Политика о колачићима

Информације о употреби и примени колачића за онлајн услуге (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже)

Колачићи, праћење на вебу и веб аналитика

Онлајн услуге компаније ZEISS користе колачиће, пикселе за праћење и друге сличне технологије (које се у наставку колективно називају „колачићи“) како би препознали ваш претраживач или крајњи уређај, сазнали више о вашим интересима и пружили вам основне функције и услуге, као и за друге намене.

Колачићи имају предност у том погледу што вам омогућавају да користите многе наше понуде, услуге или могућности. Ако не дозволите постављање колачића или одбаците колачиће, можда нећете моћи да користите различите аспекте наших онлајн услуга или да користите друге производе или услуге које могу захтевати колачиће.

Одобрени провајдери трећих страна такође могу поставити колачиће када комуницирате са ЗЕИСС услугама. Провајдери трећих страна укључују претраживаче, мерење и анализу услуге провајдера, друштвених медијских мрежа и маркетиншке компаније. Треће стране користе колачиће за пружање садржаја, укључујући огласе, који су релевантни за ваше интересе, за мерење ефикасности њихових огласа и за пружање услуга у име ЗЕИСС-а. За више информација о трећим странама које могу да постављају колачиће, погледајте поглавље "Праћење и технологија колачића".

У одређеним случајевима, прикупљени подаци се могу користити за идентификовање посетиоца. Прикупљени подаци се користе за побољшање понуде или циљних корисника. ИП адресе су углавном скраћене или се обрађују само у анонимном облику.

У зависности од њихове функције и сврхе, колачићи се могу груписати у различите категорије: колачићи нјеопходни из техничких разлога као што су функционални колачићи, статистички колачићи, колачићи за маркетиншке сврхе и колачићи друштвених медија.

Како ZEISS користи колачиће?

Колачићи се користе за преглед приступа нашим онлајн услугама и за имплементацију функционалности намењених за друштвене медије и маркетинг. Такође, шаљемо информације нашим партнерима за аналитичке, маркетиншке и друштвено медијске сврхе. Наши партнери могу да споје ове информације са другим подацима које пружите или другим подацима које су прикупили коришћењем својих услуга. Можете се супротставити овој употреби у различитим степенима. Да бисте то постигли, изаберите своје личне жеље кликом на "Поставке праћења" на дну ове стране.

ZEISS користи колачиће на више начина и у следеће сврхе:

 • за проверу идентитета и потврду да се ради о вама када користите неки од наших веб-сајтова или апликација како бисмо могли да вам пружимо услуге које сте тражили
 • за доступност ZEISS веб-сајтова и апликација вама
 • за чување ваших поставки или бележење тренутака када прекинете са коришћењем ZEISS веб-сајта или апликације
 • за мерење вашег коришћења ZEISS веб-сајтова и апликација да бисмо могли да унапредимо своје веб-сајтове и онлајн услуге и да бисмо их прилагодили у складу са оним што би вас вероватно занимало.
 • за разумевање која су ваша вероватна интересовања како бисмо могли да вам презентујемо релевантне информације када посећујете ZEISS веб-сајтове
 • за обезбеђивање садржаја, укључујући рекламе, који је релевантан за ваша интересовања на ZEISS веб-сајтовима и веб-сајтовима трећих страна, а који генерише извештаје. То нам омогућава да меримо и анализирамо перформансе наших услуга.
 • за спречавање преваре и унапређење безбедности.
 • за извршавање истраживања и дијагностике за побољшање садржаја, производа и услуга.

Персонализоване препоруке

Koristimo softver kako bismo kreirali korisničke profile i održali ih ažuriranim. Ovaj proces obuhvata upotrebu kolačića u svrhe praćenja na veb-sajtu.

U pojedinim slučajevima, primenjujemo ponovno ciljanje, koje podrazumeva da se posetioci određenog veb-sajta označavaju tako da im se mogu predočiti ciljane informacije na drugim veb-sajtovima. Ove informacije ne mogu da se koriste za identifikovanje pojedinaca i mogu se deaktivirati u bilo kom trenutku promenom postavki prikaza ili privatnosti u pregledaču.

U pojedinim slučajevima, primenjujemo funkciju ponovnog ciljanja koju nudi Google Inc. Ova funkcija se koristi da bi se posetiocima veb-sajtova prikazivale reklame koje su povezane sa njihovim interesovanjima u okviru Google oglasne mreže. Kako bismo to učinili, kolačić se čuva u pregledaču posetioca, na osnovu čega je moguće identifikovati korisnika kada on poseti neki drugi veb-sajt koji pripada Google oglasnoj mreži. Na tim sajtovima, korisniku mogu da budu prikazani oglasi koji su povezani sa sadržajem koje je ranije pregledao na drugim veb-sajtovima koji takođe koriste funkciju ponovnog ciljanja kompanije Google. Prema kompaniji Google, ona prilikom ovog procesa ne prikuplja lične informacije. Ako ne želite da Google koristi funkciju ponovnog ciljanja, to se uopšteno može deaktivirati promenom postavki na http://www.google.com/settings/ads.

Putem upotrebe funkcije ponovnog ciljanja kompanije Google i funkcije „slična publika“, mogu vam se prikazati oglasi kompanije ZEISS koji su prilagođeni vama i vašim ličnim interesovanjima kada posećujete veb-sajtove u okviru takozvane „mreže prikaza“ kompanije Google. Možete i da deaktivirate kolačiće koji se koriste u ovom procesu u bilo kom trenutku tako što ćete promeniti postavke prikaza ili privatnosti u pregledaču.

Друштвени медији

На пример, користимо колачиће друштвених медија да бисмо активирали иконе друштвених медија. Ово такође омогућава приступ друштвеним медијима, а прегледање наших и других сајтова може пратити оператор друштвене мреже.

Ако желите да измените, ограничите или ставите приговор на коришћење колачића или анализу вашег понашања приликом сурфовања, као и ако желите да повучете приговор, поставке за сваки веб-сајт можете да измените и можете да управљате њима у већини стандрдних прегледача на следећи начин:

 • Chrome: Кликните на икону катанца поред траке за адресу (на страницама са SSL сертификатом) или на икону информација (i).
 • Firefox: Кликните на икону поред веб-адресе. Погледајте десно од поља за потврду и изаберите „Further informationе” (Додатне информације). Управљање колачићима се налази у оквиру ставке „Privacy & Security“ (Приватност и безбедност).
 • Internet Explorer/Edge: Кликните на икону зупчаника, затим идите на „Extras“ (Додаци) > „Internet Options“ (Интернет опције). Идите на картицу „Privacy“ (Приватност). Опције управљања колачићима налазе се у оквиру ставке „Advanced“ (Напредно).

Такође, са колачићима прегледача већине веб прегледача можете да управљате преко подешавања прегледача. Функција помоћи већине веб претраживача објашњава како да спречите прихватање нових колачића у претраживачу, како претраживач може да вас обавестити када примите нови колачић, како да онемогућите колачиће и када колачић истиче. Ако у Вашем претраживачу деактивирате све колачиће, ни компанија ZEISS ни треће стране неће преносити колачиће з ваш претраживач. Међутим, ако то обавите, можда ћете морати да ручно подесите неке поставке сваки пут када посетите веб страницу, а неке функције и услуге можда неће радити.

Друштвени медиј

Коришћењем друштвених медија нудимо свеобухватне могућности контакта и информација, на основу чл. 6 ст. 1, реченица 1, слово f DSGVO (EU GDPR). Ove usluge društvenih medija mogu prikupljati lične podatke, npr. preko korisničkog profila.

Неке ZEISS веб-сајтови садрже следећу дугмад или програмске додатке за друге понуде на мрежи.

Ako je ova dugmad prikazana na veb-sajtu, ona ne uspostavljaju nikakav kontakt sa serverima sajtova Facebook i Twitter ili sličnih pružalaca usluga na mreži. Kako bi se veza aktivirala i kako bi se uspostavila komunikacija sa sajtovima Facebook i Twitter, prvo morate da dodelite odobrenje klikom na dugmad.

Ako ste već prijavljeni na neku društvenu mrežu po svom izboru, ovo se obavlja bez otvaranja dodatnog prozora. Pošto se ovaj prenos odvija direktno, ne prikupljamo nikakva saznanja o prenetim podacima. Prenosi se samo činjenica da ste posetili određeni sajt. Ako ste istovremeno prijavljeni na Facebook & Co., ove informacije biće dodeljene vašem nalogu društvene mreže i samim tim će biti povezane sa vama.

Najbolji način da prikupite informacije o daljoj upotrebi i čuvanju vaših ličnih podataka na sajtovima Facebook i Twitter jeste da se direktno obratite ovim kompanijama.

Takođe, možete da blokirate dodatne komponente za društvene mreže putem pregledača koristeći dodatke.

Facebook for Business – automatsko napredno uparivanje

Ova funkcija je aktivna samo ako ste nam pružili pristanak u vezi sa upotrebom piksela za praćenje kompanije Facebook na traci sa pristankom na upotrebu kolačića. Ako pružite pristanak, funkcija automatskog naprednog uparivanja biće korišćena na nekim veb-sajtovima kompanije ZEISS. Ova funkcija deli vašu adresu e-pošte i/ili broj telefona kada ih unesete u formular na veb-sajtu kompanije ZEISS i prosledite dati formular. Podaci se šifruju pre prenosa, a koristi ih Facebook kako bi vas efikasnije dodelio određenim ciljnim grupama. Nakon toga, Facebook će izbrisati vaše podatke.

Facebook stranice obožavalaca

Prema odluci Suda Evropske unije od 5. juna 2018. godine, rad Facebook stranica obožavalaca predstavlja zajedničku odgovornost kompanije Facebook i odgovarajuće uključene kompanije. Lični podaci koje je prikupila kompanija Facebook za upotrebu u okviru funkcije Facebook Insights biće dostupni kompaniji ZEISS samo u anonimizovanom obliku. To znači da ne primamo nikakve informacije o ponašanju pojedinačnih korisnika. Kako bismo poboljšali sadržaj, kompanija ZEISS koristi funkciju Facebook Insights ili alatke trećih strana koje koriste podatke koje kompanija Facebook obezbeđuje radi procene načina na koji se naš sadržaj prima i koristi. Ovo je zasnovano na članu 6, stavu 1, tački f Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Коришћење технологија за праћење и колачиће

Преглед коришћења технологија за праћење и колачиће

Промене и опозив

Можете да промените и опозовете свој пристанак за коришћење колачића у сваком тренутку. Да бисте то урадили, морате да активирате и/или избришете своје колачиће.

Можете да користите наше онлај услуге компаније ZEISS без давања пристанка за коришћење колачића. Одређени делови и функције ZEISS онлајн услуга можда неће радити или можда неће радити исправно без колачића.

Ваш прегледач омогућиће вам да промените подешавања колачића. Подешавања прегледача за колачиће обично се налазе у склопу менија „Опције”, „Алати” или „Избори” у интернет прегледачу. Можете и да погледате мени „Помоћ” за прегледач. Различити прегледачи могу да примењују различите механизме за деактивирање колачића.

Детаљније информације о промени подешавања колачића можете пронаћи у склопу следећих веза:

Контакти

Ако и даље имате питања о политици о колачићима компаније ZEISS Cookie Policy, слободно нам се обратите.

The Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Контакт путем е-поште (немојте да шаљете поврљиви садржај):
datap rivacy @zeiss .com

Контакт путем броја телефона: +49 7364 20-0 (кључна реч: „приватност података”)