Заштита података

Шта треба да знате

Преглед заштите података

На следећем флајеру, преглед заштите података, дат је сажет преглед начина на који се у услугама на мрежи компаније ZEISS (веб-сајтови, апликације, друштвене мреже) прикупљају и обрађују личне информације. Комплетни детаљи о овом поступку доступни су у пуној верзији нашег Обавештења о заштити података.

 • Које информације прикупљамо?

  I. Када отворите и/или користите неку од наших услуга на мрежи, информације које се прикупљају обухватају:

  • тип прегледача који користите
  • странице које посетите на нашем веб-сајту
  • оперативни систем
  • ваша ИП адреса или скраћена ИП адреса
  • понашање корисника (нпр. кретање миша, понашање у погледу кликова, трајање сесије, итд.)

  Ове информације се претежно прикупљају и користе у анонимизованом и псеудоанонимизованом облику.

   

  II. Ако сте се регистровали на нашем веб-сајту, добровољно сте дали информације о себи које обухватају:

  • име, презиме и титулу
  • информације о плаћању
  • податке за контакт (нпр. адресу е-поште, телефон)
  • адресу и друге информације
  • компанију, групу којој припадате
  • производе и опрему које користите
  • лична интересовања и преференције
 • Како се у услугама на мрежи компаније ZEISS прикупљају информације?

  У услугама на мрежи компаније ZEISS подаци се прикупљају аутоматским поступком или путем корисничког уноса, нпр. путем:

  • колачића
  • директног корисничког уноса
  • праћења више уређаја, праћења миша и сличних начина

  Колачићи корисницима олакшавају коришћење веб-сајтова и чине га ефикаснијим и безбеднијим. Колачић је тектуална датотека која садржи информације о активности корисника и привремено се смешта у корисниковом прегледачу интернета. Може да се користи за дефинисање и чување посетиочевих преференција и поставки веб-сајта.

  Напомена: Додатне информације о колачићима и другим интернет технологијама доступне су у нашем Обавештењу о заштити података.

 • Због чега се у услугама на мрежи компаније ZEISS обрађују и користе моје личне информације? Када компанија ZEISS користи и обрађује моје личне информације?

  Треба имати у виду да компанија ZEISS прикупља личне информације само од случаја до случаја и у конкретне сврхе. Због тога у следећој листи нису ванедени сви могући разлози.

  1. ради доступности наших производа и услуга
  2. ради усклађивања са законским обавезама
  3. ради провере платне способности приликом обраде уплата за које се користе небезбедни начини плаћања
  4. ради спречавања преваре код куповина у сврхе оглашавања
  5. за потребе веб аналитике и побољшања нашег веб-сајта
  6. за конкурсе
  7. за билтене и друге услуге за које се корисници пријављују
  8. за апликације на мрежи
  9. за потребе контакта и у обрасцима за контакт
  10. приликом коришћења заштићених подручја, као што је ZEISS ID, и за потребе провере идентитета
  11. у продавници на мрежи
  12. за поруџбине
  13. Приликом коришћења дигиталних услуга компаније ZEISS, нпр. платформи, пријављивање/отказивање пријаве за билтене, као и приликом коришћења аплиакција

  Знамо да вам је важно да се са вашим личним информацијама пажљиво поступа. Будући да је заштита података питање које има велики приоритет у компанији ZEISS. водимо рачуна да се ваши подаци прикупљају, обрађују и користе строго у складу са законом. У претхосном тексту су наведени случајеви у којима тражимо ваше личне информације.
  Те информације нам омогућавају да непрекидно побољшавамо наше веб-сајтове и пружимо вам корисничко искуство прилагођено вама. Појединачне ставке из личних информација се користе за обраду ваших поруџбина, испоруку купљене робе и производа, проверу ваше кредитне способности, обраду уплата, спречавање преваре као и да бисмо могли да вам шаљемо обавштења о вашим поруџбинама и нашим производима, услугама и специјалним понудама.

  Да бисте обезбедили да можемо брзо да ступимо у контакт са вама, тражимо да нам дате своју адресу е-поште. Вашу адреса ћемо користити у сврхе оглашавања само ако нам дате изричиту дозволу за то.

 • Где се обрађују моје личне информације?

  У принципу, ваше информације се обрађују на серверима који се налазе у Немачкој. Ако дозволите, ваше информације могу да се обрађују и у другим земљама. Корисничке информације обрађују независне компаније које ангажује компанија ZEISS.

  Прослеђивање података у оквиру групације ZEISS (ако је дозвољено), пренос података у иностранство и обрада података преко спољних партнера обављају се у складу са важећим законима о приватности података. Безбедност ових активности је осигурана законским прописима о заштити приватности података, укључујући уговоре о обради података, стандардне уговрне калузуле у ЕУ и међународне конвенције.

 • Која су моја права?
  • право на информисање
  • право на приговор, укључујући право на повлаћење приговора
  • право на брисање или дистрибуцију/прослеђивање информација
  • право на ограничавање или блокирање обраде информација
  • право на кориговање информација
  • право на жалбу, што укључује жалбу преко надлежног надзорног органа
  • право на повлачење пристанка
  • право на неподлегање одлуци која проистиче из аутоматизоване обраде информација или профилисања

  У случају захтева у вези са заштитом података, обратите се представнишцима наше корпорације за заштиту података:

  Carl-Zeiss-Strasse 22
  73447 Oberkochen
  Немачка

  Контакт путем е.поште (немојте слати поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

  Контакт путем телефона:  +49 7364 20-0 (кључна реч: „заштита података“)
  Контакт путем обрасца на мрежи: Прикажи образац

 • Када се моје личне информације бришу?

  Ваше личне информације бришемо када сврха у коју су прикупљене више не постоји; то може да обухвати информације прикупљене током реализације неког уговора који је завршен. Да бисмо поступали у складу са законом о трговини/пореским закон и другим законским обавезама, може да буде неопходно да ваше личне информсције чувамо и када сврха њиховог прикупљања више не постоји или да у почетку блокирамо информације тако да могу да се користе за каснију обраду.

 • Како компанија ZEISS штити моје личне информације?

  Када се пријавите у подручја са посебном заштитим, на пример путем ZEISS ID налога, или у продавнице на мрежи, када се региструјете да бисте учествовали у конкурсима или када доставите поруџбину, преносе нам се ваше личне информације. Да бисмо обезбедили да ваше информације на заврше у погрешним рукама, оне се шифрују уз коришћење стандардних, савремених метода као што је SSL шифровање (secure sockets layer - протикол безбедног преноса). То је потврђен и безбедан метод за пренос информација на интернету.ZEISS такође користи широк дијапазон додатних мера техничке и оперативне безбедности за заштиту личних информација својих партнера и клијената. У вези са тим безбедносним мерама, повремено можемо да тражимо да обезбедите доказ свог идентитета пре него што вам омогућимо приступ вашим личним информацијама.

 • Ваш ZEISS ID налог

  Ваш ZEISS ID налог може да се користи за пријављивање на широк дијапазон ZEISS производа и услуга. Када се пријавите, информације које сте добровољно навели користе се за прављење персонализоване евиденције података која нам омогућава да вам понудимо производе и услуге који су боље прилагођени лично вама.

 • Фалсификоване е-поруке (лажирање), нежељена пошта и „пецање“

  Чувајте се активности „пецања“ и лажирања

  Нажалост, бренд ZEISS се налази међу онима који се злоупотребљавају у сврхе преваре. Конкретније, то значи да корисници понекад добијају фалсификоване е-поруке које је наводно послала компанија ZEISS. Те поруке су често визуелно обликоване тако да изгледају као саопштења из компаније ZEISS и у неким случајвима их је тешко разликовати од аутентичних е-порука компаније ZEISS.

  У тим случајевима, особе које шаљу фалсификоване е-поруке покушавају да искористе поверење између компаније ZEISS и њених клијената за крађу осетљивих информација (нпр. података за пријављивање, информација о клијентима, информација о плаћању) или да инсталирају злонамерни софтвер на вашем рачунару или паметном телефону.

  Те е-поруке није креирала нити послала компанија ZEISS, чак и ако је наше име искоришћено да би се чинило да је тако. Нажалост, то такође значи да компанија ZEISS нема контролу над креирањем и слањем легитимних е-порука.

  Следећи знакови могу да вам помогну да препознате да ли је е-порука коју сте примили заиста од компаније ZEISS:

  • Потврдне е-поруке и фактуре од компаније ZEISS треба да буду само за артикле које сте стварно наручили.
  • Е-поруке од компаније ZEISS треба да буду без грешака у куцању и граматичких грешака јер се оне лекторишу пре слања.

  У неким подручјима наших веб-сајтова наведене су и информације о трећим странама и везе према њиховим веб-сајтовима. То радимо само ако смо чврсто уверени у озбиљност одговарајућег добављача. Међутим, компанија ZEISS није одговорна за одредбе у вези са заштитом података нити садржај тих веб-сајтова и не преузима никакву одговорност у том смислу. Те везе према спољним веб-сајтовим означене су следећом иконом:

  Прави начин поступања са нежељеном поштом, „пецањем“ и лажираном поштом:

  • Препоручујемо да сумњиве е-поруке одмах избришете.
  • Никада не отварајте везе или прилоге у сумњивим е-порукама и никада немојте давати своје личне информације.
  • Такође вам препоручујемо да обавите скенирање на вирусе на рачунару.

  Ако нека е-порука садржи необичне или сумњиве информације у вези са вашом поруџбином или са информацијама о вама као клијенту, пријавите се у продавницу на мрежи којој сте доставили поруџбину. Тамо ћете наћи листу свих поруџбина које сте заиста доставили, уз наведен статус и број фактуре за сваку поруџбину. Да бисте то урадили, ручно унесите адресу за ZEISS веб-сајт или платформу у прегледачу интернета. Ручно уношење адресе вам омогућава да избегнете ризик да путем веза садржаних у е-поруци будете послати на веб-сајтове за превару.

  Савет: Ако нисте сигурни у погледу е-поруке коју сте примили, преко наше услуге за контакт ступите у контакт са нама или нам напишите поруку на: контакт формулар.

Важне информације о заштити ваших података

Заштита ваших личних информација

У данашњем повезаном свету, неовлашћени покушаји приступа информацијама су реалност са којом се физичка лица и компаније свакодневно суочавају. Заштита информација од тих покушаја велики је изазов.

Заштита података је питање које има велики приоритет у компанији ZEISS и ми улажемо време, енергију и новац да бисмо обезбедили да наши системи буду сигурни и непрекидно се надгледају. Када користите веб-сајтове и платформе компаније ZEISS, поверавате нам своје личне информације. Заштита тих информација нам је важна. Постоје ствари које и ви можете да урадите да бисте заштитили своје личне информације од неовлашћеног приступа. У наставку ћете наћи информације о томе како можете да се постарате да ваше информације остану безбедне.

 • Како могу да заштитим своје личне информације?

  Правило при овоме је да информације на рачунару, лаптопу и мобилним уређајима заштитите лозинкама и PIN кодовима које само ви знате. Такође, водите рачуна да се одхавите са веб-сајтова, платформи и продавница компаније ZEISS када завршите са њиховим коришћењем.

  Водите рачуна да само ви користите једну јединствену лозинку по налогу. Никада немојте користити исту лозинку за различите пружаоце услуга или портале на мрежи. Проверите да се лозинке које користите на веб-сајтовима компаније ZEISS не користе и за друге веб-сајтове. Ако се користе, препоручујемо вам да одмах промените све своје лозинке за ZEISS.

  Немојте записивати лознике тамо где други могу да их виде. Још једном, водите рачуна да ви будете једина особа која има приступ тим лозинкама.

 • Како да направим безбедне лозинке?

  Неопходно је да се постарате да ваше лозинке не могу лако да се погоде. То значи да у лозинкама не користите уобичајене, свакодневне речи, своје име или имена чланова породице. Ради додатне безбедности, добра је идеја да користите комбинацију великих и малих слова, бројева и специјалних знакова.

 • Има ли још нешто што треба да знам?

  Ако за приступ веб-сајтовима или платформама компаније ZEISS користите јавни рачунар, обавезно се одјавите са налога када завршите.
  Ако добијате нетражене е-поруке у којима се тражи да наведете лозинку или информације о плаћању, заменарите их и одмах се обратите компанији ZEISS (Контакт формулар). Ми ћемо се позабавити тим проблемом.

Обавештење о заштити података

Обрада података у компанији ZEISS (нпр. прикупљање, обрада, пренос) обавља се у складу са законом. Личне информације које су нам потребне од вас за пословне трансакције чувамо и преносима пружаоцима услуга које је ангажовала комопанија ZEISS у мери у којој је то неопходно за обраду трансакција.

Обим

Ово обавештење о заштити података важи за веб-сајтове, домене, платформе друштвених мрежа и апликације које припадају компанијама из групације корпорације ZEISS (даље у тексту ZEISS). Не важе за веб-сајтове ZEISS компанија које су, на пример, измениле обавештења о заштити података и законска обавештења због националних закона. Због тога, обратите пажњу на одговарајућа обавештења о заштити података и законска обавештења свих ZEISS веб-сајтова које посећујете или програма које користите.

У неким случајевима, ZEISS веб-сајтови садрже и везе према веб-сајтовима трећих страна, компанија које нису под контролом компаније ZEISS за које ово обавештење о заштити података и законско обавештење не важе.

Општи стандард заштите података

ZEISS је корпорација која послује у светским размерама са правно независним компанијама, пословним процесима, руководећим структурама и техничким системима у различитим земљама.

Када посећујете наше веб-сајтове, можемо да прикупљамо податке који, у неким случајевима, могу да буду личне природе. У овом обавештењу указујемо које личне информације прикупљају ZEISS компаније приликом ваше посете њиховим веб-сајтовима и како поступамо са тим подацима.

Сматрамо да је заштита ваших личних информација веома озбиљна ствар. Када обрађујемо ваше личне информације прикупљене приликом ваше посете нашим веб-сајтовима, то чинимо у потпуности у складу са релевантним законским одредбама. Осим тога, наш приступ поступању са вашим личним информацијама заснива се на приснципима ЕУ о заштити података који обезбеђују највиши могући степен транспарентности, поштовање права избора, права приступа и преноса, као и законску обраду личних информација.

Свака ZEISS компанија поступа у складу са законима о заштити података који важе у њеном конкретном случају. Осим тога, поступање са личним инфоемацијама је дефинисано у директиви компнаије која важи за све ZEISS компаније у оквиру Групације. Сврха директиве компаније ZEISS јесте да се обезбеди обрада ваших личних података на одговарајући начин у складу са важећим законима у ZEISS компанијама које прикупљају личне информације. Истовремено, својим запосленима смо наложили да имају у виду наша правила заштите података и да поступају у складу са њима увек када се на неком веб-сајту траже личне информације.

У мери у којој је то законски дозвољено и уз дужно поштовање ваших легитимних интереса у погледу искључивања преноса или коришћења информација, можемо да прослеђујемо вашу адресу и податке о кредитној способности кредитним агенцијама или да тражимо те податке од њих ради провера могућности плаћања за поруџбине.
Код поруџбина које се плаћају на основу фактуре и куповина на рате, поред података о кредитној способности, користимо податке о адреси да бисмо проценили ризик од неплаћања у појединачним случајевима.
ZEISS и друге команије из групације ZEISS свјим клијентима у принципу нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања (нпр. плаћање на основу фактуре, плаћање уз кредитирање). У наставку је дата листа компанија из групације ZEISS, мада листа није свеобухватна:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Компаније које својим клијентима нуде могућност коришћења небезбедних начина плаћања имају оправдани интерес да се заштите од неплаћања. То се обично ради кроз проверу кредитне способности клијента пре него што се понуди могућност коришћења небезбедног начина плаћања. Компанија ZEISS има право да за провере кредитне способности користи негативне информације о кредитној способности о клијенту које је сама прикупила или које су јој пренеле друге компаније из групације ZEISS.

Компанија ZEISS такође има право да пренесе негативне информације о кредитној способности другим компанијама у групацији ZEISS groupпре него што тре друге компаније клијенту понуде могућност коришћења неког небезбедног начина плаћања.

Информације о кредитној способности односе се на информације о неизмиреним обавезама плаћања и информације које дају директну назнаку да код клијента постоји ризик од неплаћања (нпр. банкрот, давање савета у вези са ликвидацијом дуга, одлагање због немогућности плаћања). Пре него што компанија ZEISS сачува прикупљене негативне информације о неизмиреним обавезама плаћања у сврху преноса тих инфоемција другим компанијама из групације ZEISS, клијент ће добити обавештење да је могућ пренос тих информација. Компанија ZEISS такође има право на пренос информација о изузетно нетипичним поруџбинама (нпр. истовремене поруџбине више ставки са истом адресом за испоруку достављене са различитих корисничких налога) другим компанијама из групације ZEISS и да користи информације о изузетно нетипичним поруџбинама које је добије од других компанија из групације ZEISS. Сврха овога је да се спречи да дође до неплаћања, као и да се наши клијенти заштите од коришћења њиховог идентитета у сврхе превара.
Осим тога, компанији ZEISS је дозвољено да прикупља и обрађује адресе и информације о поруџбинама за потребе свог маркетинга. То значи, на пример, да компанија ZEISS може да пореди адресе е-поште прикупљене приликом процеса достављања поруџбина са листама адреса е-поште компаније Facebook Ireland Limited ради приказивања персонализованих огласа власнику адресе. Међутим, компанији Facebook Ireland Limited није дозвољено да користи ту адресу е-поште у билокоје сврхе осим за њено поређење са својом листом адреса. Информације се шаљу трећим странама за потребе оглашавања искључиво у случајевима у којима је то законски дозвољено.

Напомена

У сваком тренутку можете да ставите приговор на коришћење, обраду и пренос ваших личних информација путем неформалног писма упућеног компанији ZEISS или путем е-поште (опозвати образац). Када примимо ваш приговор, престаћемо да користимо, обрађујемо и преносимо информације о којима је реч у било коју сврху изузев реализације поруџбина и задатака које сте тражили; такође ћемо престати да вам шаљемо рекламни и промотивни материјал.

 

Обелодањивање или приговор:
Желите да знате које од ваших личних информација обрађује компанија ZEISS? Желита да ставите приговор на коришћење ваших информација?
У складу са чланом 15 Основног прописа о приватности података и параграфом 57 Акта за прилагођавање Закона о заштити података пропису (ЕУ) 2016/679 и имплементацију директиве (ЕУ) 2016/680 (DSAnpUG-EU), то је ваше законско право и ми ћемо са задовољством испунити ваш захтев.
Затражи информације

Прикупљање, обрада и пренос личних информација

Компанија ZEISS жели да вам обезбеди максималну могућу контролу над вашим личним информацијама. Веб-сајтовима компаније ZEISS обично можете да приступате без навођења личних информација.

Међутим, у одређеним подручјима веб-сајтова компаније ZEISS тражи се да унесете личне информације како бисте нам помогли да побољамо сајт и останемо у контакту са вама. Са свим личним информацијама које доставите поступа се као са поверљивим информацијама и оне се обрађују искључиво у оквиру односа између вас и компаније ZEISS. Ваше личне информације се неће прослеђивати, објављивати или стављати на располагање трећим странама у маркетишке сврхе пре него што ви то одобрите.

Међутим, као део пружања наших услуга, ваше информације у одређеним околностима могу да буду пренете трећим странама које смо укључили у обраду поруџбина, нпр. пословним партнерима или пружаоцима ИТ услуга. Приликом преношења личних информација тим трећим странама, ограничавамо се на информације које су неопходне за пружање услуге о којој је реч и водимо рачуна да се пренос обавља у складу са потребном безбедношћу података. ZEISS компаније ће ваше личне информације преносити само трећим странама које су се обавезале на заштиту података и обраду ваших информација у складу са важећим законима.

Осим тога, суд или званични налог може да присили компанију ZEISS на откривање ваших података и повезаних информација. Слично томе, задржавамо право на коришћење ваших информација ради покретања тужби или одбране од њих.

У случају преузиманја или спајања са другом компанијом, може да буде неопходно да се ваше информације обелодане или пренесу стварним или потенцијалним купцима. У том случају, компанија ZEISS ће се трудити да обезбеди највиши могући ниво заштите података и поштоваће законске одредбе.

Права власника података

Имате право да у сваком тренутку затражите информације у вези са личним подацима које обрађујемо; такође можете да уложите приговор на обраду тих информација, као и да затражите да се степен у којем се ваше личне информације обрађују ограничи, да се информације коригују или да се избришу. Имајте у виду да компанија ZEISS може да избрише ваше личне информације само у случају да не постоје законске одредбе које захтевају чување тих информација или уколико право компаније ZEISS на чување тих информација нема већу важност од вашег захтева за њихово брисање. Такође, имајте у виду да након што затражите да се ваше информације избришу, да се обрада ваших информација ограничи или уложите приговор на обраду ваших информација, више нећете моћи да користите услуге компаније ZEISS, делимично или у целости, за које је потребно коришћење ваших личних инфоемација.

Ако компанија ZEISS користи ваше личне информације због тога што сте дали сагласност за њихово коришћење или због тога што је то потребно за реализацију уговора који сте склопили са компанијом ZEISS, можете да затражите копију информација које сте ставили на располагање комапнији ZEISS. Пошаљите захтев на адресу е-поште наведену у наставку. Поведите рачуна да наведете о којим подацима или активностима обраде тражите информације, у ком формату желите да добијете информације и да ли је потребно да информације буду послате вама или другом примаоцу. Компанија ZEISS ће пажљиво прегледати ваш захтев и обавестиће вас о најбољем начину да се он испуни.

У следећим случајевима такође можете да тражите да компанија ZEISS убудуће ограничи обраду ваших личних информаицја:

 1. Ако тврдите да су личне информације које компанија ZEISS чува нетачне (међутим, обрада информација у овом случају ће бити ограничена само током временског периода који је компанији ZEISS потребан за проверу тачности личних података о којима је реч);
 2. Ако не постоји законска основа да компанија ZEISS обрађује ваше личне информације и ви затражите да ZEISS престане да обрађује ваше информације;
 3. Ако компанији ZEISS више нису потребне ваше личне информације, али ви тврдите да ZEISS мора да чува те информације како би било могуће покретање или реализација тужби или одбрана од тужби трећих страна;
 4. Ако уложите приговор на обраду ваших личних информација од стране компаније ZEISS (на основу легитиминих интереса компаније ZEISS), током периода који је потребан компанији ZEISS да провери да ли интерес компаније ZEISS у обради ваших личних информација има већу важност или да ли постоји законска обавеза чувања информација.

Прикажи образац

 

Личне информације деце:
Компанија ZEISS не прикупља и не обрађује с намером личне податке деце млађе од 16 година, или старости које одређује локални закон, осим на веб-сајтовима који су намењени посебно деци. Компанија ZEISS се на тим веб-сајтовима придржава важећих закона о заштити података.

Усклађеност са локалним прописима

Компанија ZEISS и њени производи, услуге и технологије подлежу прописима о извозу различитих земаља, уккључујући прописе Европске уније и њених држава чланица и прописе Сједињених Америчких Држава. Прихватате да компанија ZEISS има обавезу, према важећим прописима о извозу, трговачким санкцијама и ембаргу, да предузме мере ради спречавања компанија, организација и страна наведених на листи санкционисаних страна да набављају одређене производе, технологије и услуге преко веб-сајтова компаније ZEISS или канала испоруке које конреолише ZEISS. Те мере могу да обухвате следеће:

 1. аутоматизовано поређење информације из регистрације кориника описаних у овом обавештењу и других информација у вези са идентитетом кориника на важећим листама санкција;
 2. редовно и понављано поређење тих информација јер се листе санкција ажурирају или када корисник ажурира своје информације;
 3. блокирање приступа услугама и систему компаније ZEISS ако се корисник налази на важећој листи санкција;
 4. успостављање контакта са корисником у случају да се његове информације налазе на листи санкција ради провере његовог идентитета.

Осим тога, прихватате да информације које су потребне за обављање активности у складу са вашом одлуком да се ваше личне информације користе и обрађују или да добијате маркетиншки и промотивни материјал од компаније ZEISS (без обзира на земљу у којој се налази ZEISS компанија о којој је реч и да ли сте дали изричиту дозволу или приговор на пријем маркетиншког или промотивног материјала), комопаније из групације ZEISS могу да чувају и међусобно размењују у мери у којој је то дозвољено законом.

Легитимни интерес компаније ZEISS

Свака од ниже наведених ставки представља случај у којем компанија ZEISS има легитимни интерес у обради и коришћењу ваших личних информација. Ако не прихватате да компанија ZEISS обрађује и користи на те начине, можете да уложите приговор на те активности обраде.
Прикажи образац

Анкете и упитници

ZEISS може да вас позове да учествујете у анкети за клијенте. Упитници који се користе за те анкете осмишљени су на такав начин да одговори на питања могу да се дају без навођења личних информација. Међутим, све личне информације наведене у упитнику или анкети компанија ZEISS може да користи за побољшање својих производа и услуга.

Општа евиденција анонимизованих података

Компанија ZEISS може да анонимизује личне информације које су обухваћене овим обавештењем о заштити података да би направила евиденцију анонимизованих података која може да се користи за побољање производа и услуга компаније ZEISS, као и производа и услуга повезаних компанија.

Снимање телефонских разговора или ћаскања у сврху побољшања квалитета услуга

ZEISS може да снима телефонске разговоре или ћаскања у сврху побољшања квалитета услуге. Процес снимања ће почети так након што у разговору будете обавештењи о томе.

Обавештавање о новим производима и услугама и прикупљање повратних информација од клијената

У оквиру односа компаније ZEISS са вама као клијентом, ZEISS може да вас обавештава, у мери у којој је то дозвољено законом, о својим производима и услугама (нпр. вебинари, семинари и догађаји) који су слични производима и услугама компаније ZEISS које сте већ купили или које користите, или о производима и услугама који су директној вези са њима. Поред тога, компанија ZEISS може да контактира са вама ради прикупљања повратних информација у вези са производима, услугама, семинарима, вебринарима или догађајима које сте купили или којима сте присуствовали у сврху побољшања производа, услуге, вебинара, семинара или догађаја о којем је реч.

Информације о безбедности података

ZEISS разуме важност заштите и дискретног поступања са инфомацијама које нам преносите путем интернета. Безбедност података на нашим веб-сајтовима је највиши приоритет. Због тога смо уложили велике напоре да бисмо обезбедили да наше мере безбедности на мрежи буду делотворне. Зато се пренос важних података на веб-сајту компаније ZEISS шифрује. Компанија ZEISS настоји да непрекидно ажурира своју технологију шифровања у складу са техничким напретком како би гарантовала поверљиво поступање са информацијама које нам шаљете преко интернета.

Користимо разлиите технологије за проверу идентитета како бисмо поједноставили навигацију и побољали употребљивост. Те технологије обухватају „колачиће“ којима се мере коришћење и ефикасност веб-сајта. Колачић је датотека са подацима коју веб-сајт шаље у ваш прегледач интернета. Он се чува на вашем систему и користи се за његово идентификовање (погледајте одељак о колачићима, праћењу на вебу и веб аналитици).

ИП адресе посетилаца се снимају на нашим веб-сајтовима ради анализе грешака, администрације веб-сајтова и прикупљања демографских карактеристика. Осим тога, ИП адресе и друге информације које нам дајете на овом веб-сајту или на друге начине према потреби користимо за утврђивање који се наши веб-сајтови посећују и које теме занимају наше посетиоце.

Колачићи, праћење на вебу и веб аналитика

На веб-сајтовима и платформама компаније ZEISS на мрежи прикупљају се и чувају информације, делом у анонимизованом или псеудоанонимизованом облику, у вези са понашањем посетилаца веб-сајтова при сурфовању интернетом за потребе маркетинга. Те информације се чувају на вашем рачунару помоћу колачића и омогућавају нам да анализирамо ваше понашање приликом сурфовања у анонимном облику. Оне обухватају, на пример, из код сте града, који тип прегледача и оперативног система користите и које сте странице посетили на наем веб-сајту.у Те информације ни на који начин не могу да се користе за идентификовање вас лично и користе се искључиво у сврху побољшања доживљаја у прегледачу. Да би се обезбедило да ваше информације остану анонимне, ваша ИП адреса се скраћује или се прикупља у анинимизованом облику. Ваше информације се не користе ни у коју другу сврху нити се шаљу трећим странама без вашег изричитог пристанка.
У зависности од њихове функције и сврхе, колачићи могу да се групишу у једну од четири категорије: строго неопходни колачићи, колачићи за перформансе, функционални колачићи и колачићи у маркетиншке сврхе.

Строго неопходни колачићи
Строго неопходни колачићи су потребно да бисте могли да се крећете по веб-сајту и користите функције које су уграђене у њему. Без тих колачића, функционалност веб-сајта не би била гарантована. То значи да се одређене радње које обавља корисник (нпр. унос текста, опције конфигурисања) не чувају када корисник оде на друге странице на веб-сајту.

Функционални колачићи
Функционални колачићи омогућавају чување информација које наведе корисник (нпр. корисничко име, избор језика, тренутна локација) на веб-сајту ради побољшања искуства прегледања и персонализовања функционалности веб-сајта. На пример, ако се користи колачић за чување региона у којем се корисник налази, он на веб-сајту може да добије инфоемације о локалним ценама. Функционални колачићи се користе и обављање команди попут репродуковања видео снимака. Тим колачићима се прикупљају информације у анонимизованом облику и они не могу да се користе за праћење вашег коришћења других веб-сајтова.

Колачићи за перформансе
Колачићи за перформансе се користе за прикупљање информација о томе како се веб-сајт користи (нпр. информације о томе које веб-странице корисник најчешће посећује и да ли добија поруке о грешкама или не). У тим колачићима се не чувају информације које могу да се употребе за идентификовање корисника. Прикупљене информације се обједињавају и анонимизују. Ти колачићи се користе искључиво за побољшање перформанси веб-сајта а тиме и корисничког искуства.

Колачићи у маркетиншке сврхе
Колачићи у маркетиншке сврхе се користе да би се корисницима приказивали огласи који су релевантни за њих и који су прилагођени њиховим интересовањима. Користе се и за ограничавање броја приказивања огласа и мерење делотворности кампања оглашавања. Њима се региструје да ли је корисник посетио страницу или не. Те информације затим могу да се деле са оглашивачима. Колачићи који се користе за побољшање релевантности оглашавања често су повезани са функцијама страница од трећих страна.

Ако желите да измените, ограничите или ставите приговор на коришћење колачића или анализу вашег понашања приликом сурфовања, као и ако желите да повучете приговор, поставке за сваки веб-сајт можете да измените и можете да управљате њима у већини стандрдних прегледача на следећи начин:

 • Chrome: Кликните на икону катанца поред траке за адресу (на страницама са SSL сертификатом) или на икону информација (i).
 • Firefox: Кликните на икону поред веб адресе и изаберите „Options“ (Опције). Управљање колачићима се налази у оквиру ставке „Privacy & Security“ (Приватност и безбедност).
 • Internet Explorer: Кликните на икону зупчаника, затим идите на „Extras“ (Додаци) > „Internet Options“ (Интернет опције). Идите на картицу „Privacy“ (Приватност). Опције управљања колачићима налазе се у оквиру ставке „Advanced“ (Напредно).

Како ZEISS користи колачиће?

ZEISS користи колачиће на више начина и у следеће сврхе:

 • за проверу идентитета и потврду да се ради о вама када користите неки од наших веб-сајтова или апликација како бисмо могли да вам пружимо услуге које сте тражили
 • за доступност ZEISS веб-сајтива и аплиакција
 • за чување ваших поставки или бележење тренутка када сте прекинули са коришћењем ZEISS веб-сајта или апликације
 • за мерење вашег коришћења ZEISS веб-сајтова и апликација ради њиховог побољшања и измена у складу са вашим интересовањима
 • за разумевање која су ваша вероватна интересовања како бисмо могли да вам презентујемо релевантне информације када посећујете ZEISS веб-сајтове

Google аналитика

Овај веб-сајт делимично користи Google аналитику, услугу анализе веба компаније Google Inc. са седиштем на адреси 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Сједињене Америчке Државе („Google“). Google аналитика у ту сврху користи колачиће, тј. текстуалне датотеке које се чувају на вашем рачунару и омогућавају анализу вашег коришћења веб-сајта. По правилу, информације о вашем коришћењу овог веб-сајта до којих се долази помоћу колачића преносе се на сервер компаније Google у САД где се чувају. Међутим, ако је на веб-сајту активирана ИП анонимизација, Google ће скратити вашу ИП адресу. То се примењује у државама чланицама ЕУ и другим земљама потписницама споразума о Европском економском подручју. Само се у изузетним случајевима на сервер компаније Google у САД преноси пуна ИП адреса и тамо скраћује. У име оператера овог веб-сајта, Google ће користити ове информације за процену вашег коришћења веб-сајта, за састављање извештаја о активности на веб-сајту и пружање других услуха оператеру веб-сајта у вези са коришћењем веб-сајта и интернета. Google неће спајати друге податке са ИП адресом коју преноси ваш прегледачи у оквиру Google аналитике. Чување колачића можете да спречите одговарајућим подешавањем свог софтвера за прегледање интербнета. Међутим, ако одлучите да то урадите, имајте у виду да можда нећете моћи да користите све функције ZEISS веб-сајта о којем је реч у пуном обиму. Поред тога, можете да спречите да Google снима и обрађује податке до којих долази помоћу колачића у вези са вашим коришћењем веб-сајта (укључујући вашу ИП адресу) тако што ћете преузети и инсталирати додатни модул који је доступан путем следеће везе: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Наше Услове и одредбе и наше Обавештење о заштити података можете наћи на https://www.google.com/analytics/terms/us.html и https://policies.google.com/?hl=en

Google је овом веб-сајту додао „anonymizeIp“ да би омогућио анонимну идентификацију ИП адреса.

Персонализоване препоруке

Ми користимо софтвер за креирање корисничких профила и одржавање њихове ажурности. Тај поступак подразумева коришћење колачића у сврху праћења на веб-сајту. Непознати посетиоци с региструју као анонимни.

У неким случајевима користимо методе поновног циљања којима се посетиоци наших веб-сајтова означавају тако да могу да им буду презентоване циљане информације на другим веб-сајтовима. Те информације не могу да се користе за идентификовање појединаца и могу да се деактивирају у сваком тренутку променом поставки приказивања или поставки приватности у прегледачу.

У неким случајевима користимо функцију поновног оглашавања компаније Google Inc. Та функција се користи за презентовање огласа посетиоцима веб-сајтова који су повезани са њиховим интересовањима у оквиру Google мреже за оглашавање. Да би то било могуће, у посетиочевом прегледачу се чува колачић који омогућава идентификацију корисника када он посети веб-сајт који је део Google мреже за оглашавање. На тим сајтовима, кориснику могу да буду презентовани огласи у вези са садржајем који је раније прегледао на другим веб-сајтовима који користе Google функцију поновног оглашавања. Према тврдњи компаније Google, она у том процесу не прикупља личне информације. Ако не желите да Google користи функцију поновног оглашавања, можете да је деактивгирате тако што ћете променити поставке на http://www.google.com/settings/ads.
Кроз употребу Google функције поновног оглашавања и функције „сличне публике“, када посећујете веб-сајтове који се налазе у такозваној „Мрежи мултимедијалног оглашавања“ компаније Google, могу да вам буду презентовани огласи компаније ZEISS који су прилагођени вама као личности и вашим личним интересовањима. И колачиће који се користе у овом процесу можете да деактивирате у сваком тренутку тако што ћете променити поставке приказивања или поставке приватности у свом прегледачу интернета.

Adobe аналитика

Овај веб-сајт делимично користи Adobe аналитику, услугу веб аналитике компаније Adobe Systems Software Ireland Limited („Adobe“).

Adobe аналитика користи колачиће који се чувају на вашем рачунару у сврху аналитике и омогућавања коришћења веб-сајта. Ако се информације до који се долази путем колачића пренесу на неки од сервера компаније Adobe, поставке компаније Adobe гарантују анонимизацију ИП адресе пре њеног коришћења за потребе геолокације, при чему се она замењује генеричком ИП адресом пре него што се сачува.

Компанија Adobe неће спајати ИП адресу пренету из вашег прегледача са другим подацима у оквиру Adobe аналитике.

И колачиће који се користе у овом процесу можете да деактивирате у сваком тренутку тако што ћете променити поставке приказа или поставке приватности у прегледачу интренета.

Треба напоменути да ограничавање употребе колачића или промена поставки приватности може да вас спречи да користите све функције нашег веб-сајта.
На веб-сајтовима и у аплиакцијама компаније ZEISS приказују се персонализоване препоруке. Оне се заснивају на историји ваших куповина и ставкама и категоријама произвида које сте приказивали, прегледали или куповали. Те информације се чувају у анонимном облику у складу са реченицом 1 из параграфа 3 члана 15 немачког Закона о телевизијском медију (German Telemedia Act (TMG)).
Ако не желите да се историја вашег прегледања интернета чува и користи у ову сврху, то можете да спречите тако што ћете променити поставке приказивања и поставке приватности у прегледачу интернета.
Имајте у виду да ћете нам тиме онемогућити да вам приказујемо персонализоване препоруке.

Коришћење програмских додатака за друштвене мреже

Неки ZEISS веб-сајтови садрже дугмад следећих програмских додатака за друштвене мреже за друге веб-сајтове:

Та дугмад, ако су приказана на веб-сајту, не успостављају контакт са серверима добављаша услуга Facebook, Google+, Twitter или других сличним услуга. Да би се веза активирала и да би се успоставила комуникација са мрежама Facebook, Google+ и Twitter, неопходно је прво дате одобрење тако што ћете кликнути на дугмад.

Ако сте већ пријављени на неку друштвену мрежу по вашем избору, то се обавља без отварања другог прозора. Будући да се тај пренос обавља директно, не долазимо до података који се преносе. До преноса долази услед чињенице да сте отворили одговарајући сајт. Док год сте пријављени на Facebook или на неку другу друштвену мрежу, те информације ће бити додељене вашем налогу на друштвеној мрежи и тиме повезане са вама.

У вези са даљим коришћењем и чувањем ваших личних података на мрежама Facebook, Google+ и Twitter, затражите одговарајуће информације директно од компанија које су власници тих друштвених мрежа. Програмски додаци за друштвене мреже могу да се блокирају на сличан начин преко додатних модула прегледача интернета.

Измене и допуне овог Обавештења о заштити података

Ово обавештење се повремена мења и допуњује како би се обезбедило да буде усклађено са важећим законским захтевима и обухвати све наше услуге на мрежи.
Те промене не утичу на ваша законска права на информисање, кориговање, бликирање, брисање и улагање приговора.

Контакти за захтеве у вези са заштитом приватности

У случају захтева у вези са заштитом података, обратите се представницима наше компаније за заштиту приватности:

Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Немачка

Контакт путем е-поште (немојте слети поверљиве или осетљиве информације): datap rivacy @zeiss .com

Контакт путем телефона:  +49 7364 20-0 (кључна реч: „заштита података“)

Прописи за конкретне земље

Следеће одредбе важе за кориснике који се налазе у Руској Федерацији:

Услуге о којима је овде реч нису намењене држављанима Руске Федерације са сталном адресом у Русији. Ако сте држављанин Руске Федерације са сталном адресом у Русији, прихватате да све личне информације које наводите приликом коришћења наших услуга иду на ваш ризик и да сте искључиво ви одговорни за те информације; такође прихватате да тиме што користите услуге компаније ZEISS дајете изричиту дозволу за прикупљање и пренос ваших личних информњција у Сједињене Америчке Државе и друге замље ради обраде те да се компанија ZEISS не може сматрати одговорном за непридржавање закона Руске Федерације.

Следеће одредбе важе за кориснике који се налазе у Народниј Републици Кини:

Прихватате да употребом ЗЕИСС услуга одобравате изричиту дозволу да се ваши лични подаци прикупљају и можда обрађују и преносе изван Кине.

Следеће одредбе важе за кориснике који се налазе у Сједињеним Америчким Државама:

Коришћење садржаја овог веб-сајта може да буде ограничено за особе које се налазе у одређеним географским подручјима (укључујући без ограничења Сједињене Америчке Државе) а компанија ZEISS не тврди да је веб-сајт или било који његов садржај доступан или приличан ван тих подручја. Приступ веб-сајту може да буде незакониз за одређене особе или у одређеним земљама. Ако приступате веб-сајту супротно законским ограничењима, то чините на сопствену иницијативу и одговорни сте за поштовање локалних закона.

Закон „Shine the Light“ (Расветљавање) државе Калифорнија омогућава становницима Калифорније да затраже одређене информације о подацима које прикупља компанија ZEISS и шаље их трећим странама у сврхе директног маркетинга.

Ако желита да затражите додатне информације обухваћене законом „Shine the Light“, обратите нам се користећи горе наведене информације или пошаљите захтев на наведену адресу уз фразу „California Shine the Light Request“ (Захтев у вези са калифорнијским законом о расветљавању) како бисмо могли правилно да категоризујемо ваш захтев.
За тај поступак потребне су нам ваша поштанска адреса, стална адреса и адреса е-поште како бисмо могли да ступимо у контакт са вама.

© Carl Zeiss AG – Последње ажурирање: април 2019