вашег коришћења ZEISS веб-сајтова и апликација да бисмо могли да унапредимо своје веб-сајтове и онлајн услуге и да бисмо их прилагодили у складу са оним што би вас вероватно занимало.
 • за разумевање која су ваша вероватна интересовања како бисмо могли да вам презентујемо релевантне информације када посећујете ZEISS веб-сајтове
 • за обезбеђивање садржаја, укључујући рекламе, који је релевантан за ваша интересовања на ZEISS веб-сајтовима и веб-сајтовима трећих страна, а који генерише извештаје. То нам омогућава да меримо и анализирамо перформансе наших услуга.
 • за спречавање преваре и унапређење безбедности.
 • за извршавање истраживања и дијагностике за побољшање садржаја, производа и услуга.

Персонализоване препоруке

Ми користимо софтвер за креирање корисничких профила и одржавање њихове ажурности. Тај поступак подразумева коришћење колачића у сврху праћења на веб-сајту.

У неким случајевима користимо методе поновног циљања којима се посетиоци веб-стране означавају тако да могу да им буду презентоване циљане информације на другим веб-странама. Те информације не могу да се користе за идентификовање појединаца и могу да се деактивирају у сваком тренутку променом поставки приказивања или поставки приватности у прегледачу.

У неким случајевима користимо функцију ретаргетирања компаније Google Inc. Та функција се користи за приказивање огласа посетиоцима веб-сајтова који су повезани са њиховим интересовањима у оквиру Google мреже за оглашавање. Да би то било могуће, у посетиочевом прегледачу се чува колачић који омогућава идентификацију корисника када он посети други веб-сајт који је део Google мреже за оглашавање. На тим сајтовима, кориснику могу да буду презентовани огласи у вези са садржајем који је раније прегледао на другим веб-сајтовима који користе Google функцију ретаргетирања. Према тврдњи компаније Google, она у том процесу не прикупља податке о личности. Ако не желите да Google користи функцију ретаргетирања, можете да је деактивгирате тако што ћете променити поставке на http://www.google.com/settings/ads .

Кроз употребу Google функције ретаргетирања и функције „сличне публике“, када посећујете веб-сајтове који се налазе у такозваној „Мрежи мултимедијалног оглашавања“ компаније Google, могу да вам буду презентовани огласи компаније ZEISS који су прилагођени вама као личности и вашим личним интересовањима. И колачиће који се користе у овом процесу можете да деактивирате у сваком тренутку тако што ћете променити поставке приказивања или поставке приватности у свом прегледачу интернета.

Друштвени медији

На пример, користимо колачиће друштвених медија да бисмо активирали иконе друштвених медија. Ово такође омогућава приступ друштвеним медијима, а прегледање наших и других сајтова може пратити оператор друштвене мреже.

Ако желите да измените, ограничите или ставите приговор на коришћење колачића или анализу вашег понашања приликом сурфовања, као и ако желите да повучете приговор, поставке за сваки веб-сајт можете да измените и можете да управљате њима у већини стандрдних прегледача на следећи начин:

 • Chrome: Кликните на икону катанца поред траке за адресу (на страницама са SSL сертификатом) или на икону информација (i).
 • Firefox: Кликните на икону поред веб-адресе. Погледајте десно од поља за потврду и изаберите „Further informationе” (Додатне информације). Управљање колачићима се налази у оквиру ставке „Privacy & Security“ (Приватност и безбедност).
 • Internet Explorer/Edge: Кликните на икону зупчаника, затим идите на „Extras“ (Додаци) > „Internet Options“ (Интернет опције). Идите на картицу „Privacy“ (Приватност). Опције управљања колачићима налазе се у оквиру ставке „Advanced“ (Напредно).

Такође, са колачићима прегледача већине веб прегледача можете да управљате преко подешавања прегледача. Функција помоћи већине веб претраживача објашњава како да спречите прихватање нових колачића у претраживачу, како претраживач може да вас обавестити када примите нови колачић, како да онемогућите колачиће и када колачић истиче. Ако у Вашем претраживачу деактивирате све колачиће, ни компанија ZEISS ни треће стране неће преносити колачиће з ваш претраживач. Међутим, ако то обавите, можда ћете морати да ручно подесите неке поставке сваки пут када посетите веб страницу, а неке функције и услуге можда неће радити.

Друштвени медиј

Коришћењем друштвених медија нудимо свеобухватне могућности контакта и информација, на основу чл. 6 ст. 1, реченица 1, слово f DSGVO (EU GDPR). Ove usluge društvenih medija mogu prikupljati lične podatke, npr. preko korisničkog profila.

Неке ZEISS веб-сајтови садрже следећу дугмад или програмске додатке за друге понуде на мрежи.

Та дугмад, ако су приказана на веб-сајту, не успостављају контакт са серверима добављача услуга Facebook и Twitter или других сличних услуга. Да би се веза активирала и да би се успоставила комуникација са мрежама Facebook и Twitter, неопходно је прво дате одобрење тако што ћете кликнути на дугмад.

Ако сте већ пријављени на неку друштвену мрежу по вашем избору, то се обавља без отварања другог прозора. Будући да се тај пренос обавља директно, не долазимо до података који се преносе. До преноса долази услед чињенице да сте отворили одговарајући сајт. Ако сте истовремено пријављени на Facebook & Co., те информације ће бити додељене вашем налогу на друштвеној мрежи и тиме повезане са вама.

Најбољи начин да добијете информације о додатној употреби и складиштењу података о личности на мрежама Facebook и Twitter је да се обратите директно компанијама које су власници тих друштвених мрежа.

Програмски додаци за друштвене мреже могу да се блокирају на сличан начин преко додатних модула прегледача интернета.

Коришћење технологија за праћење и колачиће

Преглед коришћења технологија за праћење и колачиће

Промене и опозив

Можете да промените и опозовете свој пристанак за коришћење колачића у сваком тренутку. Да бисте то урадили, морате да активирате и/или избришете своје колачиће.

Можете да користите наше онлај услуге компаније ZEISS без давања пристанка за коришћење колачића. Одређени делови и функције ZEISS онлајн услуга можда неће радити или можда неће радити исправно без колачића.

Ваш прегледач омогућиће вам да промените подешавања колачића. Подешавања прегледача за колачиће обично се налазе у склопу менија „Опције”, „Алати” или „Избори” у интернет прегледачу. Можете и да погледате мени „Помоћ” за прегледач. Различити прегледачи могу да примењују различите механизме за деактивирање колачића.

Детаљније информације о промени подешавања колачића можете пронаћи у склопу следећих веза:

Контакти

Ако и даље имате питања о политици о колачићима компаније ZEISS Cookie Policy, слободно нам се обратите.

The Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Контакт путем е-поште (немојте да шаљете поврљиви садржај):
datap rivacy @zeiss .com

Контакт путем броја телефона: +49 7364 20-0 (кључна реч: „приватност података”)